Jarzynki na ciepło do obiadu. Szybko, zdrowo i tanio

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjny zestaw obiadowy składa się z mięsa, ziemniaków lub kaszy i porcji warzyw. Mizeria, sałata ze śmietaną, surówka z kapusty, pomidory z cebulką, tarta kalarepka – pomysłów jest naprawdę wiele. Jednak kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, mamy ochotę na ciepły dodatek do dania głównego. Zobaczcie, co można przygotować z sezonowych warzyw.

Polecamy wideo: Zupa z sezonowymi warzywami

/ 6Buraczki

Obraz
© 123RF.COM

Obiadowy klasyk – mielone, gotowane ziemniaki i zasmażane buraczki. Jak je przygotować? Buraki gotujemy lub pieczemy w skórce. Potem je obieramy i ścieramy na tartce – na dużych lub średnich oczkach. Warto założyć gumowe rękawiczki, by nie zabarwić sobie dłoni na różowo. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę, by się lekko przyrumieniła. Ważne są proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Zasmażkę łączymy z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Gotowe!

/ 6Marchewka z groszkiem

Obraz
© 123RF.COM

Dla jednych postrach przedszkolnej stołówki i zmora dzieciństwa, dla innych smak wakacyjnych dni spędzonych u babci na wsi. Przepis na tradycyjną, zasmażaną marchewkę z groszkiem zna każda polska gospodyni, ale znamy sposób, by podkręcić jej smak. Wystarczy szczypta gałki muszkatołowej, świeżego imbiru lub chili, a ciepły dodatek do obiadu zyska niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również wydobędzie i poprawi smak dania.

/ 6Kapusta zasmażana

Obraz
© 123RF.COM

Obowiązkowy dodatek do schabowego. Sekret tkwi w składnikach dobrej jakości. Wybierzmy więc kiszoną kapustę od sprawdzonego sprzedawcy lub ukiśmy ją samodzielnie w domu. Do tego świeże masło i przyprawy. Zaczynamy od przygotowania jasnej zasmażki. Następnie odsączamy kapustę z soku, lekko płuczemy i szatkujemy. Dusimy ją chwilę w zasmażce, doprawiamy pieprzem, kminkiem i odrobiną cukru. Do zasmażanej kapusty możemy również dodać przyrumienione na patelni skwarki z wędzonego boczku. Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna.

/ 6Szpinak z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Świeże liście szpinaku wystarczy chwilę podsmażyć na oleju z czosnkiem. Uważajmy jednak, by nie przypalić czosnku, ponieważ wtedy stanie się gorzki. Do zielonych liści można również dodać odrobinę posiekanej papryczki chili. Do tego sól i pieprz. Szpinak przed podaniem warto posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub orzeszkami piniowymi. Smak podkręcą również kapary lub suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki.

/ 6Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

Zielona lub żółta fasolka szparagowa to także fantastyczny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Wcześniej fasolkę należy ugotować al dente. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecamy odmiany bezłykowe).

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza