Kalafior – kalorie, właściwości, gotowanie, pieczenie, przepisy

Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma działanie antynowotworowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu robi się z niego kotlety, zupy, sałatki.

Kalafior jedzony jest w diecie antynowotworowej i przy wrzodach
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kalafior – kalorie i właściwości

100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym: izotiocyjany oraz indole, neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój raka. Izotiocyjany posiadają dodatkowo właściwości bakteriostatyczne, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wrzodów i innych schorzeń układu pokarmowego. Niski* indeks glikemiczny kalafiora* sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków. Jako warzywo wolotwórcze kalafiora wyklucza się natomiast z jadłospisu osób cierpiących na choroby tarczycy.

Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.

Kalafior – jak gotować?

Najlepiej gotować kalafiora pokrojonego w różyczki. Można go wówczas dowolnie poporcjować i użyć jedynie takiej ilości warzywa, jaka akurat jest potrzebna do przepisu. Nie trzeba również używać wielkiego garnka.

Po usunięciu* liści kalafiora* myje się pod bieżącą wodą i kroi na mniejsze kawałki. Nie należy wyrzucać* łodygi kalafiora* – posiekana i podsmażona lub upieczona z oliwą i przyprawami może posłużyć jako składnik sosu do kaszy lub makaronu albo zupy. Różyczki kalafiora gotuje się w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Warzywo wystarczy trzymać w garnku bez przykrywki przez 6-8 minut od zagotowania się wody. Jeśli kalafior jest już wystarczająco miękki w środku, odcedza się go i hartuje pod zimną wodą. Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja podania tego ugotowanego warzywa.

Kalafior zapiekany

Jak przechowywać kalafiora? Zawsze łodygą do góry, co skutecznie zapobiega szybkiemu psuciu się warzywa z powodu gromadzenia się na nim wody.

Pieczenie wydobywa z kalafiora lekko orzechowy posmak. Można trzymać go w piekarniku w całości bądź podzielić na różyczki, co znacznie przyspieszy cały proces. Skropiony oliwą lub dobrym olejem kalafior, posypany aromatyczną mieszanką ziół i przypraw nadaje się do przygotowania zupy krem z kalafiora lub sałatki. Jedzony na gorąco lub zimno stanowi pyszną, samodzielną przekąskę i dodatek do porcji mięsa z ziemniakami.

Kalafior – kotlety z kalafiora

Ugotowane lub upieczone warzywo warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych kotletów z kalafiora. Aby nadać mu wyraźniejszy i intensywniejszy smak, należy użyć garści ulubionych przypraw. W kotletach z kalafiora doskonale sprawdzi się słodka papryka wędzona, kminek, świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli, kurkuma oraz cynamon. Miękkie i przestudzone warzywo zgniata się tłuczkiem do ziemniaków z metalowa końcówką. Dobrze doprawione, usmażone na gorącym tłuszczu lub upieczone w piekarniku kotlety z kalafiora podaje się z sosami i dipami.

Kalafior - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟