Sernik Oreo

Sernik Oreo sprawdzi się zarówno jako propozycja na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Ciasto stanowi połączenie kremowego smaku tradycyjnego sernika i czekoladowej chrupkości słynnych już ciasteczek.

Sernik OreoSernik Oreo
oprac. Karolina Rozmus

Ciasteczkowy spód:

  • 150 g ciastek Oreo lub markiz czekoladowych
  • 50 g masła

Składniki

Masa twarogowa:

  • 1 kg sera białego
  • 250 g drobnego cukru
  • białka z 4 jaj klasy L
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 10 sztuk posiekanych na mniejsze kawałki ciastek Oreo

Polewa (opcjonalnie)

Przepis

Przepis na tortownicę o średnicy 22-23 cm

Przepis

  • Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
  • Ciastka Oreo na spód sernika zmiksować na drobny piasek, pod koniec dodając roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać i wylepić nią dno tortownicy, starannie dociskając ciastka grzbietem łyżki.
  • Białka zmiksować z serem, kremówką, cukrem i budyniem do połączenia składników, a następnie dodać do masy serowej pokrojone ciastka Oreo.
  • Delikatnie wymieszać masę, a potem wylać na przygotowany ciasteczkowy spód.
  • Sernik wstawić do piekarnika na 5-7 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piec ciasto przez kolejne 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego ostudzenia sernika.
  • Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać dokładnie i wyłożyć równomiernie na serniku. Posypać pokruszonymi ciastkami lub powbijać w powierzchnię przekrojone na pół ciastka Oreo.
  • Wstawić sernik do lodówki na ok. 4-5 godzin – a najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię