Karkówka w sosie piwno-piernikowym

Karkówka w sosie piernikowymi to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Tak przyrządzone mięso zyskuje przyjemny, delikatny smak i wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie, soczyste, po prostu pycha! Moi goście nie mogli się nachwalić. Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie

Karkówka w sosie piwno-piernikowymKarkówka w sosie piwno-piernikowym

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny mrożonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 250 ml piwa jasnego
  • ok. 50 g pierniczków
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm plastry. Brzegi każdego plastra nacinamy, aby mięso podczas smażenia nie zawinęło się do wewnątrz. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z obu stron, następnie wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Przepis

Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i podsmażamy ok. 1,5 minuty.

Przepis

Wsypujemy kminek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy usmażona karkówkę tak, aby plastry były w całości zanurzone w piwie, a jarzyny były ułożone na wierzchu każdego plastra.

Przepis

Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Miękką karkówkę zdejmujemy z patelni, a sos zagęszczamy startymi na tarce piernikami. Serwować z kluskami rozłożonymi na talerzu, następnie polewamy sosem i podajemy z mięsem. Opcjonalnie dodać czerwoną kapustę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia