Ciasto czekoladowe "krówka"

To ciacho dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Przepis na to słodkie i sycące, ciekawe w smaku ciasto pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To ciacho dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Przepis na to słodkie i sycące, ciekawe w smaku ciasto pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na ciasto: 6 jajek - osobno żółtka i białka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karmelowa: 250 g masła w temperaturze pokojowej, 1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400 g). Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa - około 230-250 g, 200 g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone), 80 g masła w temperaturze pokojowej. Masa kakaowa: 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru, 2-3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo: około 400 g herbatników (6 paczek), 100-150 g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami).

Ciasto:

  1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
  3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa:

  1. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.

Krem czekoladowy:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  2. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
  3. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
  4. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.

Masa kakaowa:

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać. Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.

Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇