Nietypowe przepisy na lekkie i smaczne potrawy z kaszą. Wypróbuj nasze propozycje
Dania na bazie kasz to doskonałe źródło błonnika i cennych składników mineralnych, a do tego są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Zapomnij o monotonii i nudzie w kuchni – mając pod ręką różne gatunki kasz i sezonowe produkty, stworzysz wiele pysznych kompozycji, które na pewno zachwycą twoich bliskich.
Trudno wyobrazić sobie zdrowy, zrównoważony jadłospis bez potraw na bazie kasz. W każdej z nich znajdziemy wiele witamin i minerałów, a także cenny błonnik, który zapewnia uczucie sytości i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dania z kasz to także wspaniałe pole do popisu dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Mając pod ręką kaszę, świeże warzywa, strączki i aromatyczne przyprawy, stworzymy wiele smacznych propozycji na śniadanie, obiad i kolację. Co więcej, potrawy na bazie kasz nie są pracochłonne i nie wymagają wielkich umiejętności. Proste kaszotto, sałatkę z kaszą i warzywami albo sycącą jaglankę przygotuje każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Zalet jedzenia kasz jest jednak znacznie więcej. Odkryj ich walory odżywcze i wypróbuj nasze inspirujące przepisy.
Kasza w kuchni – smaczny sposób na zdrową dietę
Kasze to jedne z najzdrowszych produktów zbożowych. Każda porcja kaszy gryczanej, jaglanej czy pęczaku to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz pierwiastków: żelaza, miedzi, cynku, krzemu, magnezu, potasu, manganu i selenu. Kasze mają także sporo błonnika, który reguluje pracę jelit, ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Właśnie dlatego dania z kasz polecane są osobom dbającym o linię i tym, które chcą skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ze względu na niski indeks glikemiczny kasze są także odpowiednie dla osób z cukrzycą. Po niektóre gatunki kasz śmiało mogą sięgać osoby z celiakią lub alergią na zboża. Przyjazna bezglutenowcom jest kasza jaglana i gryczana, produkowana bez udziału innych zbóż.
Kasze to także naturalny sposób na piękny wygląd i dobre samopoczucie. Minerały zawarte w ziarenkach kasz odżywiają skórę, włosy i paznokcie, a także koją nerwy oraz zapobiegają wahaniom nastroju i bezsenności. Ponadto jedząc na obiad smaczne kaszotto albo sałatkę na bazie kaszy, zapewnimy sobie prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, a także unikniemy anemii, na którą często są narażeni weganie i wegetarianie. W przypadku osób na diecie roślinnej kasze powinny pojawiać się na talerzu jak najczęściej!
Czy posiłki na bazie kasz są monotonne i niesmaczne? Nic bardziej mylnego! Kasze dają ogromne pole do popisu w kuchni – każdego dnia możesz z nich wyczarować inne pyszne danie. Komponowanie potraw z kasz jest bardzo proste. Do ugotowanej porcji kaszy wystarczy tylko dodać świeże warzywa i inne ulubione dodatki. Wykorzystaj swoją fantazję i zacznij tworzyć zdrowe, różnobarwne dania z dodatkiem kasz. Jeżeli potrzebujesz inspiracji, sięgnij po nasze proste przepisy.
Pomysł na zdrowe śniadanie: pyszna jaglanka na mleku migdałowym z dodatkiem owoców i orzechów włoskich
Delikatna kasza jaglana to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Nasz przepis na jaglankę jest w 100 proc. bezglutenowy, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób z celiakią i alergią na zboża. Słodkie śniadanie na bazie kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Poniższa propozycja to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tego prostego i pysznego posiłku. W sezonie letnim możesz dodawać do jaglanki owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody lub czereśnie.
Stopień trudności: proste
Czas przygotowania: ok. 20 min
Lista składników (na 2–3 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- garść mrożonych (w sezonie świeżych) malin
- garść orzechów włoskich
- 1 banan
- pół jabłka
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni (w ten sposób pozbędziesz się smaku naturalnej goryczki), a następnie opłucz ją pod bieżącą wodą.
Zagotuj mleko migdałowe w garnuszku, wsyp łyżeczkę brązowego cukru i szczyptę soli.
Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min (aż kasza będzie miękka i w całości wchłonie mleko).
Pokrusz orzechy włoskie w moździerzu (możesz też pokroić je drobno). Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Umyj jabłko i pokrój w półplasterki.
Ugotowaną kaszę posłodź łyżeczką brązowego cukru i przełóż do miseczek. Udekoruj danie owocami i orzechami, a wierzch posyp lekko cynamonem.
Propozycja na sycący obiad: kaszotto z pęczakiem i warzywami
Stopień trudności: proste
Czas przygotowania: ok. 35 min
Lista składników (na 2 porcje):
- 100 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 50 g świeżego szpinaku
- pół średniej cukinii (ok. 100 g)
- 100 g brukselki
- pół szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pestek dyni
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię i pora pokrój w plasterki. Brukselki obierz, przekrój na pół. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojonego pora, cebulę i czosnek, a następnie smaż przez 2 minuty.
Wsyp kaszę na patelnię i smaż razem przez minutę. Następnie dodaj cukinię i brukselkę, smaż jeszcze minutę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zalej je dwoma szklankami bulionu warzywnego.
Poczekaj, aż kasza wchłonie płyn (ok. 10 minut), a następnie zalej ją pozostałym bulionem.
Wsyp groszek mrożony i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
Do ugotowanej kaszy z warzywami wrzuć listki szpinaku, pestki dyni i świeżo pokrojoną natkę. Przypraw danie do smaku i przełóż do miseczek. Kaszotto możesz podawać ze świeżo startym parmezanem.
Przepis na lekki lunch lub kolację: sałatka grecka z kaszą gryczaną i serem feta
Sałatki to świetna alternatywa dla ciężkich i tłustych dań. Proponowana przez nas wariacja na temat sałatki greckiej z dodatkiem kaszy to pyszne, pełnowartościowe i sycące danie, które możesz śmiało zjeść na obiad albo na kolację. Co więcej, jej przygotowanie jest wyjątkowo proste, a wyborny smak delikatnej kaszy, świeżych warzyw i greckiego sera na pewno zdobędzie twoje serce.
Stopień trudności: proste
Czas przygotowania: ok. 15–20 min
Lista składników (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 dojrzałego awokado
- 4 pomidory suszone z zalewy
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 3 grube plastry sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwek
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- łyżka prażonych pestek słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
Zagotuj w garnuszku lekko osoloną wodę (ok. 1 szklanki), wrzuć kaszę i gotuj przez kilkanaście minut, aż kasza pochłonie całą wilgoć. Ugotowaną kaszę odstaw do ostygnięcia.
Awokado obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Połącz awokado z kaszą, pokrusz ser feta, pomidory suszone i pomidorki koktajlowe pokrój w cząstki. Sałatkę skrop oliwą i dodaj przyprawy. Wymieszaj lekko wszystkie składniki.
Przed podaniem posyp danie uprażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.