Trwa ładowanie...
d3q7jau
18-12-2014 01:00

Karkówka w sosie piwno-piernikowym

Przepis

Karkówka w sosie piernikowymi to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Tak przyrządzone mięso zyskuje przyjemny, delikatny smak i wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie, soczyste, po prostu pycha! Moi goście nie mogli się nachwalić. Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie

d3q7jau
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • ok. 1 kg karkówki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny mrożonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 250 ml piwa jasnego
  • ok. 50 g pierniczków
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm plastry. Brzegi każdego plastra nacinamy, aby mięso podczas smażenia nie zawinęło się do wewnątrz. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z obu stron, następnie wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i podsmażamy ok. 1,5 minuty.

Wsypujemy kminek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy usmażona karkówkę tak, aby plastry były w całości zanurzone w piwie, a jarzyny były ułożone na wierzchu każdego plastra.

Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Miękką karkówkę zdejmujemy z patelni, a sos zagęszczamy startymi na tarce piernikami. Serwować z kluskami rozłożonymi na talerzu, następnie polewamy sosem i podajemy z mięsem. Opcjonalnie dodać czerwoną kapustę.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Karkówka w sosie piwno-piernikowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3q7jau
d3q7jau
d3q7jau
d3q7jau
Więcej tematów
d3q7jau

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj