Kapusta z grochem. Tradycyjna propozycja na wigilijny stół
Nasi przodkowie ziarna grochu sypali na stół wigilijny i dopiero stawiali na nim naczynia z potrawami. Wierzono, że zjedzenie kapusty z grochem w wigilijny wieczór ochroni domowników przed chorobami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 0,5 kg grochu łuskanego
- 2 kg białej kapusty
- cebula
- 150 g masła
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
- Opłukany groch zalewamy letnią wodą, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
- Kapustę kroimy w paski i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Do garnka wrzucamy także obraną cebulę w całości.
- Groch i kapustę odcedzamy i mieszamy ze sobą. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy kostkę masła i ponownie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Potrawa nie powinna być zbyt pikantna.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze