Karmelizowane warzywa – do czego pasują?

Szukasz niebanalnego pomysłu na pyszną przekąskę albo dodatek do mięsa, zupy czy pierogowego farszu? Możesz skarmelizować marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora lub brukselkę. Zadanie jest banalnie proste, a w efekcie takiej obróbki warzywa nabiorą niepowtarzalnego smaku, koloru oraz aromatu.

Karmelizowana marchewkaKarmelizować można niemal każde warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karmelizacja to technika kulinarna znana od wieków. Kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkimi deserami, jednak jej odkrywcy – Chińczycy – przetwarzali w ten sposób niemal wszystkie produkty spożywcze, między innymi warzywa. I warto brać z nich przykład, gdyż karmelizowana marchewka czy cebula nabierają niepowtarzalnych walorów smakowych i zapachowych.

To efekt wielu skomplikowanych reakcji chemicznych zachodzących w wyniku procesu karmelizacji, polegającego na poddaniu działaniu wysokiej temperatury cukru, zarówno w postaci czystej, jak i tego, który znajduje się w warzywach czy miodzie. Dochodzi wówczas do utlenienia i odparowywania wody oraz rozbicia cząsteczek cukru. Podczas karmelizacji wydzielają się liczne związki chemiczne, odpowiadające za charakterystyczny zapach i lekko orzechowy smak, a także brązowy kolor, który staje się coraz ciemniejszy w miarę wydłużenia czasu obróbki.

Każdy cukier karmelizuje się w innej temperaturze. Najniższej (110 stopni) potrzebuje fruktoza, obecna przede wszystkim w owocach i warzywach. Sacharoza, stanowiąca podstawowy składnik białego cukru, karmelizuje się natomiast w 160 st.

Smacznego: przepis na Congee z warzywną wkładką

Jakie warzywa nadają się do karmelizacji?

Karmelizować można niemal każde warzywo. Największą popularnością, także wśród znanych szefów kuchni, cieszy się marchewka, która po takiej obróbce staje się niezwykle słodka i aromatyczna. Jednak z powodzeniem można też przetwarzać w ten sposób inne warzywa korzeniowe: pietruszkę, selera, buraka ćwikłowego czy batata. Sprawdzą się również te mniej popularne, jak pasternak, skorzonera czy topinambur. Dużo walorów smakowych posiada karmelizowana cebula (zwłaszcza czerwona), a także czosnek, brukselka, kalafior, por czy fasolka typu "mamut".

Warzywa muszą być świeże, dojrzałe i pozbawione śladów pleśni czy zepsucia. Przed przystąpieniem do karmelizacji należy je oczywiście dokładnie oczyścić i umyć, a duże egzemplarze pokroić na mniejsze kawałki czy plastry (np. kalafiora).

Młode warzywa o niewielkich rozmiarach możemy karmelizować bez wcześniejszej obróbki. Starsze i większe należy wcześniej obgotować (na parze lub w osolonej wodzie) lub lekko obsmażyć (cebulę, czosnek). Do karmelizacji świetnie nadają się także warzywa wyłowione z rosołu.

Warzywa karmelizujemy zwykle na patelni. Przez kilka minut podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej mieszance masła i oleju roślinnego (oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), po czym dodajemy "element słodzący". Może być to cukier (biały lub trzcinowy), ale ze względu na zdrowie lepiej zastąpić go melasą, syropem klonowym czy płynnym miodem (delikatnym lipowym albo bardziej wyrazistym gryczanym).

Karmelizowane warzywa lubią też inne dodatki, np. gałązki świeżego tymianku, startą skórkę cytrynową, mieloną trawę cytrynową lub ziarna kolendry oraz oczywiście szczyptę soli i pieprzu. Ich smak wzbogaci również odrobina soku z cytryny, octu winnego lub balsamicznego, ewentualnie sosu sojowego.

Warzywa dusimy pod przykryciem, aż się przyrumienią i nabiorą złocisto-brązowego koloru. Uważamy, by się nie przypaliły, w razie konieczności podlewamy je wodą.

Karmelizowane warzywa
© Adobe Stock | Robyn Mackenzie

Marchewkę, cebulę czy pietruszkę możemy też skarmelizować w piekarniku. Po oczyszczeniu zalewamy je marynatą z oliwy lub oleju, miodu, octu balsamicznego i przypraw, odstawiamy na godzinę, po czym przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

Karmelizowane warzywa – jak to jeść?

Karmelizowane warzywa świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska (można je serwować zarówno na ciepło, jak i zimno), wzbogacą także deskę serów czy kanapkę. To również smakowity dodatek do dań obiadowych, szczególnie potraw mięsnych, np. pieczeni wołowej albo kotletów z jagnięciny.

Czosnek czy cebula po skarmelizowaniu staną się pyszną bazą sosów do mięs albo pierogowych farszów (pierogi ruskie z ich dodatkiem nabierają wybitnych walorów smakowych). Można je wykorzystać także jako podstawę rozmaitych zup, szczególnie kremowych.

Karmelizowane warzywa korzeniowe staną się również ciekawym składnikiem sałatek. Dobrze komponują się z różnymi sałatami, selerem naciowym, owocami cytrusowymi i pestkami, np. dyni czy słonecznika.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę