Jesz serek wiejski, bo chcesz schudnąć? Eksperci tłumaczą, czy to ma sens
Serek wiejski ostatnio jest bardzo popularny. Sięgają po niego bardzo często osoby, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Jednak eksperci radzą, by uważać na jedno.
Serek wiejski robi ostatnio niebywałą karierę. Jest polecany na śniadanie, zwłaszcza podczas diety redukcyjnej. Na jego bazie powstaje też sporo przepisów, na przykład na omlety, placki, sałatki czy nawet pączki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Co zawiera serek wiejski?
Serek wiejski, znany również jako cottage cheese, to produkt mleczny o ziarnistej konsystencji i delikatnym smaku. Jest niskokaloryczny, bo jego 100 g dostarcza około 100 kcal. Dzięki temu jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Do tego jest bogaty w białko (11 g na 100 g produktu). To także ma dobry wpływ na odchudzanie, bo dzięki temu uczucie głodu nie pojawia się tak szybko i nie ma chęci do podjadania.
Sam serek to za mało podczas odchudzania
Jednak dietetycy podkreślają, że sam serek wiejski niewiele jest w stanie zrobić, by kilogramów ubywało. Kluczowe jest utrzymanie deficytu kalorycznego i odpowiednie komponowanie posiłków. Dlatego do serka warto dodać świeże warzywa czy owoce. O tej porze roku warto łączyć go z rzodkiewkami, pomidorami, ogórkami. Dobrą opcją są też truskawki.
Ważne!
Osoby z nietolerancją laktozy, alergią na kazeinę lub nadciśnieniem powinny zwracać szczególną uwagę na jego ilość w diecie. Serek wiejski zawiera też stosunkowo dużo soli, więc również osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem krwi muszą z rozwagą po niego sięgać. W takich przypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.