Kapusta: nie taka pospolita

Możemy ją poszatkować, wydrążyć albo schować w niej farsz - zawsze będzie smaczna i zdrowa.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Najpoważniejszą wadą kapusty jest to, że powoduje wzdęcia. Jedzona na surowo może być także źródłem substancji blokujących przyswajanie jodu, a w dużych ilościach - zmniejszyć wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Poza tym ma niemal same plusy. Wszystkie jej odmiany są bogate w witaminy, składniki mineralne (m.in. potas i wapń) oraz błonnik. Kapusta jest niskokaloryczna, a do tego można przygotować z niej wiele przepysznych potraw. Są może trochę czasochłonne, ale bardzo proste. Sprawdźcie sami.

Zacznijmy może od surówki Colesław, do której będziemy potrzebować: 250 g białej kapusty, małą marchewkę, małą cebulę, 1/2 jabłka, sok z cytryny, 4 łyżki pokrojonego szczypiorku, 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz (odrobinę do smaku).
Obieramy i tarkujemy jabłko, które skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Cebulę także przecieramy, solimy i mieszamy z jabłkiem, do którego dodajemy startą marchewkę. Dodajemy kapustę pokrojoną w wąskie paski, wymieszaną ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Gotowe!

A co powiecie na leczo? Nic prostszego! Potrzebujemy: 30 dag boczku, 0,5 kg kiełbasy, 4 duże papryki, 4 duże cebule, główkę białej kapusty, koncentrat pomidorowy, makaron, pieprz i sól (do smaku).
Zaczynamy od poszatkowania kapusty, którą dodajemy do boczku podsmażonego z kiełbasą, cebulą i papryką. Całość dusimy na małym ogniu. Gdy kapusta będzie miękka, dorzucamy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Leczo podajemy z gotowanym makaronem.

Czas na danie z wyższej półki. Do przygotowania kapusty faszerowanej trzeba potrzebować: 1 główkę kapusty (waga ok. 1 kg), 500 g wołowiny, 3 łyżki ryżu, 1 jajko, 1 cebulę, 50 g słoniny, 3 łyżki tartego sera, pieprz i sól (do smaku).
Z oczyszczonej główki wycinamy głąb i gotujemy warzywo w całości (po zalaniu wrzącą wodą). Miękką kapustę należy odcedzić i ostudzić, a następnie wyciąć od środka liście, zostawiając kilkanaście zewnętrznych, które będą miały za zadanie utrzymać nałożony farsz. Teraz możemy wziąć się za zmielenie mięsa z cebulą, do którego dodajemy rozdrobnioną słoninę, jajko i ugotowany ryż. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do środka kapusty, przekładając je wykrojonymi wcześniej liśćmi. Kapusta powinna wyglądać podobnie, jak na początku. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy w lekko rozgrzanym piekarniku.

Polecamy też przepyszny farsz do naleśników. Oczywiście z kapustą w roli głównej. Przygotujmy sobie: kilka plastrów boczku, pół kieliszka białego wina, 150 dag poszatkowanej kapusty, cebulę ze szczypiorkiem, sól i pieprz (do smaku).
Na gorącej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy do niego cebulę, kapustę i wino. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Gdy wino odparuje, a kapusta będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajmy, że kapusta jest bardzo dobra nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też... lecznicze. Od dawna wykorzystuje się ją w medycynie ludowej. Okładami z kapusty leczono m.in. odmrożenia i owrzodzenia, a jej sok pomagał na wrzody żołądka i łagodził bóle reumatyczne.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce