Karmel bez tajemnic. Słodki dodatek do deserów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Garść praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Wskutek podgrzewania białe kryształki zamieniają się w słodki, bursztynowy płyn. Przygotowanie go w domu wymaga nieco wprawy. Jeśli do tej pory wasze eksperymenty z karmelem kończyły się przypalonymi garnkami i kolejnymi porcjami zmarnowanego cukru, koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii. Dowiecie się, jak przygotować karmel idealny.

Zobacz także: Aromaty spożywcze

/ 5W poszukiwaniu idealnego przepisu

Obraz
© 123RF.COM

Według podstawowego przepisu karmel uzyskujemy jedynie z cukru, nie dodajemy do niego wody, soku z cytryny czy śmietanki. Wydawać by się mogło, że klasyczny przepis jest najprostszy. Jednak po wsypaniu cukru do garnka natychmiast przywiera i się zbryla. Metodą prób i błędów, opracowaliśmy przepis, który nigdy nie zawodzi. Strzałem w dziesiątkę okazał się karmel z wody i cukru. Jak go zrobić? To proste. Potrzebujemy patelni lub garnka o grubym dnie, cukru i wody w proporcji 1:1 oraz opcjonalnie łyżeczki soku z cytryny. Do przygotowania karmelu możemy użyć zarówno białego, jak i brązowego cukru. Pamiętajmy jednak, że karmel z cukru trzcinowego wyjdzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny.

/ 5Karmel krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Stawiamy garnek na małym ogniu, wsypujemy cukier i rozpuszczamy go w wodzie. Możemy dolać sok z cytryny, to zapobiegnie powstawaniu grudek. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Od tego momentu nie wolno już go mieszać łyżką, ponieważ straci temperaturę i zbryli się. Można jedynie delikatnie obracać garnek. Cały czas musimy obserwować gęstniejący syrop. Kiedy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy, to znaczy, że karmel jest już gotowy. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. W przeciwnym wypadku będzie on postępował, a karmel po prostu się spali.

/ 5Jak wykorzystać karmel?

Obraz
© 123RF.COM

Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy on także jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa lub wódki karmelowej tzw. przepalanki. Karmel może być bazą do przygotowania pysznego sosu. Wystarczy połączyć go z podgrzaną śmietanką kremówką (250 ml śmietanki na 100 g cukru). Sosem karmelowym możemy polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko.

/ 5Karmel z dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Karmel możemy wzbogacić aromatycznymi dodatkami – przyprawami, sokiem owocowym lub kawą czy kakao. Przed stopieniem cukru wymieszaj go z wanilią, cynamonem, imbirem czy goździkami. Jeśli chcesz uzyskać karmel owocowy, połącz go z odrobiną soku cytrynowego, pomarańczowego itp. Natomiast karmel kakaowy lub czekoladowy otrzymasz, dodając przed stopieniem cukru łyżeczkę kakao lub kawy.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata