Karp smażony w cieście piwnym
Karpia najczęściej smażymy w tradycyjnej panierce. Warto jednak odejść nieco od klasyki. Tym razem na wigilijną wieczerzę proponujemy karpia smażonego w cieście piwnym. Wyjdzie przepyszny!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Oczyszczonego karpia odfiletować i pokroić na małe porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić.
- Żółtka ubić z piwem i stale mieszając dosypywać tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodać pianę z ubitych białek.
- Przygotowaną rybę skropić olejem, maczać każdy filet w cieście i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju z obu stron.
- Podawać z frytkami i sosem tatarskim.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze