Wafle przekładane masą kajmakową. Słodkości, które w dzieciństwie uwielbiał niemal każdy
Wafle z masą kajmakową to deser, który wszyscy doskonale pamiętamy z czasów dzieciństwa. Chrupiące wafle przełożone zabójczo słodką, mleczną masą. Nie sposób im się oprzeć!
Wafle z masą kajmakową możemy kupić w sklepie, ale te domowe są o niebo lepsze i przede wszystkim naturalne. Do przygotowania tego wyśmienitego, prostego deseru wystarczą trzy składniki. Jeśli macie dużą rodzinę, polecamy przygotować wafle z podwójnej proporcji, bo te pyszności znikają z talerzy w mgnieniu oka!
Przepis na wafle z kajmakiem
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 kostka masła
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii
Sposób przygotowania:
- Do garnka nalewamy wodę, wsadzamy puszkę z mlekiem, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej trzy godziny.
- Po ugotowaniu odlewamy wodę, a puszkę odkładamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło ubijamy za pomocą miksera.
- Otwieramy puszkę z mlekiem i dodajemy jej zawartość do masła, stale mieszając całość mikserem. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji, masa jest gotowa.
- Wafle przekładamy masą, zawijamy w folię, a na wierzchu kładziemy garnek lub inny ciężki przedmiot na około 45 minut.
- Po tym czasie wafle są gotowe do jedzenia.