Karczek z rusztu w musztardowej marynacie. Przepis Ewy Wachowicz
Grillowana karkówka to jedno z ulubionych dań Polaków. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz proponuje karczek w musztardowej marynacie. Wypróbujcie koniecznie.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
● 700 g karczku wieprzowego
● sól
● pieprz kolorowy
● 7 łyżek musztardy francuskiej
● 3 łyżki oleju arachidowego
● 3 łyżki powideł
● 3 łyżeczki syropu klonowego
● 6 ząbków czosnku
● 5 ziarenek jałowca
● gałązka rozmarynu
Przepis
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia.
Przepis
Tak przygotowaną bejcą pokryć kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć rozmaryn. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (wyjąć na godzinę przed grillowaniem).
Przepis
Upiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie. Podawać z ogórkiem małosolnym.