WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Jest Ci zimno? Rozgrzej się!

Czy dieta może pomóc w przetrwaniu zimowych chłodów?

Obraz

/ 10Zimno Ci? Rozgrzej się!

Obraz
© jupiterimages.com

Czy dieta może pomóc w przetrwaniu zimowych chłodów? Podpowiadamy, co warto jeść, by zimą nie marznąć, a przy tym zapewnić sprawne funkcjonowanie
organizmu, który w najbliższych miesiącach narażony będzie na naprawdę trudne warunki.

/ 10Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?

Obraz
© jupiterimages.com

Zimą najłatwiej "złapać" wirusa. To one są odpowiedzialne za infekcje, na które zapadamy. Powodów tego jest kilka. Więcej czasu spędzamy w ogrzewanych
pomieszczeniach, co powoduje wysuszenie śluzówki w nosie i gardle, a to ułatwia atak wirusom na nasz system odpornościowy. Ponadto mamy częstszy kontakt z
osobami już zarażonymi. No i w końcu pogoda. Niskie temperatury, wilgoć, wiatr to duże wyzwanie dla ludzkiego organizmu. Oto kilka propozycji, które pomogą
się rozgrzać i wzmocnić zimową porą.

/ 10Rozgrzewające przyprawy

Obraz
© jupiterimages.com

- Istnieją przyprawy, które są dobre na wszystko. Do nich należy imbir, bo ma korzystny wpływ m.in. na trawienie i krążenie krwi, a co za tym idzie ma
właściwości rozgrzewające - mówi Ewa Ceborska, dietetyk z warszawskiej poradni dietetycznej Food&Diet.

By wykorzystać cudowne właściwości imbiru, można sporządzić z niego napar, który z pewnością sprawi, że zrobi się cieplej. Wystarczy kilka kawałków imbiru
wrzucić do wrzątku, później je odcedzić, a do wywaru dodać mleko (niekoniecznie), miód, cytrynę i odrobinę cynamonu.

/ 10Cynamon i kardamon

Obraz
© sxc.hu

Cynamon i kardamon to kolejne przyprawy, które poleca Ewa Ceborska. W obu przypadkach już sam wspaniały aromat rozgrzewa. Nic dziwnego, cynamon przez
wieki stosowany był w medycynie ludowej jako lek na przeziębienie i ogólne osłabienie organizmu.

Można go dodać do herbaty, grzanego wina czy piwa, kompotu, no i oczywiście do wypieków, choć w tym wypadku nie doszukujmy się właściwości ?leczniczych",
a raczej czystej przyjemności.

/ 10Gorąco!

Obraz
© jupiterimages.com

Kardamon jest znacznie mniej popularną, ale posiadającą również mnóstwo zalet przyprawą. Charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem, ma delikatne
właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające organizm. Dodany do kawy silnie rozgrzewa.

by przyrządzić taki napój, należy odrobinę mielonego kardamonu lub kilka zmiażdżonych w moździerzu ziarenek dodać do dobrej mielonej kawy i zagotować.
Naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.

/ 10Znakomity duet

Obraz
© jupiterimages.com

O fenomenalnych właściwościach czosnku i cebuli można by napisać wiele. Z pewnością także i to, że mają właściwości antybakteryjne. Zimą warto po nie
sięgnąć, bo pomogą wzmocnić odporność, a i skutecznie będą walczyć z przeziębieniem. Najsilniej działają w postaci nieprzetworzonej, tzn. jedzone na
surowo. Niestety, nie każdy lubi ten ostry smak, a i zapach obu warzyw może skutecznie do tego zniechęcić.

/ 10Jak go wykorzystać?

Obraz
© jupiterimages.com

Warto zatem wypróbować surówkę z marchwi z dodatkiem czosnku, która jest smaczna i ma naprawdę zaskakujący smak.
Pół kilograma marchewki należy obrać, po czym dość mocno ją rozdrobnić przy użyciu na przykład blendera. Do tego przecisnąć przez praskę jeden duży ząbek
czosnku, dodać sól i pieprz, a na końcu majonez.

/ 10Cenna kasza

Obraz
© jupiterimages.com

Zimą, gdy jest naprawdę chłodno, dobrze jest dietę wzbogacić w grube kasze. Okazuje się, że powinno się sięgnąć po jej dwa rodzaje.

- Pęczak jest najzdrowszy, stanowi dobre źródło energii, bardzo pobudza przemianę materii, a co z tym związane, wydzielanie ciepła - tłumaczy Ewa
Ceborska. - Drugim gatunkiem wartym polecenia jest kasza gryczana - korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz jest bardzo dobrym źródłem wielu
witamin i minerałów.

/ 10Pyszne i zdrowe

Obraz
© jupiterimages.com

Oba rodzaje kaszy można spożywać z warzywami, twarogiem, jajkami czy jako dodatek do mięs. Prostą i smaczną potrawą jest właśnie zapiekana kasza pęczak z
jajkami.

Wystarczy szklankę kaszy ugotować w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę i marchew zeszklić na maśle, wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Całość
przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać, po czym zrobić kilka wgłębień i wbić do nich surowe jaja, je także posypać solą i pieprzem. Zapiec w
piekarniku, a pod koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem. Oczywiście do tego dania można dołożyć więcej warzyw według upodobań.

10 / 10Zima odżywiaj się mądrze

Obraz
© jupiterimages.com

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się pomocne. Pewne jest, że warto przeanalizować i być może zweryfikować sposób odżywiania zimą. Istnieje duża
szansa, że uchroni to nas przed chorobami i pozwoli przetrwać chłodne dni w dobrym zdrowiu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru