Trwa ładowanie...

Kasza orkiszowa – do czego się przyda

Nie jest tak popularna jak gryczana, jęczmienna czy jaglana, ale na pewno zasługuje na większe zainteresowanie. Kasza wytwarzana z obłuszczonych i krojonych ziaren orkiszu ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo zapewnia uczucie sytości. Może również pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi.

Kasza orkiszowa – do czego się przydaŹródło: 123RF
d3ioqej
d3ioqej

Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka – w Azji jego plantacje zakładano już 7-8 tysięcy lat przed naszą erą. Ten gatunek pszenicy stanowił podstawę wyżywienia mieszkańców Imperium Rzymskiego, szczególnie żołnierzy, gladiatorów i sportowców, gdyż powszechnie uważano wówczas, że dodaje siły oraz sprawności fizycznej.

Wielką orędowniczką orkiszu była św. Hildegarda z Bingen. „(…) Jest najlepszym spośród wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren. Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią, swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha” – pisała słynna średniowieczna mistyczka, uczona i uzdrowicielka.

Na terenie dzisiejszej Polski to zboże uprawiano na szeroką skalę od VIII wieku. Jednak z czasem orkisz został wyparty przez inne odmiany pszenicy. W XX w. został niemal całkowicie zapomniany, podobnie jak wytwarzana z jego obłuszczonych ziaren kasza, niegdyś bardzo popularna w polskiej kuchni.

Najzdrowsze rodzaje kaszy

Jednak ostatnie lata przyniosły znaczący wzrost zainteresowania tą niezwykłą rośliną. To efekt zwiększonej świadomości konsumentów, którzy coraz częściej poszukują produktów o dużych walorach odżywczych i korzystnym wpływie na zdrowie. Takich jak kasza orkiszowa.

d3ioqej

Kasza orkiszowa – wartości odżywcze

Kasza orkiszowa jest bardzo bogatym źródłem cennych pierwiastków. Ich walory można wyliczać długo. Cynk nie tylko dba o kondycję skóry, włosów i paznokci, ale również wspiera pracę tarczycy oraz uczestniczy w produkcji serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia". Mangan i fosfor wzmacniają kości i zęby, miedź działa bakteriobójczo, zaś kobalt i żelazo współtworzą krwinki czerwone.

Produkt dostarcza też solidnej dawki kwasu krzemowego, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także zapewnia jasność umysłu oraz właściwą koncentrację.

Kasza orkiszowa kryje bogactwo białek i węglowodanów złożonych, dzięki czemu zapewnia długotrwały zastrzyk energii, przyspiesza również budową masy mięśniowej. Jest naturalnym antybiotykiem wzmacniającym system odpornościowy organizmu. Posiada silne właściwości oczyszczające, bezpośrednio wpływając na prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego. Produkt zaleca się w czasie rekonwalescenci po terapiach lekowych.

Dzięki sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych kasza orkiszowa wpływa też na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi i pomaga zapobiegać poważnym schorzeniom układu krążenia.

Kasza 123RF
Źródło: 123RF

Należy pamiętać, że kasza orkiszowa jest produktem dość kalorycznym (100 g dostarcza 380 kcal). Jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (45). Dlatego nie powoduje nagłych skoków stężenia cukru we krwi, a tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny, sprzyjających cukrzycy i otyłości.

d3ioqej

Kasza orkiszowa w kuchni

Przygotowywanie kaszy orkiszowej jest bardzo proste. Na kilka godzin wcześniej warto ją namoczyć w wodzie, co pozwoli zneutralizować kwas fitynowy, który hamuje przyswajanie cennych minerałów i witamin.

Kaszę orkiszową gotujemy w niewielkiej ilości wody, w proporcji 1:2 (jedna miara kaszy na dwie miary wody), przez około 15-20 minut. Może być pysznym zamiennikiem ziemniaków, podawanym jako dodatek do wszelkich potraw mięsnych, np. gulaszu. Warto ją wykorzystać do zagęszczenia zup czy przygotowania pysznego kaszotto, sprawdzi się również jako składnik sałatek, kotletów czy rozmaitych farszów.

Ugotowana kasza orkiszowa doda smaku domowemu pieczywu. Nadaje się również do słodkich koktajli albo placków. Przygotujemy z niej smaczne i pożywne danie śniadaniowe – kaszę gotujemy w mleku owsianym lub migdałowym, pod koniec dodając ulubione owoce, orzechy i przyprawy, np. cynamon i imbir.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ioqej
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
Więcej tematów