Trwa ładowanie...

Kawa mrożona z ekspresu – jak zrobić ją w domu?

Gdyby lato było napojem, byłoby mrożoną kawą. Do sączenia w upalne popołudnie na gwarnym placu w Rzymie. Albo w ciszy na tarasie toskańskiej willi, gdzie nic nie zagłusza odgłosów lodu obijającego się o szklankę. Mrożona kawa z ekspresu to doskonałe połączenie orzeźwienia i aromatu. I nawet jeśli jesteś daleko od Włoch, sprawdź, jak przenieść to uczucie do swojego domu.

Materiał sponsorowany przez Nespresso
 Źródło: materiały partnera
d8ubyjo
d8ubyjo

Mrożona kawa bywa utożsamiana z napojem, w którym pierwsze skrzypce grają mleko, lody i słodkie syropy. Ale świat kaw na zimno jest równie bogaty jak kaw w ogóle, a zagłębienie się w jego tajniki może doprowadzić do wielu ekscytujących doświadczeń smakowych. Warto wspomnieć chociażby o takich napojach, jak iced espresso, espresso tonic czy caffe freddo cappuccino. Jeśli kubki smakowe dopominają się o więcej słodyczy, warto przygotować espresso affogato. A jeśli kawa ma pełnić funkcję pełnowymiarowego deseru, wtedy godna polecenia jest mrożona kawa smakowa z lodami. Sekret pysznej kawy na zimno tkwi w bazie, czyli aromatycznej, świeżej kawie wysokiej jakości, takiej jak z ekspresu Nespresso. Jakie dodatki do niej pasują?

Iced espresso, czyli klasyka na zimno

Jeśli trudno wyobrazić sobie dzień bez filiżanki mocnego, gęstego, czarnego espresso, w czasie letnich upałów wcale nie trzeba rezygnować z tego rytuału. Przepis na iced espresso jest banalnie prosty i nie wymaga specjalnych składników. Wystarczy do szklanki wsypać kilka kostek lodu i zalać je podwójną porcją gorącej kawy z ekspresu. Jeśli napój ma być bardziej intensywny w smaku, idealne będą Double Espresso Scuro czy Double Espresso Chiaro. A jeśli finalny efekt ma mieć łagodniejszy charakter, doskonale sprawdzi się Double Espresso Dolce. Do tak przygotowanej kawy można wsypać odrobinę cukru.

Na bazie tego przepisu można też przyrządzić caffe freddo cappuccino, czyli podwójne espresso wlane na kostki lodu, które po przelaniu do wysokiej szklanki zostanie uzupełnione mleczną pianką, podobnie jak w przypadku cappuccino.

Espresso tonic. Kawa mrożona z ekspresu z bonusem

Ciekawą wariacją na temat iced espresso jest espresso tonic, czyli podwójne espresso uzupełnione kostkami lodu, do którego wlane jest 150 ml ulubionego toniku. To nie musi być klasyczny tonik o dominującym charakterystycznym gorzkim smaku płynącym z chininy. Wszelkie odmiany, jak toniki cytrusowe, z kwiatem bzu czy o posmaku yuzu, też mogą smakować świetnie. Do takiego napoju można wrzucić mrożone owoce albo ozdobić go gałązką rozmarynu. Tonik można zastąpić lemoniadą.

d8ubyjo

Mrożona kawa z ekspresu z nutą słodyczy

Espresso jest świetną bazą do wielu mrożonych napojów. Kolejnym z nich jest espresso affogato, czyli deser kawowo-lodowy z włoskim rodowodem. W zależności od tego, czy kawa ma intensywnie przełamywać słodycz lodów, czy raczej otulać ją swoją lekkością i karmelowymi aromatami, można wybrać kawy Diavolitto albo Orafio, które można znaleźć w ofercie Nespresso i które są kompatybilne z systemem Verturo.

Aby przygotować espresso affogato, do filiżanki należy nałożyć dwie gałki lodów na bazie śmietany – sorbety mogą nie sprawdzić się w tym przepisie. Lody wystarczy zalać espresso. Nie ma potrzeby dosładzać takiego napoju.

Smakowa kawa mrożona z ekspresu

Kawy mrożone z mlekiem skondensowanym albo z lodami są świetną opcją jako deser. Jako baza świetnie sprawdzą się w nich kawy smakowe w kapsułkach z linii Verturo. Aby przyrządzić karmelowo-ciasteczkowe frappe, należy zaparzyć kawę Golden Caramel do małej filiżanki, a w międzyczasie brzegi wysokiej szklanki oblać syropem o smaku karmelu. Do kielicha blendera wsypać lód, wlać mleko (200 ml) i dolać przygotowaną wcześniej kawę. Zblendowane składniki przelać do szklanki, a wierzch ozdobić bitą śmietaną. Posypać ją dropsami czekoladowymi i ciasteczkiem amaretti. Podana ilość składników wystarczy na dwie kawy.

To może się przydać! Akcesoria do kawy mrożonej

Aby przyrządzić doskonałą kawę mrożoną w domu, przydatne może być urządzenie Barista. To opcja dla osób, które preferują kawę z mlekiem i potrzebują profesjonalnego spieniacza. Dzięki zaprogramowanym trybom Barista idealnie przygotuje mleko pod konkretny rodzaj napoju. A dzięki temu, że łączy się z aplikacją, gdzie można przeglądać przepisy i personalizować urządzenie, daje możliwość picia codziennie innej kawy.

Innym niezbędnym gadżetem dla kawoszy jest kubek termiczny. Dzięki niemu ulubioną kawę, także mrożoną, można zabrać ze sobą do pracy, w podróż, na spacer do parku i w każde inne miejsce, gdzie poniosą plany.

Materiał sponsorowany przez Nespresso
d8ubyjo
d8ubyjo
Więcej tematów