Kapary po polsku. Przepis na marynowane nasiona nasturcji
Nasturcje dotarły do Europy pod koniec XVII w., a przepis na fałszywe kapary z nasion nasturcji był znany w polskiej kuchni już w XVIII stuleciu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
- 2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka białego wina
Przepis
- Nasiona nasturcji umyj i włóż do słoiczków. Ocet zagotuj z winem, cukrem, solą i przyprawami.
- Zalej nasiona marynatą i szczelnie zakręć.
- Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień macerować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl