Jeśli nie Thermomix, to co? Najwyżej oceniane roboty gotujące

Jeżeli klasyczny robot kuchenny lub planetarny to dla was za mało i oczekujecie jeszcze bogatszej funkcjonalności i prostoty obsługi, to z pomocą przychodzą roboty gotujące. Od momentu powstania za wzór stawiany jest Thermomix, ale nie jest on jedynym takim urządzeniem na rynku. Jaki sprzęt warto kupić? Sprawdziliśmy, jakie są trzy najwyżej oceniane roboty kuchenne z funkcją gotowania.

Woman using kitchen robot to prepare dinner
kitchen, cook, cooking, food, woman, girl, brunette, kitchen robot, food processor, cook robot, cooker, preparing, fixing, dinner, dish, recipe, modern, indoors, lifestyle, one person, people, kitchen, cook, cooking, food, woman, girl, brunette, kitchen robot, food processor, cook robot, cooker, preparing, fixing, dinner, dish, recipe, modern, indoors, lifestyle, one person, peopleRobot kuchenny z funkcją gotowania pozwoli rozwinąć kulinarny talent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W ostatnim czasie wokół urządzenia Thermomix zrobiła się spora wrzawa. Stało się to głównie za sprawą ceny tego sprzętu, który w bazowej wersji kosztuje 5995 zł, a w zestawie ze stacją gotującą Thermomix Friend z naczyniem miksującym cena rośnie do 7710 zł. Choć każdy zdaje sobie sprawę z tego, że takie produkty kupuje się z myślą o wieloletnim użytkowaniu, to dla wielu cena jest barierą nie do przeskoczenia. Dlatego właśnie postanowiliśmy zobaczyć, jakie są najlepiej oceniane alternatywy, które kosztują znacznie mniej, ale również potrafią sprawić, że zostaniecie mistrzami kuchni.

Nieskończone możliwości

Takim hasłem promowany jest pierwszy na liście robot Sam Cook PSC-11, który jest wzbogacony o moduł Wi-Fi i książkę kucharską z ponad 250 przepisami i ich aktualizacjami. Urządzenie ma 8 automatycznych programów oraz 20 funkcji i potrafi m.in. gotować, gotować na parze, podsmażać, kruszyć, ubijać oraz gotować metodą sous vide. Pojemność użytkowa misy to aż 3 l. W komplecie z robotem są nóż, dwustronna tarcza do ścierania i cięcia w plastry, mieszadło, motylek, misa z pokrywą i naczynie do gotowania na parze. Urządzeniem steruje się przy pomocy wygodnego, kolorowego wyświetlacza dotykowego o przekątnej 7 cali. O idealne odmierzanie porcji składników zadba wbudowana waga.

Rozmiar nie ma znaczenia

Kolejny na liście jest niepozornie wyglądający termorobot MPM iCoook MRK-18. Choć wygląda niewinnie, to potrafi m.in. gotować, smażyć, gotować na parze i metodą sous vide, a także szatkować, wyrabiać, kroić, rozpuszczać i ścierać. Z jego pomocą można łatwo przygotować zarówno skomplikowane dania, jak i domowe pieczywo lub świeże masło. Na pokładzie są również waga, dotykowy panel sterujący i moduł Wi-Fi, który pozwala na aktualizację elektronicznej książki z przepisami. Ta liczy ponad 100 przepisów i ich liczba wciąż rośnie. W zestawie są nóż do siekania i wyrabiania, przystawka do mieszania, motylek, naczynie do gotowania na parze, koszyk do gotowania produktów sypkich, tarcza do krojenia w plastry i siekania, dodatkowa pokrywa z popychaczem, łopatka, miarka z podziałką i klasyczna drukowana książka kucharska z 60 przepisami po polsku i po angielsku.

Prosty i ambitny

Ostatnia propozycja to Kenwood CookEasy+ CCL50.A0CP. To właśnie marka Kenwood stworzyła pierwszego robota kuchennego i zaprezentowała go w 1950 r. podczas wystawy Ideal home Exhibition w Londynie. Był to model Kenwood Chef. Ponad 70 lat później robot gotujący CookEasy+ potrafi m.in. gotować, szatkować, podsmażać, gotować na parze dzięki dwupoziomowemu parowarowi o pojemności 7,2 l, a także zagniatać ciasto, rozdrabniać i siekać. Wbudowana waga pozwala odmierzać składniki bezpośrednio w misie i ma dokładność do 1 g. Urządzeniem można sterować zarówno za pomocą kolorowego ekranu dotykowego, jak i za pośrednictwem aplikacji w smartfonie. W aplikacji znajduje się ponad 1000 przepisów, które czekają na wypróbowanie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja