Karp marynowany w occie. Pyszna przekąska nie tylko od święta
Ryby w zalewie octowej są wyjątkowo smaczne i co ważne w tej postaci nie tracą swoich cennych właściwości. Do tego rodzaju weków możemy wykorzystać każdy gatunek ryb słodkowodnych i morskich.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Zalewa:
- litr wody
- szklanka octu
- płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- Karpia pokroić na wąskie kawałki. Posolić i wycisnąć na rybę czosnek. Zostawić na ok. godzinę.
- Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Poczekać, aż ryby będą zimne.
- Zrobić zalewę. Do litra wody wlać szklankę octu oraz wsypać łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
- Ryby układać w słoiku.
- Zalać zalewą i pasteryzować przez 10 min.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze