Kanapki z peklowaną wołowiną. Przepis prosto z Hogwartu
Choć nasz ulubiony rudzielec w szatach po starszym bracie nie przepada za kanapkami z peklowaną wołowiną, trzeba przyznać, że idealnie nadają się one na lunch podczas podróży. Są sycące, smakowite i łatwo je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami – z pewnością sięgniecie po dokładkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Sos:
- ½ szklanki majonezu (najlepiej na bazie oliwy z oliwek)
- 1 łyżka wody z ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka sosu typu relish z siekanych ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu chrzanowego
Kanapki:
- 3–4 łyżki miękkiego masła
- 8 kromek żytniego chleba
- 8 plastrów sera szwajcarskiego
- 450 g cienko pokrojonej peklowanej wołowiny
- 1 szklanka odsączonej kiszonej kapusty
Przepis
- Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu.
- Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki w niewielkim naczyniu. Odstaw gotowy sos na bok.
- Posmaruj każdą kromkę chleba masłem.
- Umieść 4 kromki chleba na patelni, posmarowaną stroną w dół.
- Od razu na każdej kromce połóż plasterek sera.
- Ułóż około 100 g wołowiny na każdej kromce chleba.
- Na każdej kanapce ułóż ¼ szklanki kiszonej kapusty i polej ją ¼ przygotowanego sosu.
- Przykryj każdą kanapkę drugą kromką chleba, masłem na zewnątrz.
- Odwróć całość i podsmażaj z drugiej strony jeszcze przez 1–2 minuty. Kanapki powinny
- z obu stron zrumienić się na złoty kolor. Zdejmij z ognia i podawaj od razu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl