Karp faszerowany po żydowsku
Karp faszerowany po żydowsku to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Mimo, że przygotowanie ryby w taki sposób wymaga czasu i kulinarnej wprawy, efekt wart jest zachodu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- Karpia należy oprawić trochę inaczej niż zwykle, tzn. obciąć łeb i przez otwór wyciągnąć wnętrzności (nie przecinać brzucha!). Należy zrobić to bardzo ostrożnie, aby nie rozlała się żółć. Wybrać wątrobę, tłuszcz (przyda się do faszerowania).
- Tak oprawionego karpia należy umyć i pokroić w paski ok 1,5 centymetrowej grubości. Z takiego karpia wychodzi 5-6 pasków.
- Teraz zaczyna się najtrudniejsza część. Mianowicie należy wyciąć mięso z pokrojonych pasków tak, aby nie przeciąć w żadnym miejscu skóry. Potem właśnie w te skórki będziemy wkładać farsz. Jeśli przetniesz skórkę, to trudno - można ją jeszcze zszyć, ale to już nie to (chodzi oczywiście o wygląd).
- Teraz pozostałe z wydrążenia mięso oddzielamy od ości i mielemy w maszynce razem z cebulą, ugotowanym jajkiem i oddzieloną wcześniej wątrobą i tłuszczem.
- Mieszamy wszystko dokładnie, dodając surowe jajko oraz przyprawy do smaku w następujących proporcjach: na 1 krążek ryby należy przeznaczyć szczyptę soli, szczyptę pieprzu i na czubek łyżeczki cukier. Także na krążek przeznaczamy
- łyżkę stołową tartej bułki (nie bardzo czubatą).
- Do całości dajemy trochę masła. Całość jeszcze raz dobrze wymieszać i przystępujemy do napychania skórek. Należy formować w miarę płaskie kotleciki na grubość skóry, czyli ok. 1,5 cm.
- Na włoszczyźnie i łbach ryb gotujemy wywar, a gdy jest już gotowy bardzo ostrożnie np. na płaskiej łyżce cedzakowej wkładamy przygotowaną rybę.
- Po ugotowaniu wykładamy na półmisek i ewentualnie przybieramy pietruszką, marchewką i cytryną.
- Do rosołu, w którym gotowaliśmy ryby dodajemy żelatynę (oczywiście jeżeli to konieczne, ponieważ często wywar sam się zsiada) i ochłodzonym zalewamy ryby na półmisku.
- Po zastygnięciu spożywamy ze smakiem. Należy jeszcze dodać, że jest różnica w smaku karpia zimowego oraz złowionego np. latem.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze