Kapary po polsku. Przepis na marynowane nasiona nasturcji
Nasturcje dotarły do Europy pod koniec XVII w., a przepis na fałszywe kapary z nasion nasturcji był znany w polskiej kuchni już w XVIII stuleciu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka białego wina
- Nasiona nasturcji umyj i włóż do słoiczków. Ocet zagotuj z winem, cukrem, solą i przyprawami.
- Zalej nasiona marynatą i szczelnie zakręć.
- Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień macerować.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze