Co zamiast cukru? Czym i kiedy zastąpić ten popularny, ale niezdrowy produkt?

Od lat mówi się o tym, że cukier to jeden z najbardziej niezdrowych produktów. Doszło do tego, że producenci żywności muszą na etykietach pokazywać, ile cukru znajduje się w konkretnym produkcie. Nie jest to dziwne, bo cukier powoduje wiele chorób, począwszy od otyłości, na cukrzycy kończąc. Dlatego też coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jak ograniczyć spożycie cukru i czym go zastąpić. Wybór jest, na szczęście, szeroki.

Kostki cukruWarto stosować zamienniki białego cukru
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Miód

Zacznijmy od produktów naturalnych, a miód właśnie taki jest. Używano go do słodzenia od wielu wieków, jeszcze zanim ludzie nauczyli się produkować cukier z trzciny i buraków cukrowych. Miód, podobnie jak cukier, jest bardzo kaloryczny, ale o wiele łatwiejszy do strawienia i w dodatku zawiera mnóstwo pyłków, które mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i antywirusowe. Pamiętajmy jednak, że w wysokich temperaturach miód traci swoje prozdrowotne walory. Jeśli więc chcemy posłodzić nim herbatę, poczekajmy, aż napój ostygnie do temperatury poniżej 80 stopni.

Syrop klonowy

Kolejnym naturalnym produktem jest syrop klonowy, uzyskiwany z soku kanadyjskich klonów. Sok podgrzewa się bardzo wolno, by zgęstniał i nabrał słodyczy. Taki syrop się nie psuje, więc nie trzeba do niego dodawać jakichkolwiek konserwantów. Syrop klonowy zawiera cukry proste, które są łatwiejsze do strawienia i w znacznie mniejszym stopniu negatywnie wpływają na figurę. W dodatku, syrop klonowy jest bardzo bogaty w witaminy, magnez, potas i wapń.

Stewia

Rosnąca dziko w Ameryce Północnej stewia jest dziś popularna na całym świecie. Uprawia się ją przede wszystkim z powodu jej słodyczy. Wysuszone liście stewii są ponad 200 razy słodsze od białego cukru! Używa jej się do słodzenia napojów, a w formie wywaru dodaje do słodkich wypieków czy słodyczy. Stewia, o czym niewiele osób wie, rośnie dobrze nawet w naszym klimacie, warto więc postawić sobie na parapecie doniczkę z tą rośliną i używać jej do woli.

Ksylitol

Słodzików, które mają zastąpić cukier jest mnóstwo. Nie wszystkie jednak są zdrowe i polecane. Niektóre, zdaniem ekspertów, są bardziej niebezpieczne niż cukier. Wśród tych, po które możemy sięgać bez obaw, warto wyróżnić ksylitol.

Ksylitol jest jednym z najbardziej popularnych słodzików. Wytwarza się go z zagęszczonego soku brzozowego, pozyskiwanego wiosną ze zdrowych drzew. Cukier brzozowy, bo tak inaczej nazywa się tą substancję ma wiele zalet: nie tylko nie wywołuje próchnicy, ale również pomaga we wchłanianiu wapnia i magnezu, a te pierwiastki wzmacniają zęby i kości.

Maltitol

I ma koniec maltitol, czyli słodzik wytwarzany z ziaren zbóż, w których znajduje się maltoza, cukier słodowy o poziomie słodkości takim, jaki ma biały cukier. Maltitol jest jednak o połowę mniej kaloryczny, ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje otyłości.

Smoothie na odchudzanie

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟