Kartacze - smakołyk, który zjesz tylko w jednym regionie Polski

Próbowali go nieliczni. Nie ma się co dziwić, powszechnie znany jest tylko w niewielkiej części naszego kraju. Kartacz jest tam jednak tak popularny, że został wpisany na oficjalną listę produktów tradycyjnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Marta Legieć | Marta Legieć

Na początek warto dowiedzieć się, czym jest osławiony kartacz. Zaglądamy do słownika i dowiadujemy się, że to "artyleryjski pocisk odłamkowy". Jest jeszcze druga definicja, mówiąca, że to "regionalna potrawa z Podlasia: rodzaj pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem". Rodzaj, ale nie pyza.

W północno-wschodniej Polsce nie ma osoby, która nie zna tego dania. Od lat to jeden z najbardziej popularnych posiłków w tym regionie. Ziemniaczano-mięsne danie wpisano nawet na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Pochodzę spod Suwałk. To region, w którym często robi się kartacze. Mam zresztą wrażenie, że znane są u nas od zarania dziejów, dlatego dziwię się, gdy komuś z południa Polski czy turystom znad morza muszę tłumaczyć, czym są kartacze. Widzą tę nazwę w menu, ale zwykle nie wiedzą, co to za potrawa - mówi Elżbieta Kędzier, kelnerka w restauracji pod Suwałkami.

W zasadzie kartacze to typowa potrawa dawnego pogranicza polsko-niemiecko-litewskiego. Niemieccy mieszkańcy Gołdapi i okolic odpowiednik kartaczy zwali Keilchen. Litwini nazywają je cepelinami. Choć potrawa znana jest od bardzo dawna, ta ostatnia nazwa pojawiła się w pierwszej połowie XX w., kiedy popularne stały się sterowce zwane zeppelinami. Całkiem prawdopodobne, że podobieństwo kształtów przeniosło nazwę ze sterowca na potrawę. Dziś znawcy widzą różnicę między kartaczem a cepelinem.

- Kartacze kształtem przypominają osełkę, natomiast cepeliny są duże i wyglądają nieco jak cygaro - tłumaczy kelnerka. - Wiele osób, które widzą kartacze po raz pierwszy, nazywa je pyzami. Lepiej tego nie robić, ponieważ niektóre gospodynie mogą się obrazić. Różnice jest nie tylko w kształcie, bo jak wiadomo pyzy są okrągłe. Chodzi też o farsz. Do kartaczy daje się mięso wołowo-wieprzowe, a do pyz zwykle tylko wieprzowe lub w niektórych regionach z domieszką mięsa drobiowego.

Spora, elipsowata klucha, w której masa mączno–ziemniaczana otacza nadzienie z mielonego mięsa, dość długo się gotuje. Oczywiście można je nadziewać też grzybami, kapustą czy nawet serem, jednak farsz mięsny jest najbardziej popularny. Danie podawane jest suto podlane smażoną cebulą i skwarkami z boczku.

Kartacze na zawodach

Raz w roku odbywa się na Mazurach wielkie święto kartacza. Festiwal dużej pyzy, czyli Regionalny Festiwal Pogranicza – Kartaczewo 2013, odbędzie się tym razem 4 sierpnia w Gołdapi. Do rywalizacji o tytuł „Mistrza kartaczy w robieniu kartaczy" staną restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne oraz miejscowe organizacje. Zaplanowano również konkurs „Mistrz kartaczy – kartacze domowe". To prawdziwa gratka dla smakoszy. Każdego roku ogromną popularnością wśród uczestników tego wydarzenia cieszą się mistrzostwa świata w jedzeniu tych przysmaków. Zawody odbywają się w dwóch kategoriach - dla dorosłych i dla dzieci. Jury ocenia nie tylko szybkość pochłaniania kartaczy przez zawodników, ale też … oryginalność spożywania potrawy, styl, elegancję i humor jedzących. Do finału przechodzą ci, którzy najszybciej zjedzą wielką kluchę z farszem. Warto mieć na uwadze, że typowa porcja, jaką dostaniemy w restauracji na Mazurach czy na Suwalszczyźnie zawiera dwa kartacze. Podczas każdego festiwali
gołdapianie i turyści jedzą ich około dziesięciu tysięcy.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

fot. Marta Legieć

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce