WAŻNE
TERAZ

Fatalne wieści dla reprezentacji Polski. Kontuzja Łukasza Skorupskiego

Karkówka w sosie piwno-piernikowym

Karkówka w sosie piernikowymi to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Tak przyrządzone mięso zyskuje przyjemny, delikatny smak i wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie, soczyste, po prostu pycha! Moi goście nie mogli się nachwalić. Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie

Karkówka w sosie piwno-piernikowymKarkówka w sosie piwno-piernikowym

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny mrożonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 250 ml piwa jasnego
  • ok. 50 g pierniczków
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ok. 2 cm plastry. Brzegi każdego plastra nacinamy, aby mięso podczas smażenia nie zawinęło się do wewnątrz. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z obu stron, następnie wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Przepis

Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i podsmażamy ok. 1,5 minuty.

Przepis

Wsypujemy kminek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy piwo, mieszamy. Dodajemy usmażona karkówkę tak, aby plastry były w całości zanurzone w piwie, a jarzyny były ułożone na wierzchu każdego plastra.

Przepis

Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Miękką karkówkę zdejmujemy z patelni, a sos zagęszczamy startymi na tarce piernikami. Serwować z kluskami rozłożonymi na talerzu, następnie polewamy sosem i podajemy z mięsem. Opcjonalnie dodać czerwoną kapustę.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza