Jemy go niechętnie, a szkoda. Pomaga schudnąć i obniża ciśnienie
Ten owoc często pozostaje w cieniu pomarańczy i mandarynek. Wszystko przez charakterystyczny, gorzkawy smak. Jednak grejpfruta lepiej nie pomijać, bo ma wiele właściwości zdrowotnych.
Grejpfrut to po łacinie citrus paradisi, czyli rajski owoc cytrusowy. Ma słodko-kwaśny smak z nutami goryczki. Pod jego grubą skórką kryje się wiele cennych składników, ich ilość jest imponująca, bo ponad 400. Nie bez powodu uchodzi za jeden najzdrowszych owoców. Może mieć miąższ biały, żółty, różowy lub ciemnoczerwony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Grejpfruty mają mnóstwo wartości odżywczych
Grejpfruty są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają mnóstwo witaminy C. Wystarczy zjeść tylko jeden owoc, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu. Dostarczają także beta-karotenu, czyli prowitaminy A, co pozytywnie wpływa na wzrok i skórę.
Pomarańczowe owoce są również doskonałym źródłem potasu, wapnia i magnezu. Te pierwiastki wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę serca. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów skutecznie neutralizują też wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.
Gorzkawe cytrusy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju schorzeń układu krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i regulują ciśnienie krwi, co jest kluczowe w profilaktyce miażdżycy.
Grejpfruty zawierają też dużo błonnika pokarmowego i pektyn, które pomagają w detoksykacji organizmu. Mogą przyspieszać metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego te owoce są często polecane na diecie odchudzającej. Należą do owoców o najniższej kaloryczności.
Jak jeść grejpfruty?
Grejpfruty najczęściej jemy na surowo, na przekąskę, podobnie jak inne cytrusy. Trzeba pamiętać, by zawsze przed obraniem dokładnie je umyć. Na skórce gromadzą się zanieczyszczenia. Można je także dodawać do wielu potraw.
- Są idealne do sałatek na bazie rukoli, roszponki czy szpinaku. Pasują do nich orzechy, sery, buraki, rzodkiewki.
- Podkręcają smak sałatek owocowych, na przykład z pomarańczy, jabłek i banana.
- Drobno pokrojone owoce warto dokładać do owsianki, jaglanki, jogurtu.
- Nadają się na sok i jako dodatek koktajli. Warto łączyć je z sokiem pomarańczowym, by złagodzić smak.
- Plasterek grejpfruta doda smaku też herbacie zimowej i świetnie komponuje się z przyprawami i rozmarynem.
- Sok z tego owocu oraz startą skórkę można stosować do ciast z cytrusowym posmakiem.