Jarzynki na ciepło do obiadu. Szybko, zdrowo i tanio

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjny zestaw obiadowy składa się z mięsa, ziemniaków lub kaszy i porcji warzyw. Mizeria, sałata ze śmietaną, surówka z kapusty, pomidory z cebulką, tarta kalarepka – pomysłów jest naprawdę wiele. Jednak kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, mamy ochotę na ciepły dodatek do dania głównego. Zobaczcie, co można przygotować z sezonowych warzyw.

Polecamy wideo: Zupa z sezonowymi warzywami

/ 6Buraczki

Obraz
© 123RF.COM

Obiadowy klasyk – mielone, gotowane ziemniaki i zasmażane buraczki. Jak je przygotować? Buraki gotujemy lub pieczemy w skórce. Potem je obieramy i ścieramy na tartce – na dużych lub średnich oczkach. Warto założyć gumowe rękawiczki, by nie zabarwić sobie dłoni na różowo. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę, by się lekko przyrumieniła. Ważne są proporcje — na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Zasmażkę łączymy z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Gotowe!

/ 6Marchewka z groszkiem

Obraz
© 123RF.COM

Dla jednych postrach przedszkolnej stołówki i zmora dzieciństwa, dla innych smak wakacyjnych dni spędzonych u babci na wsi. Przepis na tradycyjną, zasmażaną marchewkę z groszkiem zna każda polska gospodyni, ale znamy sposób, by podkręcić jej smak. Wystarczy szczypta gałki muszkatołowej, świeżego imbiru lub chili, a ciepły dodatek do obiadu zyska niesamowity aromat. Łyżeczka soku z cytryny również wydobędzie i poprawi smak dania.

/ 6Kapusta zasmażana

Obraz
© 123RF.COM

Obowiązkowy dodatek do schabowego. Sekret tkwi w składnikach dobrej jakości. Wybierzmy więc kiszoną kapustę od sprawdzonego sprzedawcy lub ukiśmy ją samodzielnie w domu. Do tego świeże masło i przyprawy. Zaczynamy od przygotowania jasnej zasmażki. Następnie odsączamy kapustę z soku, lekko płuczemy i szatkujemy. Dusimy ją chwilę w zasmażce, doprawiamy pieprzem, kminkiem i odrobiną cukru. Do zasmażanej kapusty możemy również dodać przyrumienione na patelni skwarki z wędzonego boczku. Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna.

/ 6Szpinak z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Świeże liście szpinaku wystarczy chwilę podsmażyć na oleju z czosnkiem. Uważajmy jednak, by nie przypalić czosnku, ponieważ wtedy stanie się gorzki. Do zielonych liści można również dodać odrobinę posiekanej papryczki chili. Do tego sól i pieprz. Szpinak przed podaniem warto posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub orzeszkami piniowymi. Smak podkręcą również kapary lub suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki.

/ 6Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

Zielona lub żółta fasolka szparagowa to także fantastyczny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Wcześniej fasolkę należy ugotować al dente. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecamy odmiany bezłykowe).

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem