Kartacze - smakołyk, który zjesz tylko w jednym regionie Polski

Próbowali go nieliczni. Nie ma się co dziwić, powszechnie znany jest tylko w niewielkiej części naszego kraju. Kartacz jest tam jednak tak popularny, że został wpisany na oficjalną listę produktów tradycyjnych.

Kartacze - smakołyk, który zjesz tylko w jednym regionie Polski
Źródło zdjęć: © Marta Legieć | Marta Legieć

Na początek warto dowiedzieć się, czym jest osławiony kartacz. Zaglądamy do słownika i dowiadujemy się, że to "artyleryjski pocisk odłamkowy". Jest jeszcze druga definicja, mówiąca, że to "regionalna potrawa z Podlasia: rodzaj pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem". Rodzaj, ale nie pyza.

W północno-wschodniej Polsce nie ma osoby, która nie zna tego dania. Od lat to jeden z najbardziej popularnych posiłków w tym regionie. Ziemniaczano-mięsne danie wpisano nawet na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Pochodzę spod Suwałk. To region, w którym często robi się kartacze. Mam zresztą wrażenie, że znane są u nas od zarania dziejów, dlatego dziwię się, gdy komuś z południa Polski czy turystom znad morza muszę tłumaczyć, czym są kartacze. Widzą tę nazwę w menu, ale zwykle nie wiedzą, co to za potrawa - mówi Elżbieta Kędzier, kelnerka w restauracji pod Suwałkami.

W zasadzie kartacze to typowa potrawa dawnego pogranicza polsko-niemiecko-litewskiego. Niemieccy mieszkańcy Gołdapi i okolic odpowiednik kartaczy zwali Keilchen. Litwini nazywają je cepelinami. Choć potrawa znana jest od bardzo dawna, ta ostatnia nazwa pojawiła się w pierwszej połowie XX w., kiedy popularne stały się sterowce zwane zeppelinami. Całkiem prawdopodobne, że podobieństwo kształtów przeniosło nazwę ze sterowca na potrawę. Dziś znawcy widzą różnicę między kartaczem a cepelinem.

- Kartacze kształtem przypominają osełkę, natomiast cepeliny są duże i wyglądają nieco jak cygaro - tłumaczy kelnerka. - Wiele osób, które widzą kartacze po raz pierwszy, nazywa je pyzami. Lepiej tego nie robić, ponieważ niektóre gospodynie mogą się obrazić. Różnice jest nie tylko w kształcie, bo jak wiadomo pyzy są okrągłe. Chodzi też o farsz. Do kartaczy daje się mięso wołowo-wieprzowe, a do pyz zwykle tylko wieprzowe lub w niektórych regionach z domieszką mięsa drobiowego.

Spora, elipsowata klucha, w której masa mączno–ziemniaczana otacza nadzienie z mielonego mięsa, dość długo się gotuje. Oczywiście można je nadziewać też grzybami, kapustą czy nawet serem, jednak farsz mięsny jest najbardziej popularny. Danie podawane jest suto podlane smażoną cebulą i skwarkami z boczku.

Kartacze na zawodach

Raz w roku odbywa się na Mazurach wielkie święto kartacza. Festiwal dużej pyzy, czyli Regionalny Festiwal Pogranicza – Kartaczewo 2013, odbędzie się tym razem 4 sierpnia w Gołdapi. Do rywalizacji o tytuł „Mistrza kartaczy w robieniu kartaczy" staną restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne oraz miejscowe organizacje. Zaplanowano również konkurs „Mistrz kartaczy – kartacze domowe". To prawdziwa gratka dla smakoszy. Każdego roku ogromną popularnością wśród uczestników tego wydarzenia cieszą się mistrzostwa świata w jedzeniu tych przysmaków. Zawody odbywają się w dwóch kategoriach - dla dorosłych i dla dzieci. Jury ocenia nie tylko szybkość pochłaniania kartaczy przez zawodników, ale też … oryginalność spożywania potrawy, styl, elegancję i humor jedzących. Do finału przechodzą ci, którzy najszybciej zjedzą wielką kluchę z farszem. Warto mieć na uwadze, że typowa porcja, jaką dostaniemy w restauracji na Mazurach czy na Suwalszczyźnie zawiera dwa kartacze. Podczas każdego festiwali
gołdapianie i turyści jedzą ich około dziesięciu tysięcy.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

fot. Marta Legieć

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę