Karp marynowany w occie. Pyszna przekąska nie tylko od święta
Ryby w zalewie octowej są wyjątkowo smaczne i co ważne w tej postaci nie tracą swoich cennych właściwości. Do tego rodzaju weków możemy wykorzystać każdy gatunek ryb słodkowodnych i morskich.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Zalewa:
- litr wody
- szklanka octu
- płaska łyżka cukru
- szczypta soli
Przepis
- Karpia pokroić na wąskie kawałki. Posolić i wycisnąć na rybę czosnek. Zostawić na ok. godzinę.
- Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Poczekać, aż ryby będą zimne.
- Zrobić zalewę. Do litra wody wlać szklankę octu oraz wsypać łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
- Ryby układać w słoiku.
- Zalać zalewą i pasteryzować przez 10 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl