Kasza orkiszowa – do czego się przyda

Nie jest tak popularna jak gryczana, jęczmienna czy jaglana, ale na pewno zasługuje na większe zainteresowanie. Kasza wytwarzana z obłuszczonych i krojonych ziaren orkiszu ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo zapewnia uczucie sytości. Może również pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi.

Kasza orkiszowa
Źródło zdjęć: © 123RF

Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka – w Azji jego plantacje zakładano już 7-8 tysięcy lat przed naszą erą. Ten gatunek pszenicy stanowił podstawę wyżywienia mieszkańców Imperium Rzymskiego, szczególnie żołnierzy, gladiatorów i sportowców, gdyż powszechnie uważano wówczas, że dodaje siły oraz sprawności fizycznej.

Wielką orędowniczką orkiszu była św. Hildegarda z Bingen. „(…) Jest najlepszym spośród wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren. Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią, swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha” – pisała słynna średniowieczna mistyczka, uczona i uzdrowicielka.

Na terenie dzisiejszej Polski to zboże uprawiano na szeroką skalę od VIII wieku. Jednak z czasem orkisz został wyparty przez inne odmiany pszenicy. W XX w. został niemal całkowicie zapomniany, podobnie jak wytwarzana z jego obłuszczonych ziaren kasza, niegdyś bardzo popularna w polskiej kuchni.

Najzdrowsze rodzaje kaszy

Jednak ostatnie lata przyniosły znaczący wzrost zainteresowania tą niezwykłą rośliną. To efekt zwiększonej świadomości konsumentów, którzy coraz częściej poszukują produktów o dużych walorach odżywczych i korzystnym wpływie na zdrowie. Takich jak kasza orkiszowa.

Kasza orkiszowa – wartości odżywcze

Kasza orkiszowa jest bardzo bogatym źródłem cennych pierwiastków. Ich walory można wyliczać długo. Cynk nie tylko dba o kondycję skóry, włosów i paznokci, ale również wspiera pracę tarczycy oraz uczestniczy w produkcji serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia". Mangan i fosfor wzmacniają kości i zęby, miedź działa bakteriobójczo, zaś kobalt i żelazo współtworzą krwinki czerwone.

Produkt dostarcza też solidnej dawki kwasu krzemowego, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także zapewnia jasność umysłu oraz właściwą koncentrację.

Kasza orkiszowa kryje bogactwo białek i węglowodanów złożonych, dzięki czemu zapewnia długotrwały zastrzyk energii, przyspiesza również budową masy mięśniowej. Jest naturalnym antybiotykiem wzmacniającym system odpornościowy organizmu. Posiada silne właściwości oczyszczające, bezpośrednio wpływając na prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego. Produkt zaleca się w czasie rekonwalescenci po terapiach lekowych.

Dzięki sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych kasza orkiszowa wpływa też na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi i pomaga zapobiegać poważnym schorzeniom układu krążenia.

Kasza
© 123RF

Należy pamiętać, że kasza orkiszowa jest produktem dość kalorycznym (100 g dostarcza 380 kcal). Jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (45). Dlatego nie powoduje nagłych skoków stężenia cukru we krwi, a tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny, sprzyjających cukrzycy i otyłości.

Kasza orkiszowa w kuchni

Przygotowywanie kaszy orkiszowej jest bardzo proste. Na kilka godzin wcześniej warto ją namoczyć w wodzie, co pozwoli zneutralizować kwas fitynowy, który hamuje przyswajanie cennych minerałów i witamin.

Kaszę orkiszową gotujemy w niewielkiej ilości wody, w proporcji 1:2 (jedna miara kaszy na dwie miary wody), przez około 15-20 minut. Może być pysznym zamiennikiem ziemniaków, podawanym jako dodatek do wszelkich potraw mięsnych, np. gulaszu. Warto ją wykorzystać do zagęszczenia zup czy przygotowania pysznego kaszotto, sprawdzi się również jako składnik sałatek, kotletów czy rozmaitych farszów.

Ugotowana kasza orkiszowa doda smaku domowemu pieczywu. Nadaje się również do słodkich koktajli albo placków. Przygotujemy z niej smaczne i pożywne danie śniadaniowe – kaszę gotujemy w mleku owsianym lub migdałowym, pod koniec dodając ulubione owoce, orzechy i przyprawy, np. cynamon i imbir.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć