Trwa ładowanie...
d24trh7
oprac. Katarzyna Gileta

Kapary po polsku. Przepis na marynowane nasiona nasturcji

Przepis

Nasturcje dotarły do Europy pod koniec XVII w., a przepis na fałszywe kapary z nasion nasturcji był znany w polskiej kuchni już w XVIII stuleciu.

d24trh7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka białego wina
Przepis
  • Nasiona nasturcji umyj i włóż do słoiczków. Ocet zagotuj z winem, cukrem, solą i przyprawami.
  • Zalej nasiona marynatą i szczelnie zakręć.
  • Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień macerować.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kapary po polsku. Przepis na marynowane nasiona nasturcji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Share
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
Więcej tematów
d24trh7