WAŻNE
TERAZ

GUS podał nowe dane o inflacji

Kasza na słodko. 5 pomysłów na ciepłe śniadania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy poranki są chłodne, warto zjeść przed wyjściem ciepłe śniadanie. Jeśli znudziła ci się jajecznica, parówki, owsianka czy tosty, przygotuj... kaszę. Tak, to świetny pomysł na pierwszy posiłek. Dostarcza energii na wiele godzin, jest pełna witamin i minerałów, a do tego bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Możesz ugotować ją wieczorem, a rano podgrzać i dodać ulubione dodatki. Zobacz nasze inspiracje.

/ 5Kasza jaglana z bananami

Obraz
© 123RF.COM

Jaglanka może z powodzeniem zastąpić owsiankę. O zaletach kaszy jaglanej chyba nie trzeba nikomu przypominać. Dostarczy nam łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza. Jest naturalnym lekarstwem na katar i odkwasza organizm. Przed ugotowaniem kaszę opłucz zimną wodą, by pozbyć się goryczki. Ugotuj ją zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pod koniec wlej 3 łyżki mleka. Przygotuj karmel – pół szklanki brązowego cukru rozpuść z 3 łyżkami wody na patelni. Dodaj pokrojone w plastry banany. Sosem polej wierzch jaglanki. Całość posyp posiekanymi włoskimi orzechami.

/ 5Kasza jęczmienna z owocami i pestkami

Obraz
© 123RF.COM

Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko w krupniku czy z mięsnym gulaszem. Można ją przyrządzić na słodko. W takiej wersji sprawdzi się jako pierwsze lub drugie śniadanie. Kaszę ugotuj na mleku, uważając, by się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione owoce – świeże i suszone np. żurawinę, jabłko, maliny, borówki. Wierzch posyp pestkami dyni.

/ 5Kuskus z bakaliami

Obraz
© 123RF.COM

Zaletą kaszy kuskus jest to, że nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać gorącym płynem i odstawić na chwilę, by napęczniała i zmiękła. W podobny sposób przygotujemy kaszę bulgur, możemy więc używać ich wymiennie. Zagotuj wodę z mlekiem kokosowym (lub zwykłym) w proporcji 1:1. Gorącym płynem zalej kaszę. Dodaj skórkę otartą z 1 cytryny, przykryj i odstaw. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj miód lub syrop klonowy i posiekane bakalie – morele, śliwki, rodzynki, żurawinę oraz płatki migdałowe.

/ 5Skandynawska gryczanka

Obraz
© 123RF.COM

W Skandynawii na śniadanie często podaje się kaszę gryczaną z owocami. Pamiętajmy jednak, by wybrać kaszę niepaloną, ma ona znacznie łagodniejszy smak, dlatego będzie się dobrze komponowała ze słodkimi dodatkami. Kaszę przepłukujemy na sicie, a następnie zalewamy wodą, dodajemy sok z limonki i zostawiamy na całą noc. Rano ją odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy. Ciepłą kaszę słodzimy miodem i podajemy z sezonowymi owocami.

*Zobacz też: Owsiane placuszki *

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki