Kapusta: nie taka pospolita

Możemy ją poszatkować, wydrążyć albo schować w niej farsz - zawsze będzie smaczna i zdrowa.

Kapusta: nie taka pospolita
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Najpoważniejszą wadą kapusty jest to, że powoduje wzdęcia. Jedzona na surowo może być także źródłem substancji blokujących przyswajanie jodu, a w dużych ilościach - zmniejszyć wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Poza tym ma niemal same plusy. Wszystkie jej odmiany są bogate w witaminy, składniki mineralne (m.in. potas i wapń) oraz błonnik. Kapusta jest niskokaloryczna, a do tego można przygotować z niej wiele przepysznych potraw. Są może trochę czasochłonne, ale bardzo proste. Sprawdźcie sami.

Zacznijmy może od surówki Colesław, do której będziemy potrzebować: 250 g białej kapusty, małą marchewkę, małą cebulę, 1/2 jabłka, sok z cytryny, 4 łyżki pokrojonego szczypiorku, 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz (odrobinę do smaku).
Obieramy i tarkujemy jabłko, które skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Cebulę także przecieramy, solimy i mieszamy z jabłkiem, do którego dodajemy startą marchewkę. Dodajemy kapustę pokrojoną w wąskie paski, wymieszaną ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Gotowe!

A co powiecie na leczo? Nic prostszego! Potrzebujemy: 30 dag boczku, 0,5 kg kiełbasy, 4 duże papryki, 4 duże cebule, główkę białej kapusty, koncentrat pomidorowy, makaron, pieprz i sól (do smaku).
Zaczynamy od poszatkowania kapusty, którą dodajemy do boczku podsmażonego z kiełbasą, cebulą i papryką. Całość dusimy na małym ogniu. Gdy kapusta będzie miękka, dorzucamy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Leczo podajemy z gotowanym makaronem.

Czas na danie z wyższej półki. Do przygotowania kapusty faszerowanej trzeba potrzebować: 1 główkę kapusty (waga ok. 1 kg), 500 g wołowiny, 3 łyżki ryżu, 1 jajko, 1 cebulę, 50 g słoniny, 3 łyżki tartego sera, pieprz i sól (do smaku).
Z oczyszczonej główki wycinamy głąb i gotujemy warzywo w całości (po zalaniu wrzącą wodą). Miękką kapustę należy odcedzić i ostudzić, a następnie wyciąć od środka liście, zostawiając kilkanaście zewnętrznych, które będą miały za zadanie utrzymać nałożony farsz. Teraz możemy wziąć się za zmielenie mięsa z cebulą, do którego dodajemy rozdrobnioną słoninę, jajko i ugotowany ryż. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do środka kapusty, przekładając je wykrojonymi wcześniej liśćmi. Kapusta powinna wyglądać podobnie, jak na początku. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy w lekko rozgrzanym piekarniku.

Polecamy też przepyszny farsz do naleśników. Oczywiście z kapustą w roli głównej. Przygotujmy sobie: kilka plastrów boczku, pół kieliszka białego wina, 150 dag poszatkowanej kapusty, cebulę ze szczypiorkiem, sól i pieprz (do smaku).
Na gorącej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy do niego cebulę, kapustę i wino. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Gdy wino odparuje, a kapusta będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajmy, że kapusta jest bardzo dobra nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też... lecznicze. Od dawna wykorzystuje się ją w medycynie ludowej. Okładami z kapusty leczono m.in. odmrożenia i owrzodzenia, a jej sok pomagał na wrzody żołądka i łagodził bóle reumatyczne.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów