Karmel bez tajemnic. Słodki dodatek do deserów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Garść praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Wskutek podgrzewania białe kryształki zamieniają się w słodki, bursztynowy płyn. Przygotowanie go w domu wymaga nieco wprawy. Jeśli do tej pory wasze eksperymenty z karmelem kończyły się przypalonymi garnkami i kolejnymi porcjami zmarnowanego cukru, koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii. Dowiecie się, jak przygotować karmel idealny.

Zobacz także: Aromaty spożywcze

/ 5W poszukiwaniu idealnego przepisu

Obraz
© 123RF.COM

Według podstawowego przepisu karmel uzyskujemy jedynie z cukru, nie dodajemy do niego wody, soku z cytryny czy śmietanki. Wydawać by się mogło, że klasyczny przepis jest najprostszy. Jednak po wsypaniu cukru do garnka natychmiast przywiera i się zbryla. Metodą prób i błędów, opracowaliśmy przepis, który nigdy nie zawodzi. Strzałem w dziesiątkę okazał się karmel z wody i cukru. Jak go zrobić? To proste. Potrzebujemy patelni lub garnka o grubym dnie, cukru i wody w proporcji 1:1 oraz opcjonalnie łyżeczki soku z cytryny. Do przygotowania karmelu możemy użyć zarówno białego, jak i brązowego cukru. Pamiętajmy jednak, że karmel z cukru trzcinowego wyjdzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny.

/ 5Karmel krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Stawiamy garnek na małym ogniu, wsypujemy cukier i rozpuszczamy go w wodzie. Możemy dolać sok z cytryny, to zapobiegnie powstawaniu grudek. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Od tego momentu nie wolno już go mieszać łyżką, ponieważ straci temperaturę i zbryli się. Można jedynie delikatnie obracać garnek. Cały czas musimy obserwować gęstniejący syrop. Kiedy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy, to znaczy, że karmel jest już gotowy. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. W przeciwnym wypadku będzie on postępował, a karmel po prostu się spali.

/ 5Jak wykorzystać karmel?

Obraz
© 123RF.COM

Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy on także jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa lub wódki karmelowej tzw. przepalanki. Karmel może być bazą do przygotowania pysznego sosu. Wystarczy połączyć go z podgrzaną śmietanką kremówką (250 ml śmietanki na 100 g cukru). Sosem karmelowym możemy polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko.

/ 5Karmel z dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Karmel możemy wzbogacić aromatycznymi dodatkami – przyprawami, sokiem owocowym lub kawą czy kakao. Przed stopieniem cukru wymieszaj go z wanilią, cynamonem, imbirem czy goździkami. Jeśli chcesz uzyskać karmel owocowy, połącz go z odrobiną soku cytrynowego, pomarańczowego itp. Natomiast karmel kakaowy lub czekoladowy otrzymasz, dodając przed stopieniem cukru łyżeczkę kakao lub kawy.

Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia