Trwa ładowanie...

Nietypowe przepisy na lekkie i smaczne potrawy z kaszą. Wypróbuj nasze propozycje

Dania na bazie kasz to doskonałe źródło błonnika i cennych składników mineralnych, a do tego są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Zapomnij o monotonii i nudzie w kuchni – mając pod ręką różne gatunki kasz i sezonowe produkty, stworzysz wiele pysznych kompozycji, które na pewno zachwycą twoich bliskich.

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
Propozycja podania kaszy Propozycja podania kaszy Źródło: Adobe Stock
d2oh6no
d2oh6no

Trudno wyobrazić sobie zdrowy, zrównoważony jadłospis bez potraw na bazie kasz. W każdej z nich znajdziemy wiele witamin i minerałów, a także cenny błonnik, który zapewnia uczucie sytości i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dania z kasz to także wspaniałe pole do popisu dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Mając pod ręką kaszę, świeże warzywa, strączki i aromatyczne przyprawy, stworzymy wiele smacznych propozycji na śniadanie, obiad i kolację. Co więcej, potrawy na bazie kasz nie są pracochłonne i nie wymagają wielkich umiejętności. Proste kaszotto, sałatkę z kaszą i warzywami albo sycącą jaglankę przygotuje każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Zalet jedzenia kasz jest jednak znacznie więcej. Odkryj ich walory odżywcze i wypróbuj nasze inspirujące przepisy.

Kasza w kuchni – smaczny sposób na zdrową dietę

Kasze to jedne z najzdrowszych produktów zbożowych. Każda porcja kaszy gryczanej, jaglanej czy pęczaku to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz pierwiastków: żelaza, miedzi, cynku, krzemu, magnezu, potasu, manganu i selenu. Kasze mają także sporo błonnika, który reguluje pracę jelit, ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Właśnie dlatego dania z kasz polecane są osobom dbającym o linię i tym, które chcą skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.

Ze względu na niski indeks glikemiczny kasze są także odpowiednie dla osób z cukrzycą. Po niektóre gatunki kasz śmiało mogą sięgać osoby z celiakią lub alergią na zboża. Przyjazna bezglutenowcom jest kasza jaglana i gryczana, produkowana bez udziału innych zbóż.

d2oh6no

Kasze to także naturalny sposób na piękny wygląd i dobre samopoczucie. Minerały zawarte w ziarenkach kasz odżywiają skórę, włosy i paznokcie, a także koją nerwy oraz zapobiegają wahaniom nastroju i bezsenności. Ponadto jedząc na obiad smaczne kaszotto albo sałatkę na bazie kaszy, zapewnimy sobie prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, a także unikniemy anemii, na którą często są narażeni weganie i wegetarianie. W przypadku osób na diecie roślinnej kasze powinny pojawiać się na talerzu jak najczęściej!

Czy posiłki na bazie kasz są monotonne i niesmaczne? Nic bardziej mylnego! Kasze dają ogromne pole do popisu w kuchni – każdego dnia możesz z nich wyczarować inne pyszne danie. Komponowanie potraw z kasz jest bardzo proste. Do ugotowanej porcji kaszy wystarczy tylko dodać świeże warzywa i inne ulubione dodatki. Wykorzystaj swoją fantazję i zacznij tworzyć zdrowe, różnobarwne dania z dodatkiem kasz. Jeżeli potrzebujesz inspiracji, sięgnij po nasze proste przepisy.

Propozycja podania kaszy Adobe Stock
Propozycja podania kaszy Źródło: Adobe Stock

Pomysł na zdrowe śniadanie: pyszna jaglanka na mleku migdałowym z dodatkiem owoców i orzechów włoskich

d2oh6no

Delikatna kasza jaglana to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Nasz przepis na jaglankę jest w 100 proc. bezglutenowy, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób z celiakią i alergią na zboża. Słodkie śniadanie na bazie kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Poniższa propozycja to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tego prostego i pysznego posiłku. W sezonie letnim możesz dodawać do jaglanki owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody lub czereśnie.

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 20 min

Lista składników (na 2–3 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść mrożonych (w sezonie świeżych) malin
  • garść orzechów włoskich
  • 1 banan
  • pół jabłka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
d2oh6no

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni (w ten sposób pozbędziesz się smaku naturalnej goryczki), a następnie opłucz ją pod bieżącą wodą.

Zagotuj mleko migdałowe w garnuszku, wsyp łyżeczkę brązowego cukru i szczyptę soli.

Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min (aż kasza będzie miękka i w całości wchłonie mleko).

Pokrusz orzechy włoskie w moździerzu (możesz też pokroić je drobno). Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Umyj jabłko i pokrój w półplasterki.

d2oh6no

Ugotowaną kaszę posłodź łyżeczką brązowego cukru i przełóż do miseczek. Udekoruj danie owocami i orzechami, a wierzch posyp lekko cynamonem.

Propozycja na sycący obiad: kaszotto z pęczakiem i warzywami

Propozycja podania kaszy Adobe Stock
Propozycja podania kaszy Źródło: Adobe Stock

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 35 min

Lista składników (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • pół średniej cukinii (ok. 100 g)
  • 100 g brukselki
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pestek dyni
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
d2oh6no

Przygotowanie:

Cukinię i pora pokrój w plasterki. Brukselki obierz, przekrój na pół. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

W głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojonego pora, cebulę i czosnek, a następnie smaż przez 2 minuty.

Wsyp kaszę na patelnię i smaż razem przez minutę. Następnie dodaj cukinię i brukselkę, smaż jeszcze minutę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zalej je dwoma szklankami bulionu warzywnego.

d2oh6no

Poczekaj, aż kasza wchłonie płyn (ok. 10 minut), a następnie zalej ją pozostałym bulionem.

Wsyp groszek mrożony i gotuj jeszcze ok. 5 minut.

Do ugotowanej kaszy z warzywami wrzuć listki szpinaku, pestki dyni i świeżo pokrojoną natkę. Przypraw danie do smaku i przełóż do miseczek. Kaszotto możesz podawać ze świeżo startym parmezanem.

Przepis na lekki lunch lub kolację: sałatka grecka z kaszą gryczaną i serem feta

Propozycja podania kaszy Adobe Stock
Propozycja podania kaszy Źródło: Adobe Stock

Sałatki to świetna alternatywa dla ciężkich i tłustych dań. Proponowana przez nas wariacja na temat sałatki greckiej z dodatkiem kaszy to pyszne, pełnowartościowe i sycące danie, które możesz śmiało zjeść na obiad albo na kolację. Co więcej, jej przygotowanie jest wyjątkowo proste, a wyborny smak delikatnej kaszy, świeżych warzyw i greckiego sera na pewno zdobędzie twoje serce.

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 15–20 min

Lista składników (na 2 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 grube plastry sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwek
  • 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • łyżka prażonych pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.

Zagotuj w garnuszku lekko osoloną wodę (ok. 1 szklanki), wrzuć kaszę i gotuj przez kilkanaście minut, aż kasza pochłonie całą wilgoć. Ugotowaną kaszę odstaw do ostygnięcia.

Awokado obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Połącz awokado z kaszą, pokrusz ser feta, pomidory suszone i pomidorki koktajlowe pokrój w cząstki. Sałatkę skrop oliwą i dodaj przyprawy. Wymieszaj lekko wszystkie składniki.

Przed podaniem posyp danie uprażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
d2oh6no

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
Więcej tematów