Trwa ładowanie...

Jemy go niechętnie, a szkoda. Pomaga schudnąć i obniża ciśnienie

Ten owoc często pozostaje w cieniu pomarańczy i mandarynek. Wszystko przez charakterystyczny, gorzkawy smak. Jednak grejpfruta lepiej nie pomijać, bo ma wiele właściwości zdrowotnych.

Grejpfrut to jeden z najzdrowszych owocówGrejpfrut to jeden z najzdrowszych owocówŹródło: Adobe Stock
d2rkfqo
d2rkfqo

Grejpfrut to po łacinie citrus paradisi, czyli rajski owoc cytrusowy. Ma słodko-kwaśny smak z nutami goryczki. Pod jego grubą skórką kryje się wiele cennych składników, ich ilość jest imponująca, bo ponad 400. Nie bez powodu uchodzi za jeden najzdrowszych owoców. Może mieć miąższ biały, żółty, różowy lub ciemnoczerwony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Grejpfruty mają mnóstwo wartości odżywczych

Grejpfruty są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają mnóstwo witaminy C. Wystarczy zjeść tylko jeden owoc, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu. Dostarczają także beta-karotenu, czyli prowitaminy A, co pozytywnie wpływa na wzrok i skórę.

d2rkfqo

Pomarańczowe owoce są również doskonałym źródłem potasu, wapnia i magnezu. Te pierwiastki wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę serca. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów skutecznie neutralizują też wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.

Gorzkawe cytrusy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju schorzeń układu krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i regulują ciśnienie krwi, co jest kluczowe w profilaktyce miażdżycy.

Grejpfruty zawierają też dużo błonnika pokarmowego i pektyn, które pomagają w detoksykacji organizmu. Mogą przyspieszać metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego te owoce są często polecane na diecie odchudzającej. Należą do owoców o najniższej kaloryczności.

Te owoce są świetne do wytrawnych sałatek Adobe Stock
Te owoce są świetne do wytrawnych sałatekŹródło: Adobe Stock

Jak jeść grejpfruty?

Grejpfruty najczęściej jemy na surowo, na przekąskę, podobnie jak inne cytrusy. Trzeba pamiętać, by zawsze przed obraniem dokładnie je umyć. Na skórce gromadzą się zanieczyszczenia. Można je także dodawać do wielu potraw.

  1. Są idealne do sałatek na bazie rukoli, roszponki czy szpinaku. Pasują do nich orzechy, sery, buraki, rzodkiewki.
  2. Podkręcają smak sałatek owocowych, na przykład z pomarańczy, jabłek i banana.
  3. Drobno pokrojone owoce warto dokładać do owsianki, jaglanki, jogurtu.
  4. Nadają się na sok i jako dodatek koktajli. Warto łączyć je z sokiem pomarańczowym, by złagodzić smak.
  5. Plasterek grejpfruta doda smaku też herbacie zimowej i świetnie komponuje się z przyprawami i rozmarynem.
  6. Sok z tego owocu oraz startą skórkę można stosować do ciast z cytrusowym posmakiem.
d2rkfqo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rkfqo
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj