Kalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolację

Masz ochotę na smaczną kolację, ale nie masz na nią pomysłu? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na kalafiora zapiekanego z pysznym serowym sosem. To musi być pyszne. Przekonaj się sam.

Kalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolacjęKalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolację
Karolina Wójciga

Składniki

  • duży kalafior (lub 2 mniejsze),
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 ml mleka,
  • 150 dag ulubionego sera żółtego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania formy.

Przepis

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy. Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia. W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej. Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości