WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Kanapki z peklowaną wołowiną. Przepis prosto z Hogwartu

Choć nasz ulubiony rudzielec w szatach po starszym bracie nie przepada za kanapkami z peklowaną wołowiną, trzeba przyznać, że idealnie nadają się one na lunch podczas podróży. Są sycące, smakowite i łatwo je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami – z pewnością sięgniecie po dokładkę.

Kanapki z peklowaną wołowinąKanapki z peklowaną wołowiną
oprac. Katarzyna Gileta

Sos:

  • ½ szklanki majonezu (najlepiej na bazie oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka wody z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka sosu typu relish z siekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu chrzanowego

Kanapki:

  • 3–4 łyżki miękkiego masła
  • 8 kromek żytniego chleba
  • 8 plastrów sera szwajcarskiego
  • 450 g cienko pokrojonej peklowanej wołowiny
  • 1 szklanka odsączonej kiszonej kapusty

Przepis

  • Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu.
  • Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki w niewielkim naczyniu. Odstaw gotowy sos na bok.
  • Posmaruj każdą kromkę chleba masłem.
  • Umieść 4 kromki chleba na patelni, posmarowaną stroną w dół.
  • Od razu na każdej kromce połóż plasterek sera.
  • Ułóż około 100 g wołowiny na każdej kromce chleba.
  • Na każdej kanapce ułóż ¼ szklanki kiszonej kapusty i polej ją ¼ przygotowanego sosu.
  • Przykryj każdą kanapkę drugą kromką chleba, masłem na zewnątrz.
  • Odwróć całość i podsmażaj z drugiej strony jeszcze przez 1–2 minuty. Kanapki powinny
  • z obu stron zrumienić się na złoty kolor. Zdejmij z ognia i podawaj od razu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia