Co zamiast cukru? Czym i kiedy zastąpić ten popularny, ale niezdrowy produkt?

Od lat mówi się o tym, że cukier to jeden z najbardziej niezdrowych produktów. Doszło do tego, że producenci żywności muszą na etykietach pokazywać, ile cukru znajduje się w konkretnym produkcie. Nie jest to dziwne, bo cukier powoduje wiele chorób, począwszy od otyłości, na cukrzycy kończąc. Dlatego też coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jak ograniczyć spożycie cukru i czym go zastąpić. Wybór jest, na szczęście, szeroki.

Kostki cukruWarto stosować zamienniki białego cukru
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Miód

Zacznijmy od produktów naturalnych, a miód właśnie taki jest. Używano go do słodzenia od wielu wieków, jeszcze zanim ludzie nauczyli się produkować cukier z trzciny i buraków cukrowych. Miód, podobnie jak cukier, jest bardzo kaloryczny, ale o wiele łatwiejszy do strawienia i w dodatku zawiera mnóstwo pyłków, które mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i antywirusowe. Pamiętajmy jednak, że w wysokich temperaturach miód traci swoje prozdrowotne walory. Jeśli więc chcemy posłodzić nim herbatę, poczekajmy, aż napój ostygnie do temperatury poniżej 80 stopni.

Syrop klonowy

Kolejnym naturalnym produktem jest syrop klonowy, uzyskiwany z soku kanadyjskich klonów. Sok podgrzewa się bardzo wolno, by zgęstniał i nabrał słodyczy. Taki syrop się nie psuje, więc nie trzeba do niego dodawać jakichkolwiek konserwantów. Syrop klonowy zawiera cukry proste, które są łatwiejsze do strawienia i w znacznie mniejszym stopniu negatywnie wpływają na figurę. W dodatku, syrop klonowy jest bardzo bogaty w witaminy, magnez, potas i wapń.

Stewia

Rosnąca dziko w Ameryce Północnej stewia jest dziś popularna na całym świecie. Uprawia się ją przede wszystkim z powodu jej słodyczy. Wysuszone liście stewii są ponad 200 razy słodsze od białego cukru! Używa jej się do słodzenia napojów, a w formie wywaru dodaje do słodkich wypieków czy słodyczy. Stewia, o czym niewiele osób wie, rośnie dobrze nawet w naszym klimacie, warto więc postawić sobie na parapecie doniczkę z tą rośliną i używać jej do woli.

Ksylitol

Słodzików, które mają zastąpić cukier jest mnóstwo. Nie wszystkie jednak są zdrowe i polecane. Niektóre, zdaniem ekspertów, są bardziej niebezpieczne niż cukier. Wśród tych, po które możemy sięgać bez obaw, warto wyróżnić ksylitol.

Ksylitol jest jednym z najbardziej popularnych słodzików. Wytwarza się go z zagęszczonego soku brzozowego, pozyskiwanego wiosną ze zdrowych drzew. Cukier brzozowy, bo tak inaczej nazywa się tą substancję ma wiele zalet: nie tylko nie wywołuje próchnicy, ale również pomaga we wchłanianiu wapnia i magnezu, a te pierwiastki wzmacniają zęby i kości.

Maltitol

I ma koniec maltitol, czyli słodzik wytwarzany z ziaren zbóż, w których znajduje się maltoza, cukier słodowy o poziomie słodkości takim, jaki ma biały cukier. Maltitol jest jednak o połowę mniej kaloryczny, ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje otyłości.

Smoothie na odchudzanie

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę