Kasza na słodko. 5 pomysłów na ciepłe śniadania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy poranki są chłodne, warto zjeść przed wyjściem ciepłe śniadanie. Jeśli znudziła ci się jajecznica, parówki, owsianka czy tosty, przygotuj... kaszę. Tak, to świetny pomysł na pierwszy posiłek. Dostarcza energii na wiele godzin, jest pełna witamin i minerałów, a do tego bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Możesz ugotować ją wieczorem, a rano podgrzać i dodać ulubione dodatki. Zobacz nasze inspiracje.

/ 5Kasza jaglana z bananami

Obraz
© 123RF.COM

Jaglanka może z powodzeniem zastąpić owsiankę. O zaletach kaszy jaglanej chyba nie trzeba nikomu przypominać. Dostarczy nam łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza. Jest naturalnym lekarstwem na katar i odkwasza organizm. Przed ugotowaniem kaszę opłucz zimną wodą, by pozbyć się goryczki. Ugotuj ją zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pod koniec wlej 3 łyżki mleka. Przygotuj karmel – pół szklanki brązowego cukru rozpuść z 3 łyżkami wody na patelni. Dodaj pokrojone w plastry banany. Sosem polej wierzch jaglanki. Całość posyp posiekanymi włoskimi orzechami.

/ 5Kasza jęczmienna z owocami i pestkami

Obraz
© 123RF.COM

Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko w krupniku czy z mięsnym gulaszem. Można ją przyrządzić na słodko. W takiej wersji sprawdzi się jako pierwsze lub drugie śniadanie. Kaszę ugotuj na mleku, uważając, by się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione owoce – świeże i suszone np. żurawinę, jabłko, maliny, borówki. Wierzch posyp pestkami dyni.

/ 5Kuskus z bakaliami

Obraz
© 123RF.COM

Zaletą kaszy kuskus jest to, że nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać gorącym płynem i odstawić na chwilę, by napęczniała i zmiękła. W podobny sposób przygotujemy kaszę bulgur, możemy więc używać ich wymiennie. Zagotuj wodę z mlekiem kokosowym (lub zwykłym) w proporcji 1:1. Gorącym płynem zalej kaszę. Dodaj skórkę otartą z 1 cytryny, przykryj i odstaw. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj miód lub syrop klonowy i posiekane bakalie – morele, śliwki, rodzynki, żurawinę oraz płatki migdałowe.

/ 5Skandynawska gryczanka

Obraz
© 123RF.COM

W Skandynawii na śniadanie często podaje się kaszę gryczaną z owocami. Pamiętajmy jednak, by wybrać kaszę niepaloną, ma ona znacznie łagodniejszy smak, dlatego będzie się dobrze komponowała ze słodkimi dodatkami. Kaszę przepłukujemy na sicie, a następnie zalewamy wodą, dodajemy sok z limonki i zostawiamy na całą noc. Rano ją odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy. Ciepłą kaszę słodzimy miodem i podajemy z sezonowymi owocami.

*Zobacz też: Owsiane placuszki *

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu