Jarzynki na ciepło do obiadu. Szybko, zdrowo i tanio

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjny zestaw obiadowy składa się z mięsa, ziemniaków lub kaszy i porcji warzyw. Mizeria, sałata ze śmietaną, surówka z kapusty, pomidory z cebulką, tarta kalarepka – pomysłów jest naprawdę wiele. Jednak kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, mamy ochotę na ciepły dodatek do dania głównego. Zobaczcie, co można przygotować z sezonowych warzyw.

Polecamy wideo: Zupa z sezonowymi warzywami

/ 6Buraczki

Obraz
© 123RF.COM

Obiadowy klasyk – mielone, gotowane ziemniaki i zasmażane buraczki. Jak je przygotować? Buraki gotujemy lub pieczemy w skórce. Potem je obieramy i ścieramy na tartce – na dużych lub średnich oczkach. Warto założyć gumowe rękawiczki, by nie zabarwić sobie dłoni na różowo. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę, by się lekko przyrumieniła. Ważne są proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Zasmażkę łączymy z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Gotowe!

/ 6Marchewka z groszkiem

Obraz
© 123RF.COM

Dla jednych postrach przedszkolnej stołówki i zmora dzieciństwa, dla innych smak wakacyjnych dni spędzonych u babci na wsi. Przepis na tradycyjną, zasmażaną marchewkę z groszkiem zna każda polska gospodyni, ale znamy sposób, by podkręcić jej smak. Wystarczy szczypta gałki muszkatołowej, świeżego imbiru lub chili, a ciepły dodatek do obiadu zyska niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również wydobędzie i poprawi smak dania.

/ 6Kapusta zasmażana

Obraz
© 123RF.COM

Obowiązkowy dodatek do schabowego. Sekret tkwi w składnikach dobrej jakości. Wybierzmy więc kiszoną kapustę od sprawdzonego sprzedawcy lub ukiśmy ją samodzielnie w domu. Do tego świeże masło i przyprawy. Zaczynamy od przygotowania jasnej zasmażki. Następnie odsączamy kapustę z soku, lekko płuczemy i szatkujemy. Dusimy ją chwilę w zasmażce, doprawiamy pieprzem, kminkiem i odrobiną cukru. Do zasmażanej kapusty możemy również dodać przyrumienione na patelni skwarki z wędzonego boczku. Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna.

/ 6Szpinak z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Świeże liście szpinaku wystarczy chwilę podsmażyć na oleju z czosnkiem. Uważajmy jednak, by nie przypalić czosnku, ponieważ wtedy stanie się gorzki. Do zielonych liści można również dodać odrobinę posiekanej papryczki chili. Do tego sól i pieprz. Szpinak przed podaniem warto posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub orzeszkami piniowymi. Smak podkręcą również kapary lub suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki.

/ 6Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

Zielona lub żółta fasolka szparagowa to także fantastyczny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Wcześniej fasolkę należy ugotować al dente. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecamy odmiany bezłykowe).

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru