Wafle przekładane masą kajmakową. Słodkości, które w dzieciństwie uwielbiał niemal każdy

Wafle z masą kajmakową to deser, który wszyscy doskonale pamiętamy z czasów dzieciństwa. Chrupiące wafle przełożone zabójczo słodką, mleczną masą. Nie sposób im się oprzeć!

Wafle z masą kajmakowąWafle z masą kajmakową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wafle z masą kajmakową możemy kupić w sklepie, ale te domowe są o niebo lepsze i przede wszystkim naturalne. Do przygotowania tego wyśmienitego, prostego deseru wystarczą trzy składniki. Jeśli macie dużą rodzinę, polecamy przygotować wafle z podwójnej proporcji, bo te pyszności znikają z talerzy w mgnieniu oka!

Przepis na wafle z kajmakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kostka masła

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka nalewamy wodę, wsadzamy puszkę z mlekiem, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej trzy godziny.
  2. Po ugotowaniu odlewamy wodę, a puszkę odkładamy do przestygnięcia.
  3. Miękkie masło ubijamy za pomocą miksera.
  4. Otwieramy puszkę z mlekiem i dodajemy jej zawartość do masła, stale mieszając całość mikserem. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji, masa jest gotowa.
  5. Wafle przekładamy masą, zawijamy w folię, a na wierzchu kładziemy garnek lub inny ciężki przedmiot na około 45 minut.
  6. Po tym czasie wafle są gotowe do jedzenia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane