Trwa ładowanie...
d3bejpa
oprac. Katarzyna Gileta
08-12-2020 11:11

Karp smażony w cieście piwnym

Przepis

Karpia najczęściej smażymy w tradycyjnej panierce. Warto jednak odejść nieco od klasyki. Tym razem na wigilijną wieczerzę proponujemy karpia smażonego w cieście piwnym. Wyjdzie przepyszny!

d3bejpa
2.4
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg karpia
  • 3 jajka
  • szklanka piwa
  • sok z cytryny
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
Przepis
  • Oczyszczonego karpia odfiletować i pokroić na małe porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić.
  • Żółtka ubić z piwem i stale mieszając dosypywać tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodać pianę z ubitych białek.
  • Przygotowaną rybę skropić olejem, maczać każdy filet w cieście i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Podawać z frytkami i sosem tatarskim.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karp smażony w cieście piwnym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
14
Share
d3bejpa

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bejpa
d3bejpa
d3bejpa
d3bejpa
Więcej tematów
d3bejpa