Jest Ci zimno? Rozgrzej się!

Czy dieta może pomóc w przetrwaniu zimowych chłodów?

Obraz

/ 10Zimno Ci? Rozgrzej się!

Obraz
© jupiterimages.com

Czy dieta może pomóc w przetrwaniu zimowych chłodów? Podpowiadamy, co warto jeść, by zimą nie marznąć, a przy tym zapewnić sprawne funkcjonowanie
organizmu, który w najbliższych miesiącach narażony będzie na naprawdę trudne warunki.

/ 10Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?

Obraz
© jupiterimages.com

Zimą najłatwiej "złapać" wirusa. To one są odpowiedzialne za infekcje, na które zapadamy. Powodów tego jest kilka. Więcej czasu spędzamy w ogrzewanych
pomieszczeniach, co powoduje wysuszenie śluzówki w nosie i gardle, a to ułatwia atak wirusom na nasz system odpornościowy. Ponadto mamy częstszy kontakt z
osobami już zarażonymi. No i w końcu pogoda. Niskie temperatury, wilgoć, wiatr to duże wyzwanie dla ludzkiego organizmu. Oto kilka propozycji, które pomogą
się rozgrzać i wzmocnić zimową porą.

/ 10Rozgrzewające przyprawy

Obraz
© jupiterimages.com

- Istnieją przyprawy, które są dobre na wszystko. Do nich należy imbir, bo ma korzystny wpływ m.in. na trawienie i krążenie krwi, a co za tym idzie ma
właściwości rozgrzewające - mówi Ewa Ceborska, dietetyk z warszawskiej poradni dietetycznej Food&Diet.

By wykorzystać cudowne właściwości imbiru, można sporządzić z niego napar, który z pewnością sprawi, że zrobi się cieplej. Wystarczy kilka kawałków imbiru
wrzucić do wrzątku, później je odcedzić, a do wywaru dodać mleko (niekoniecznie), miód, cytrynę i odrobinę cynamonu.

/ 10Cynamon i kardamon

Obraz
© sxc.hu

Cynamon i kardamon to kolejne przyprawy, które poleca Ewa Ceborska. W obu przypadkach już sam wspaniały aromat rozgrzewa. Nic dziwnego, cynamon przez
wieki stosowany był w medycynie ludowej jako lek na przeziębienie i ogólne osłabienie organizmu.

Można go dodać do herbaty, grzanego wina czy piwa, kompotu, no i oczywiście do wypieków, choć w tym wypadku nie doszukujmy się właściwości ?leczniczych",
a raczej czystej przyjemności.

/ 10Gorąco!

Obraz
© jupiterimages.com

Kardamon jest znacznie mniej popularną, ale posiadającą również mnóstwo zalet przyprawą. Charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem, ma delikatne
właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające organizm. Dodany do kawy silnie rozgrzewa.

by przyrządzić taki napój, należy odrobinę mielonego kardamonu lub kilka zmiażdżonych w moździerzu ziarenek dodać do dobrej mielonej kawy i zagotować.
Naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.

/ 10Znakomity duet

Obraz
© jupiterimages.com

O fenomenalnych właściwościach czosnku i cebuli można by napisać wiele. Z pewnością także i to, że mają właściwości antybakteryjne. Zimą warto po nie
sięgnąć, bo pomogą wzmocnić odporność, a i skutecznie będą walczyć z przeziębieniem. Najsilniej działają w postaci nieprzetworzonej, tzn. jedzone na
surowo. Niestety, nie każdy lubi ten ostry smak, a i zapach obu warzyw może skutecznie do tego zniechęcić.

/ 10Jak go wykorzystać?

Obraz
© jupiterimages.com

Warto zatem wypróbować surówkę z marchwi z dodatkiem czosnku, która jest smaczna i ma naprawdę zaskakujący smak.
Pół kilograma marchewki należy obrać, po czym dość mocno ją rozdrobnić przy użyciu na przykład blendera. Do tego przecisnąć przez praskę jeden duży ząbek
czosnku, dodać sól i pieprz, a na końcu majonez.

/ 10Cenna kasza

Obraz
© jupiterimages.com

Zimą, gdy jest naprawdę chłodno, dobrze jest dietę wzbogacić w grube kasze. Okazuje się, że powinno się sięgnąć po jej dwa rodzaje.

- Pęczak jest najzdrowszy, stanowi dobre źródło energii, bardzo pobudza przemianę materii, a co z tym związane, wydzielanie ciepła - tłumaczy Ewa
Ceborska. - Drugim gatunkiem wartym polecenia jest kasza gryczana - korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz jest bardzo dobrym źródłem wielu
witamin i minerałów.

/ 10Pyszne i zdrowe

Obraz
© jupiterimages.com

Oba rodzaje kaszy można spożywać z warzywami, twarogiem, jajkami czy jako dodatek do mięs. Prostą i smaczną potrawą jest właśnie zapiekana kasza pęczak z
jajkami.

Wystarczy szklankę kaszy ugotować w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę i marchew zeszklić na maśle, wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Całość
przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać, po czym zrobić kilka wgłębień i wbić do nich surowe jaja, je także posypać solą i pieprzem. Zapiec w
piekarniku, a pod koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem. Oczywiście do tego dania można dołożyć więcej warzyw według upodobań.

10 / 10Zima odżywiaj się mądrze

Obraz
© jupiterimages.com

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się pomocne. Pewne jest, że warto przeanalizować i być może zweryfikować sposób odżywiania zimą. Istnieje duża
szansa, że uchroni to nas przed chorobami i pozwoli przetrwać chłodne dni w dobrym zdrowiu.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał