Kawa obniża ryzyko raka macicy
Jak dowodzą japońskie badania, picie przez kobiety dużych ilości kawy obniża prawdopodobieństwo zapadnięcia na raka macicy.
Jak dowodzą japońskie badania, picie przez kobiety dużych ilości kawy obniża prawdopodobieństwo zapadnięcia na raka macicy.
Podczas badania prowadzonego przez japońskie ministerstwo zdrowia przez 15 lat monitorowano 54 tys. kobiet w wieku od 40 do 69 roku życia. Na raka macicy zachorowało 117 z nich.
Naukowcy z japońskiego Narodowego Centrum Badań nad Rakiem podzielili kobiety na cztery grupy pod względem ilości pitej przez nie kawy.
Więcej niż trzy kawy
Odkryli, że w grupie kobiet, które piły więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, prawdopodobieństwo rozwinięcia się raka macicy było ponad 60 proc. mniejsze niż u kobiet, które piły kawę rzadziej niż dwa razy w tygodniu.
Hamuje rozwój raka
- Kawa może mieć wpływ na obniżenie poziomu insuliny, prawdopodobnie hamuje również ryzyko rozwoju raka macicy - mówią badania.
Naukowcy badali również wpływ picia zielonej herbaty, jednak nie znaleźli żadnego związku z zapadalnością na raka macicy.
Zgodnie z badaniami amerykańskiego Centers for Disease Control, na liście najczęściej dotykających kobiety nowotworów rak macicy jest czwarty.
(PAP)
fot. Mai Le/CC