Trwa ładowanie...

Karmelowa tarta z bananami

Owoce zanurzone są w gęstym, złotym karmelu na kruchym, waniliowym spodzie, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" tarta lepiej smakuje na drugi dzień, ale ze względu na krótką żywotność banana wskazane jest podawać ją od razu po przyrządzeniu. Wygląda wspaniale, pięknie pachnie i niesamowicie smakuje.

Karmelowa tarta z bananamiŹródło: www.malacukierenka.pl
d3t7axm
d3t7axm

Owoce zanurzone są w gęstym, złotym karmelu na kruchym, waniliowym spodzie, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", tarta lepiej smakuje na drugi dzień, ale ze względu na krótką żywotność banana wskazane jest podawać ją od razu po przyrządzeniu. Wygląda wspaniale, pięknie pachnie i niesamowicie smakuje.

Składniki na ciasto:

250 g mąki
50 g jasnego brązowego cukru
125 g masła
1 łyżka wody
kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:

120 g jasnego brązowego cukru
500 ml śmietanki 30 proc.
4 spore dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
orzechy do dekoracji
wiórki czekoladowe

  1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem i formujemy 2-3cm brzeg. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Pieczemy przez około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Wsypujemy cukier do rondelka i podgrzewamy, aż się z karmelizuje. Dolewamy 250 ml śmietanki i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (około 20 minut). Odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę przestygła.
  4. Banany obieramy, każdy kroimy wzdłuż i maczamy go w soku z cytryny. Układamy owoce na upieczonym spodzie. Polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
  5. Ubijamy resztę śmietanki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Dekorujemy orzechami i wiórkami czekolady.
d3t7axm

Udanych wypieków :)

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3t7axm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj