Karmel bez tajemnic. Słodki dodatek do deserów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Garść praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Wskutek podgrzewania białe kryształki zamieniają się w słodki, bursztynowy płyn. Przygotowanie go w domu wymaga nieco wprawy. Jeśli do tej pory wasze eksperymenty z karmelem kończyły się przypalonymi garnkami i kolejnymi porcjami zmarnowanego cukru, koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii. Dowiecie się, jak przygotować karmel idealny.

Zobacz także: Aromaty spożywcze

/ 5W poszukiwaniu idealnego przepisu

Obraz
© 123RF.COM

Według podstawowego przepisu karmel uzyskujemy jedynie z cukru, nie dodajemy do niego wody, soku z cytryny czy śmietanki. Wydawać by się mogło, że klasyczny przepis jest najprostszy. Jednak po wsypaniu cukru do garnka natychmiast przywiera i się zbryla. Metodą prób i błędów, opracowaliśmy przepis, który nigdy nie zawodzi. Strzałem w dziesiątkę okazał się karmel z wody i cukru. Jak go zrobić? To proste. Potrzebujemy patelni lub garnka o grubym dnie, cukru i wody w proporcji 1:1 oraz opcjonalnie łyżeczki soku z cytryny. Do przygotowania karmelu możemy użyć zarówno białego, jak i brązowego cukru. Pamiętajmy jednak, że karmel z cukru trzcinowego wyjdzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny.

/ 5Karmel krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Stawiamy garnek na małym ogniu, wsypujemy cukier i rozpuszczamy go w wodzie. Możemy dolać sok z cytryny, to zapobiegnie powstawaniu grudek. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Od tego momentu nie wolno już go mieszać łyżką, ponieważ straci temperaturę i zbryli się. Można jedynie delikatnie obracać garnek. Cały czas musimy obserwować gęstniejący syrop. Kiedy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy, to znaczy, że karmel jest już gotowy. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. W przeciwnym wypadku będzie on postępował, a karmel po prostu się spali.

/ 5Jak wykorzystać karmel?

Obraz
© 123RF.COM

Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy on także jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa lub wódki karmelowej tzw. przepalanki. Karmel może być bazą do przygotowania pysznego sosu. Wystarczy połączyć go z podgrzaną śmietanką kremówką (250 ml śmietanki na 100 g cukru). Sosem karmelowym możemy polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko.

/ 5Karmel z dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Karmel możemy wzbogacić aromatycznymi dodatkami – przyprawami, sokiem owocowym lub kawą czy kakao. Przed stopieniem cukru wymieszaj go z wanilią, cynamonem, imbirem czy goździkami. Jeśli chcesz uzyskać karmel owocowy, połącz go z odrobiną soku cytrynowego, pomarańczowego itp. Natomiast karmel kakaowy lub czekoladowy otrzymasz, dodając przed stopieniem cukru łyżeczkę kakao lub kawy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu