Ciasto czekoladowe "krówka"

To ciacho dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Przepis na to słodkie i sycące, ciekawe w smaku ciasto pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To ciacho dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Przepis na to słodkie i sycące, ciekawe w smaku ciasto pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na ciasto: 6 jajek - osobno żółtka i białka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karmelowa: 250 g masła w temperaturze pokojowej, 1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400 g). Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa - około 230-250 g, 200 g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone), 80 g masła w temperaturze pokojowej. Masa kakaowa: 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru, 2-3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo: około 400 g herbatników (6 paczek), 100-150 g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami).

Ciasto:

  1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
  3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa:

  1. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.

Krem czekoladowy:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  2. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
  3. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
  4. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.

Masa kakaowa:

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać. Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.

Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód