Karkówka w sosie piwno-piernikowym
Karkówka w sosie piernikowymi to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Tak przyrządzone mięso zyskuje przyjemny, delikatny smak i wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie, soczyste, po prostu pycha! Moi goście nie mogli się nachwalić. Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm plastry. Brzegi każdego plastra nacinamy, aby mięso podczas smażenia nie zawinęło się do wewnątrz. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z obu stron, następnie wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Przepis
Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i podsmażamy ok. 1,5 minuty.
Przepis
Wsypujemy kminek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy usmażona karkówkę tak, aby plastry były w całości zanurzone w piwie, a jarzyny były ułożone na wierzchu każdego plastra.
Przepis
Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Miękką karkówkę zdejmujemy z patelni, a sos zagęszczamy startymi na tarce piernikami. Serwować z kluskami rozłożonymi na talerzu, następnie polewamy sosem i podajemy z mięsem. Opcjonalnie dodać czerwoną kapustę.