Trwa ładowanie...
d1bkw75
d1bkw75

Karp marynowany w occie. Pyszna przekąska nie tylko od święta

Przepis

Ryby w zalewie octowej są wyjątkowo smaczne i co ważne w tej postaci nie tracą swoich cennych właściwości. Do tego rodzaju weków możemy wykorzystać każdy gatunek ryb słodkowodnych i morskich.

4.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Karp marynowany w occie. Pyszna przekąska nie tylko od święta
123RF
Składniki
  • karp
  • sól
  • czosnek
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Zalewa:

  • litr wody
  • szklanka octu
  • płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
Przepis
  • Karpia pokroić na wąskie kawałki. Posolić i wycisnąć na rybę czosnek. Zostawić na ok. godzinę.
  • Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Poczekać, aż ryby będą zimne.
  • Zrobić zalewę. Do litra wody wlać szklankę octu oraz wsypać łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
  • Ryby układać w słoiku.
  • Zalać zalewą i pasteryzować przez 10 min.

Przepis dodał użytkownik monicca-87

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karp marynowany w occie. Pyszna przekąska nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
Więcej tematów
d1bkw75