Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami. Prosty sposób na podwieczorek
Lekkie, proste i smakowite. Jogurtowe ciasto z dodatkiem owoców to szybka propozycja na podwieczorek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki Losu".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
- 2-3 nektarynki
Przepis
Nektarynki obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w plasterki. Borówkę płuczemy i zostawiamy na sitku, aby obciekła. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Kiedy masa stanie się w miarę jednolita, dodajemy jajka i jogurt - miksujemy na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się wszystkich składników (około 1 minuty). Ciasto wylewamy na tortownicę (23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone nektarynki i borówki. Tak przygotowane ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Rada: najlepiej po 30 minutach do ciasta włożyć patyczek i jeśli po wyjęciu jest już suchy, ciasto jest gotowe; jeśli nie, dopiekamy go 10 minut i ponownie sprawdzamy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: domowa nalewka brzoskwiniowa