Wafle przekładane masą kajmakową. Słodkości, które w dzieciństwie uwielbiał niemal każdy

Wafle z masą kajmakową to deser, który wszyscy doskonale pamiętamy z czasów dzieciństwa. Chrupiące wafle przełożone zabójczo słodką, mleczną masą. Nie sposób im się oprzeć!

Wafle z masą kajmakowąWafle z masą kajmakową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wafle z masą kajmakową możemy kupić w sklepie, ale te domowe są o niebo lepsze i przede wszystkim naturalne. Do przygotowania tego wyśmienitego, prostego deseru wystarczą trzy składniki. Jeśli macie dużą rodzinę, polecamy przygotować wafle z podwójnej proporcji, bo te pyszności znikają z talerzy w mgnieniu oka!

Przepis na wafle z kajmakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kostka masła

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka nalewamy wodę, wsadzamy puszkę z mlekiem, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej trzy godziny.
  2. Po ugotowaniu odlewamy wodę, a puszkę odkładamy do przestygnięcia.
  3. Miękkie masło ubijamy za pomocą miksera.
  4. Otwieramy puszkę z mlekiem i dodajemy jej zawartość do masła, stale mieszając całość mikserem. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji, masa jest gotowa.
  5. Wafle przekładamy masą, zawijamy w folię, a na wierzchu kładziemy garnek lub inny ciężki przedmiot na około 45 minut.
  6. Po tym czasie wafle są gotowe do jedzenia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce