Kulinarny trend 2017
Jogurty z owocami to nuda! Ten rok będzie należał do jogurtów z warzywami. Karmelizowana marchewka, świeży ogórek, pieczone buraczki, słodkie ziemniaki, awokado, aromatyczne zioła i przyprawy, a do tego gęsty, kremowy jogurt i odrobina masła orzechowego lub oliwy i octu jabłkowego. Brzmi dziwnie? Może trochę, ale przekonajcie się sami jakie to dobre i zdrowe.
Moda przyszła z USA
Pod koniec ubiegłego roku produkcję warzywnych jogurtów rozpoczęła amerykańska firma Blue Hill. Od niedawna również Francuzi eksperymentują z takimi jogurtami. Na sklepowych półkach zagranicznych sklepów można więc znaleźć jogurty z marchewką (marchewka, sok z marchwi, sól morska i miód), słodkimi ziemniakami (słodki ziemniak, syrop klonowy, melasa, sól morska), buraczkami (buraki, koncentrat z soku buraka, maliny, miód, sól morska, czerwony ocet winny), pomidorem (pomidor, czerwona cebula, miód, syrop klonowy, sól morska, puree z imbiru, cukier klonowy, trawa cytrynowa, ekstrakt z wanilii, biały pieprz), dynią piżmową (dynia piżmowa, szałwia, sól morska, syrop klonowy, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki) czy pasternakiem (pasternak, syrop klonowy, sól morska, woda).
Takiego jogurtu jeszcze nie jadłeś
Pomysł wypuszczenia na rynek jogurtów z warzywami wyszedł od dietetyków. Takie połączenie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale także smaczne. Niestety jogurty warzywne nie są jeszcze dostępne w Polsce. W naszych sklepach możemy znaleźć jedynie produkty z dodatkiem owoców i warzyw (np. pomidor z wiśnią, marchewka z pomarańczą, papryka z truskawką, burak z jabłkiem). Jeśli jednak macie ochotę spróbować jogurtu z warzywami, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go samodzielnie.
Sztuka łączenie smaków
Przygotowanie jogurtu warzywnego jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie kilku składników. Baza to oczywiście jogurt naturalny. Najlepszy będzie ten o gęstej, kremowej konsystencji. Do tego warzywa – zarówno surowe, jak i pieczone oraz dodatki w postaci ziół, przypraw, masła orzechowego, octu winnego i oliwy z oliwek. Jak komponować smaki? Podrzucamy kilka pomysłów:
- ogórek, rzodkiewka, czarnuszka, sezam, sól morska i odrobina oliwy z oliwek,
- awokado, pieczony burak, listki mięty, sól morska, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek,
- karmelizowana marchewka, granat, natka pietruszki, harissa (ew. szczypta chili),
- pomidorki koktajlowe, czosnek, dymka, zielony ogórek, sól morska, pieprz ziołowy.
Jogurt nie tylko na śniadanie
Warzywny jogurt sprawdzi się jako szybkie śniadanie lub zdrowa przekąska w ciągu dnia. Jednak na tym pomysły na jego wykorzystanie się nie kończą. Może on z powodzeniem zastąpić dip do nachosów lub sos do wytrawnych naleśników. Dodany do zupy czy wytrawnych muffinek wzbogaci ich smak. Można polać nim sałatkę albo dodać do... sernika.