Smakowite inspiracje
Kiedy poranki są chłodne, warto zjeść przed wyjściem ciepłe śniadanie. Jeśli znudziła ci się jajecznica, parówki, owsianka czy tosty, przygotuj... kaszę. Tak, to świetny pomysł na pierwszy posiłek. Dostarcza energii na wiele godzin, jest pełna witamin i minerałów, a do tego bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Możesz ugotować ją wieczorem, a rano podgrzać i dodać ulubione dodatki. Zobacz nasze inspiracje.
Kasza jaglana z bananami
Jaglanka może z powodzeniem zastąpić owsiankę. O zaletach kaszy jaglanej chyba nie trzeba nikomu przypominać. Dostarczy nam łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza. Jest naturalnym lekarstwem na katar i odkwasza organizm. Przed ugotowaniem kaszę opłucz zimną wodą, by pozbyć się goryczki. Ugotuj ją zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pod koniec wlej 3 łyżki mleka. Przygotuj karmel – pół szklanki brązowego cukru rozpuść z 3 łyżkami wody na patelni. Dodaj pokrojone w plastry banany. Sosem polej wierzch jaglanki. Całość posyp posiekanymi włoskimi orzechami.
Kasza jęczmienna z owocami i pestkami
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko w krupniku czy z mięsnym gulaszem. Można ją przyrządzić na słodko. W takiej wersji sprawdzi się jako pierwsze lub drugie śniadanie. Kaszę ugotuj na mleku, uważając, by się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione owoce – świeże i suszone np. żurawinę, jabłko, maliny, borówki. Wierzch posyp pestkami dyni.
Kuskus z bakaliami
Zaletą kaszy kuskus jest to, że nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać gorącym płynem i odstawić na chwilę, by napęczniała i zmiękła. W podobny sposób przygotujemy kaszę bulgur, możemy więc używać ich wymiennie. Zagotuj wodę z mlekiem kokosowym (lub zwykłym) w proporcji 1:1. Gorącym płynem zalej kaszę. Dodaj skórkę otartą z 1 cytryny, przykryj i odstaw. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj miód lub syrop klonowy i posiekane bakalie – morele, śliwki, rodzynki, żurawinę oraz płatki migdałowe.
Skandynawska gryczanka
W Skandynawii na śniadanie często podaje się kaszę gryczaną z owocami. Pamiętajmy jednak, by wybrać kaszę niepaloną, ma ona znacznie łagodniejszy smak, dlatego będzie się dobrze komponowała ze słodkimi dodatkami. Kaszę przepłukujemy na sicie, a następnie zalewamy wodą, dodajemy sok z limonki i zostawiamy na całą noc. Rano ją odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy. Ciepłą kaszę słodzimy miodem i podajemy z sezonowymi owocami.
*Zobacz też: Owsiane placuszki *