Trwa ładowanie...
d2ci1dd
18-11-2019 13:18

Kapusta z grochem. Tradycyjna propozycja na wigilijny stół

Przepis

Nasi przodkowie ziarna grochu sypali na stół wigilijny i dopiero stawiali na nim naczynia z potrawami. Wierzono, że zjedzenie kapusty z grochem w wigilijny wieczór ochroni domowników przed chorobami.

d2ci1dd
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg grochu łuskanego
  • 2 kg białej kapusty
  • cebula
  • 150 g masła
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Przepis
  • Opłukany groch zalewamy letnią wodą, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
  • Kapustę kroimy w paski i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Do garnka wrzucamy także obraną cebulę w całości.
  • Groch i kapustę odcedzamy i mieszamy ze sobą. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy kostkę masła i ponownie mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Potrawa nie powinna być zbyt pikantna.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kapusta z grochem. Tradycyjna propozycja na wigilijny stół
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd