Kalafior w cieście naleśnikowym
Kalafior w cieście naleśnikowym to pyszna propozycja na obiad, ale również na kolację, która nie pójdzie w boczki. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", to alternatywa dla kotleta – szczególnie w dni, kiedy nie mamy ochoty na mięso. Skutecznie wprowadza letni klimat na nasz talerz i najlepiej smakuje w towarzystwie innych, sezonowych warzyw.
Kalafior w cieście naleśnikowym to pyszna propozycja na obiad, ale również na kolację, która nie pójdzie w boczki. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", to alternatywa dla kotleta - szczególnie w dni, kiedy nie mamy ochoty na mięso. Skutecznie wprowadza letni klimat na nasz talerz i najlepiej smakuje w towarzystwie innych, sezonowych warzyw.
Składniki (ok. 2-6 porcji):
1 kalafior
250 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka
200 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła roztopionego
Kalafiora ugotuj al dente, odcedź i pokrój na ok. 2-3 centymetrowe plastry. Zanurzaj je w mieszance powyższych składników. Ułóż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu i smaż z obu stron na złoto. Podaj z bukietem sałat.
Sugestie: kotlety najlepiej smażyć pod przykryciem. Ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodaj ulubione zioła lub natkę pietruszki, aby wzbogacić jego smak i aromat.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com