Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą
"Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można je przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej" - zachęca Małgorzata autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 2 średnie plastry karkówki
- 1 szklanka posiekanej białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- 3 łyżki masła
- 1 średnie jabłko
- Karkówkę opłukać, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
- Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt grube cząstki.
- 2 łyżki masła roztopić na średnim ogniu, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę i czosnek – poddusić przez kilka minut wszystko razem.
- Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ułożyć na dnie cząstki jabłek. Na jabłkach ułożyć mięso wraz z cebulą i czosnkiem.
- Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć resztę masła oraz poszatkowaną kapustę. Przesmażyć krótko na większym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na mięsie i lekko docisnąć łyżką.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni C na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze