Karkówka w sosie piwno-piernikowym
Karkówka w sosie piernikowymi to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Tak przyrządzone mięso zyskuje przyjemny, delikatny smak i wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie, soczyste, po prostu pycha! Moi goście nie mogli się nachwalić. Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm plastry. Brzegi każdego plastra nacinamy, aby mięso podczas smażenia nie zawinęło się do wewnątrz. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z obu stron, następnie wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i podsmażamy ok. 1,5 minuty.
Wsypujemy kminek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy usmażona karkówkę tak, aby plastry były w całości zanurzone w piwie, a jarzyny były ułożone na wierzchu każdego plastra.
Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Miękką karkówkę zdejmujemy z patelni, a sos zagęszczamy startymi na tarce piernikami. Serwować z kluskami rozłożonymi na talerzu, następnie polewamy sosem i podajemy z mięsem. Opcjonalnie dodać czerwoną kapustę.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze