Nietypowe przepisy na lekkie i smaczne potrawy z kaszą. Wypróbuj nasze propozycje

Dania na bazie kasz to doskonałe źródło błonnika i cennych składników mineralnych, a do tego są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Zapomnij o monotonii i nudzie w kuchni – mając pod ręką różne gatunki kasz i sezonowe produkty, stworzysz wiele pysznych kompozycji, które na pewno zachwycą twoich bliskich.

Propozycja podania kaszy Propozycja podania kaszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Małgorzata Adamska
1

Trudno wyobrazić sobie zdrowy, zrównoważony jadłospis bez potraw na bazie kasz. W każdej z nich znajdziemy wiele witamin i minerałów, a także cenny błonnik, który zapewnia uczucie sytości i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dania z kasz to także wspaniałe pole do popisu dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Mając pod ręką kaszę, świeże warzywa, strączki i aromatyczne przyprawy, stworzymy wiele smacznych propozycji na śniadanie, obiad i kolację. Co więcej, potrawy na bazie kasz nie są pracochłonne i nie wymagają wielkich umiejętności. Proste kaszotto, sałatkę z kaszą i warzywami albo sycącą jaglankę przygotuje każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Zalet jedzenia kasz jest jednak znacznie więcej. Odkryj ich walory odżywcze i wypróbuj nasze inspirujące przepisy.

Kasza w kuchni – smaczny sposób na zdrową dietę

Kasze to jedne z najzdrowszych produktów zbożowych. Każda porcja kaszy gryczanej, jaglanej czy pęczaku to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz pierwiastków: żelaza, miedzi, cynku, krzemu, magnezu, potasu, manganu i selenu. Kasze mają także sporo błonnika, który reguluje pracę jelit, ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Właśnie dlatego dania z kasz polecane są osobom dbającym o linię i tym, które chcą skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.

Ze względu na niski indeks glikemiczny kasze są także odpowiednie dla osób z cukrzycą. Po niektóre gatunki kasz śmiało mogą sięgać osoby z celiakią lub alergią na zboża. Przyjazna bezglutenowcom jest kasza jaglana i gryczana, produkowana bez udziału innych zbóż.

Kasze to także naturalny sposób na piękny wygląd i dobre samopoczucie. Minerały zawarte w ziarenkach kasz odżywiają skórę, włosy i paznokcie, a także koją nerwy oraz zapobiegają wahaniom nastroju i bezsenności. Ponadto jedząc na obiad smaczne kaszotto albo sałatkę na bazie kaszy, zapewnimy sobie prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, a także unikniemy anemii, na którą często są narażeni weganie i wegetarianie. W przypadku osób na diecie roślinnej kasze powinny pojawiać się na talerzu jak najczęściej!

Czy posiłki na bazie kasz są monotonne i niesmaczne? Nic bardziej mylnego! Kasze dają ogromne pole do popisu w kuchni – każdego dnia możesz z nich wyczarować inne pyszne danie. Komponowanie potraw z kasz jest bardzo proste. Do ugotowanej porcji kaszy wystarczy tylko dodać świeże warzywa i inne ulubione dodatki. Wykorzystaj swoją fantazję i zacznij tworzyć zdrowe, różnobarwne dania z dodatkiem kasz. Jeżeli potrzebujesz inspiracji, sięgnij po nasze proste przepisy.

Propozycja podania kaszy
Propozycja podania kaszy © Adobe Stock

Pomysł na zdrowe śniadanie: pyszna jaglanka na mleku migdałowym z dodatkiem owoców i orzechów włoskich

Delikatna kasza jaglana to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Nasz przepis na jaglankę jest w 100 proc. bezglutenowy, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób z celiakią i alergią na zboża. Słodkie śniadanie na bazie kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Poniższa propozycja to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tego prostego i pysznego posiłku. W sezonie letnim możesz dodawać do jaglanki owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody lub czereśnie.

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 20 min

Lista składników (na 2–3 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść mrożonych (w sezonie świeżych) malin
  • garść orzechów włoskich
  • 1 banan
  • pół jabłka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni (w ten sposób pozbędziesz się smaku naturalnej goryczki), a następnie opłucz ją pod bieżącą wodą.

Zagotuj mleko migdałowe w garnuszku, wsyp łyżeczkę brązowego cukru i szczyptę soli.

Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min (aż kasza będzie miękka i w całości wchłonie mleko).

Pokrusz orzechy włoskie w moździerzu (możesz też pokroić je drobno). Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Umyj jabłko i pokrój w półplasterki.

Ugotowaną kaszę posłodź łyżeczką brązowego cukru i przełóż do miseczek. Udekoruj danie owocami i orzechami, a wierzch posyp lekko cynamonem.

Propozycja na sycący obiad: kaszotto z pęczakiem i warzywami

Propozycja podania kaszy
Propozycja podania kaszy © Adobe Stock

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 35 min

Lista składników (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • pół średniej cukinii (ok. 100 g)
  • 100 g brukselki
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pestek dyni
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię i pora pokrój w plasterki. Brukselki obierz, przekrój na pół. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

W głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojonego pora, cebulę i czosnek, a następnie smaż przez 2 minuty.

Wsyp kaszę na patelnię i smaż razem przez minutę. Następnie dodaj cukinię i brukselkę, smaż jeszcze minutę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zalej je dwoma szklankami bulionu warzywnego.

Poczekaj, aż kasza wchłonie płyn (ok. 10 minut), a następnie zalej ją pozostałym bulionem.

Wsyp groszek mrożony i gotuj jeszcze ok. 5 minut.

Do ugotowanej kaszy z warzywami wrzuć listki szpinaku, pestki dyni i świeżo pokrojoną natkę. Przypraw danie do smaku i przełóż do miseczek. Kaszotto możesz podawać ze świeżo startym parmezanem.

Przepis na lekki lunch lub kolację: sałatka grecka z kaszą gryczaną i serem feta

Propozycja podania kaszy
Propozycja podania kaszy © Adobe Stock

Sałatki to świetna alternatywa dla ciężkich i tłustych dań. Proponowana przez nas wariacja na temat sałatki greckiej z dodatkiem kaszy to pyszne, pełnowartościowe i sycące danie, które możesz śmiało zjeść na obiad albo na kolację. Co więcej, jej przygotowanie jest wyjątkowo proste, a wyborny smak delikatnej kaszy, świeżych warzyw i greckiego sera na pewno zdobędzie twoje serce.

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 15–20 min

Lista składników (na 2 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 grube plastry sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwek
  • 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • łyżka prażonych pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.

Zagotuj w garnuszku lekko osoloną wodę (ok. 1 szklanki), wrzuć kaszę i gotuj przez kilkanaście minut, aż kasza pochłonie całą wilgoć. Ugotowaną kaszę odstaw do ostygnięcia.

Awokado obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Połącz awokado z kaszą, pokrusz ser feta, pomidory suszone i pomidorki koktajlowe pokrój w cząstki. Sałatkę skrop oliwą i dodaj przyprawy. Wymieszaj lekko wszystkie składniki.

Przed podaniem posyp danie uprażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Partner materiału: Organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm