Kapusta z grochem. Tradycyjna propozycja na wigilijny stół
Nasi przodkowie ziarna grochu sypali na stół wigilijny i dopiero stawiali na nim naczynia z potrawami. Wierzono, że zjedzenie kapusty z grochem w wigilijny wieczór ochroni domowników przed chorobami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg grochu łuskanego
- 2 kg białej kapusty
- cebula
- 150 g masła
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Przepis
- Opłukany groch zalewamy letnią wodą, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
- Kapustę kroimy w paski i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Do garnka wrzucamy także obraną cebulę w całości.
- Groch i kapustę odcedzamy i mieszamy ze sobą. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy kostkę masła i ponownie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Potrawa nie powinna być zbyt pikantna.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl