Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku

Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka na kruchym maślanym spodzie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego spodu i słodkiego nadzienia np budyniowego, marcepanowego lub kajmakowego. Wierzch dekorujemy bakaliami.

Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po krokuMazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany
  • puszka masy kajmakowej (tzw. krówkowej)
  • bakalie do ozdoby

Przepis

  • Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, a następnie siekamy z masłem. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę.
  • Ze składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i brzegi zwijamy w ranty. Smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
  • Masę kajmakową rozbijamy mikserem (można dodać nieco rumu).
  • Gdy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę, obsypujemy brzegi siekanymi orzechami, zaś środek ozdabiamy bakaliami.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza