Jemy go niechętnie, a szkoda. Pomaga schudnąć i obniża ciśnienie

Ten owoc często pozostaje w cieniu pomarańczy i mandarynek. Wszystko przez charakterystyczny, gorzkawy smak. Jednak grejpfruta lepiej nie pomijać, bo ma wiele właściwości zdrowotnych.

Grejpfrut to jeden z najzdrowszych owocówGrejpfrut to jeden z najzdrowszych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Grejpfrut to po łacinie citrus paradisi, czyli rajski owoc cytrusowy. Ma słodko-kwaśny smak z nutami goryczki. Pod jego grubą skórką kryje się wiele cennych składników, ich ilość jest imponująca, bo ponad 400. Nie bez powodu uchodzi za jeden najzdrowszych owoców. Może mieć miąższ biały, żółty, różowy lub ciemnoczerwony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Grejpfruty mają mnóstwo wartości odżywczych

Grejpfruty są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają mnóstwo witaminy C. Wystarczy zjeść tylko jeden owoc, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu. Dostarczają także beta-karotenu, czyli prowitaminy A, co pozytywnie wpływa na wzrok i skórę.

Pomarańczowe owoce są również doskonałym źródłem potasu, wapnia i magnezu. Te pierwiastki wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę serca. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów skutecznie neutralizują też wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.

Gorzkawe cytrusy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju schorzeń układu krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i regulują ciśnienie krwi, co jest kluczowe w profilaktyce miażdżycy.

Grejpfruty zawierają też dużo błonnika pokarmowego i pektyn, które pomagają w detoksykacji organizmu. Mogą przyspieszać metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego te owoce są często polecane na diecie odchudzającej. Należą do owoców o najniższej kaloryczności.

Te owoce są świetne do wytrawnych sałatek
Te owoce są świetne do wytrawnych sałatek © Adobe Stock

Jak jeść grejpfruty?

Grejpfruty najczęściej jemy na surowo, na przekąskę, podobnie jak inne cytrusy. Trzeba pamiętać, by zawsze przed obraniem dokładnie je umyć. Na skórce gromadzą się zanieczyszczenia. Można je także dodawać do wielu potraw.

  1. Są idealne do sałatek na bazie rukoli, roszponki czy szpinaku. Pasują do nich orzechy, sery, buraki, rzodkiewki.
  2. Podkręcają smak sałatek owocowych, na przykład z pomarańczy, jabłek i banana.
  3. Drobno pokrojone owoce warto dokładać do owsianki, jaglanki, jogurtu.
  4. Nadają się na sok i jako dodatek koktajli. Warto łączyć je z sokiem pomarańczowym, by złagodzić smak.
  5. Plasterek grejpfruta doda smaku też herbacie zimowej i świetnie komponuje się z przyprawami i rozmarynem.
  6. Sok z tego owocu oraz startą skórkę można stosować do ciast z cytrusowym posmakiem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja