Wafle przekładane masą kajmakową. Słodkości, które w dzieciństwie uwielbiał niemal każdy

Wafle z masą kajmakową to deser, który wszyscy doskonale pamiętamy z czasów dzieciństwa. Chrupiące wafle przełożone zabójczo słodką, mleczną masą. Nie sposób im się oprzeć!

Wafle z masą kajmakowąWafle z masą kajmakową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wafle z masą kajmakową możemy kupić w sklepie, ale te domowe są o niebo lepsze i przede wszystkim naturalne. Do przygotowania tego wyśmienitego, prostego deseru wystarczą trzy składniki. Jeśli macie dużą rodzinę, polecamy przygotować wafle z podwójnej proporcji, bo te pyszności znikają z talerzy w mgnieniu oka!

Przepis na wafle z kajmakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kostka masła

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka nalewamy wodę, wsadzamy puszkę z mlekiem, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej trzy godziny.
  2. Po ugotowaniu odlewamy wodę, a puszkę odkładamy do przestygnięcia.
  3. Miękkie masło ubijamy za pomocą miksera.
  4. Otwieramy puszkę z mlekiem i dodajemy jej zawartość do masła, stale mieszając całość mikserem. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji, masa jest gotowa.
  5. Wafle przekładamy masą, zawijamy w folię, a na wierzchu kładziemy garnek lub inny ciężki przedmiot na około 45 minut.
  6. Po tym czasie wafle są gotowe do jedzenia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach