WAŻNE
TERAZ

Jest zaskoczenie. RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców

Kasza czy makaron? Wszystko, co warto widzieć o kuskusie

Kuskus to rodzaj pysznej kaszy i zarazem nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Pochodzi z kuchni krajów Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki), gdzie symbolizuje bogactwo i szczęście. Wyjątkowy smak i łatwość przyrządzenia sprawiły, że zawitał do kuchni całego świata.

Kuskus w kuchniKuskus w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy brakuje nam czasu, z kaszy kuskus możemy przygotować szybkie, pyszne i niezwykle odżywcze danie, wystarczy zalać ją wrzątkiem i po kilku zaledwie minutach jest gotowa do jedzenia.

Warto wiedzieć, że kuskus, który powszechnie uznawany jest za kaszę, tak naprawdę posiada również cechy makaronu. Uzyskiwany jest, bowiem z twardej pszenicy durum (mąka pszenna mieszana jest z wodą, po czym formowane są znane nam charakterystyczne granulki, które nazywamy kaszą kuskus).

Wartości odżywcze kaszy kuskus

Kasza kuskus charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych. Znajdziemy w niej kwas foliowy, niacynę, żelazo, wapń, fosfor, sód, witaminy z grupy B i błonnik. W stosunku do innych kasz posiada bardzo dużo białka, dlatego może stanowić doskonały składnik diety wegetariańskiej.

Kuskus nie zawiera cholesterolu, ma bardzo mało tłuszczu, więc z powodzeniem mogą sięgać po niego osoby dbające o lekkostrawną dietę. Uważać natomiast powinni chorzy na cukrzycę, ponieważ kuskus posiada wysoki indeks glikemiczny (po ugotowaniu wynosi aż 65).

Wartość odżywcza kuskus na 100 g:

  • Wartość energetyczna (kcal) 112,
  • Tłuszcz 0,2 g,
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g,
  • Cholesterol 0 mg,
  • Sód 5 mg,
  • Potas 58 mg,
  • Węglowodany 23 g,
  • Błonnik 1,4 g,
  • Cukry 0,1 g,
  • Białko 3,8 g,
  • Kwas askorbinowy 0 mg,
  • Wapń 8 mg,
  • Żelazo 0,4 mg,
  • Witamina D 0 IU,
  • Witamina B6 0,1 mg,
  • Witamina B12 0 µg,
  • Magnez 8 mg.

Źródło: USDA

Jak przygotować kaszę kuskus?

Kuskus to idealne danie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu, bądź ochoty na gotowanie. Przygotowanie kuskusu jest niezwykle proste: kasza nie wymaga ani płukania ani gotowania, wystarczy wsypać ziarenka kaszy do miski, zalać wrzątkiem (płyn powinien sięgać ok 1 cm powyżej poziomu kaszy). Przykryć miskę i odstawić na kilka minut do momentu, kiedy ziarenka napęcznieją… i gotowe!

Kuskus można przygotować na słodko wówczas zalewamy go mlekiem. Jeśli wolimy wytrawne smaki, to wystarczy wrzącą wodę posolić, albo zalać kaszę bulionem.

Przepis na kuskus

Kuskus możemy przyrządzić na wiele sposobów, danie to nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Poniżej przedstawiam przepis otrzymany od zaprzyjaźnionego, rodowitego Marokańczyka, który w przyrządzaniu kuskusu doszedł do perfekcji.

Kuskus
Kuskus © Adobe Stock

Tradycyjny marokański kuskus

Składniki:

  • 650 g kuskusu,
  • 500 g wołowiny (łopatka albo pręga),
  • garść rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • pęczek pietruszki,
  • szczypta szafranu,
  • 4 łyżki smynu (smyn to arabskie zjełczałe masło, które nie każdy lubi, ale z powodzeniem można zastąpić je masłem klarowanym).

Warzywa:

  • 3 marchewki (300 g),
  • biała rzodkiew (200 g),
  • 2 duże patisony (1 kg),
  • 2 bakłażany (300 g),
  • 1 cukinia (800 g),
  • 2 papryki zielone (500 g),
  • 1/4 główki małej białej kapusty (200 g),
  • 2 średnie czerwone cebule (100 g),
  • 2 średnie pomidory.

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy nadmiar tłuszczu, następnie kroimy w niewielką kostkę. Nacieramy kolendrą, kuminem, szafranem i pieprzem. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny.
  2. Myjemy wszystkie warzywa, po czym: marchewki, białą rzodkiew, patisony, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidory, obieramy ze skórki (bakłażanów - nie obieramy) i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Ułatwimy sobie pracę, jeśli poszczególne rodzaje warzyw powkładamy do oddzielnych pojemników.
  3. W dużym garze rozgrzewamy 2 łyżki smynu (bądź klarowanego masła) i smażymy na nim mięso. Po około 10 minutach (kiedy mięso już zbrązowieje) dolewamy 4 łyżki wody, przykrywamy gar pokrywką i dusimy mięso przez 20 minut.
  4. W międzyczasie myjemy i siekamy pietruszkę (odkładamy dużą garść). Po 20 minutach, do mięsa dodajemy warzywa w kolejności: marchew, patisony, rzodkiew, pietruszkę, papryki, kapustę, bakłażany i cukinie. Pomidory miksujemy i wlewamy do gara. Doprawiamy solą i kurkumą. Przykrywamy i dusimy przez godzinę (co jakiś czas mieszając).
  5. Cebulę kroimy w piórka, by następnie zeszklić je na smynie (bądź klarownym maśle), następnie dodajemy sparzone uprzednio rodzynki.
  6. Kuskus przecieramy smynem (osobiście wolę klarowanym masłem) i zalewamy gorącą wodą (można zalać bulionem), czekamy około 5 minut.
  7. Finalnie wszystko mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek