Trwa ładowanie...
d9r0cxk

Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym to pyszna propozycja na obiad, ale również na kolację, która nie pójdzie w boczki. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", to alternatywa dla kotleta – szczególnie w dni, kiedy nie mamy ochoty na mięso. Skutecznie wprowadza letni klimat na nasz talerz i najlepiej smakuje w towarzystwie innych, sezonowych warzyw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kalafior w cieście naleśnikowym
(Justmydelicious)
d9r0cxk

Kalafior w cieście naleśnikowym to pyszna propozycja na obiad, ale również na kolację, która nie pójdzie w boczki. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", to alternatywa dla kotleta - szczególnie w dni, kiedy nie mamy ochoty na mięso. Skutecznie wprowadza letni klimat na nasz talerz i najlepiej smakuje w towarzystwie innych, sezonowych warzyw.

Składniki (ok. 2-6 porcji):

1 kalafior
250 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka
200 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła roztopionego

Kalafiora ugotuj al dente, odcedź i pokrój na ok. 2-3 centymetrowe plastry. Zanurzaj je w mieszance powyższych składników. Ułóż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu i smaż z obu stron na złoto. Podaj z bukietem sałat.

d9r0cxk

Sugestie: kotlety najlepiej smażyć pod przykryciem. Ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodaj ulubione zioła lub natkę pietruszki, aby wzbogacić jego smak i aromat.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Pizza na spodzie z kalafiora

Ogórek i pomidor razem. Dietetyk radzi, czy to zdrowe połączenie

Ogórkowa według przepisu z 1895 roku

d9r0cxk

Podziel się opinią

Share

d9r0cxk

d9r0cxk