Potrawy kuchni skandynawskiej na polskim stole

Świąteczna kuchnia skandynawska opiera się na produktach lokalnych i sezonowych. Chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się nam nieco egzotyczna, wiele z tych potraw możemy sami przygotować i urozmaicić nimi świąteczne menu.

Julskinka świątecznaPotrawy kuchni skandynawskiej na polskim stole
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Pokusa Janssona, czyli szwedzka zapiekanka świąteczna

Szwedzką zapiekankę świąteczną podaje się na Boże Narodzenie, ale także na Wielkanoc czy Midsommar (Noc Kupały). To prosta zapiekanka z dodatkiem korzennych anchois.

Do jej przygotowania potrzebne nam będą także ziemniaki, cebula, masło, sól i pieprz, śmietana i bułka tarta. Ziemniaki i cebulę obieramy: ziemniaki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Na maśle rumienimy cebulę. Do garnka wrzucamy ziemniaki, zrumienioną cebulę i śmietanę. Wszystko mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki anchois korzenne, doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem. Posypujemy ją bułką tartą i wiórkami masła. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez półtorej godziny.

Gravlax - sushi po skandynawsku

Julskinka świąteczna

W Skandynawii podczas wigilii nie królują potrawy bezmięsne jak u nas. Prawdziwą królową wieczerzy, głównie w Szwecji, jest świąteczna szynka Julskinka. Podobnie jak w przypadku naszego barszczu czerwonego czy pierogów, w szwedzkich domach przygotowywane są różne wersje tego dania. Wyjątkowo smacznie wygląda szynka w skorupce miodowo-musztardowej.

Potrzebujemy 1,5-kilogramowej szynki wieprzowej, a do marynaty selera, marchewkę, cebulę i oliwę. Na przygotowanie skorupki – cztery jajka, miód, musztardę i tartą bułkę.

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z taką ilością oliwy, aby powstała gęsta masa. Smarujemy nimi szynkę z każdej strony, wkładamy do sporego naczynia, przykrywamy i marynujemy w lodówce 48 godzin.

Po wyjęciu z lodówki usuwamy warzywa i nacieramy solą, jeśli mięso nie było wcześniej peklowane. Związujemy nitką, aby zachowało ładny kształt. Wstawiamy w brytfance do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i pieczemy 1,5 godziny.

Aby przygotować skorupkę, musimy wymieszać składniki z taką ilością bułki tartej, żeby powstała masa o konsystencji miękkiego masła. Wyjmujemy mięso na 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy nić, którą było związane i rozsmarowujemy na nim przygotowaną masę na skorupkę. Nożem rysujemy na skorupce kratkę i dekorujemy goździkami. Zwiększamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza i zapiekamy szynkę. Po wyjęciu odstawiamy mięso na 10 minut. Podajemy pokrojone w plastry.

Duński pieczony schab z chrupiącą skórką (flæskesteg)

Wieprzowina w chrupiącej skórce gości też na duńskim świątecznym stole. To schab z chrupiącą skórką na wierzchu. Zwykle podawany jest z duszoną czerwoną kapustą i ziemniakami w karmelu. Oprócz schabu ze skórką potrzebna jest do tej potrawy sól, woda, marchewka, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, a na sos: masło, mąka, wywar z mięsa i śmietanka.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza, mięso myjemy i nacinamy. Na dno żaroodpornej formy wykładamy warzywa oraz ziarenka ziela i pieprzu. Wlewamy wodę i kładziemy schab skórką do dołu. Naczynie z mięsem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso, aby natrzeć je solą i włożyć w nacięcia listki laurowe. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni, a nasolony schab wraca do piekarnika, gdzie pieczemy go do zrumienienia skórki. Do tego dania podaje się brązowy sos, który jest odparowanym bulionem z zasmażką na mące i maśle.

Żeberka na norweskiej wigilii

W Norwegii głównym daniem podczas Wigilii są pieczone wieprzowe żeberka (ribbe) z chrupiącą złocistą skórką. W okresie świąt Norwegowie zjadają ok. 3 tysięcy ton żeberek. Ribbe zazwyczaj podaje się z kiszoną kapustą, gotowanymi ziemniakami, świątecznymi kiełbaskami, klopsikami i sosem.

Na potrawę potrzebujemy ok. 1,5-2 kg żeberek, które najlepiej upiec w formie z rusztu. Układamy je skórką do góry i nacinamy w poprzeczną kratkę. Żeberka solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem na skórce oraz pod spodem. Na blachę nalewamy wody, tak aby zakryła dno. Całość szczelnie zawijamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza na 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy około 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości żeberek. Na koniec włączamy grill, aby zarumienić skórkę.

Aromatyczny vörtbröd

Vörtbröd to aromatyczny, nieco słodki chleb na Boże Narodzenie. Do przygotowania rozczynu potrzebujemy: 100 g pszennego zakwasu, 200 g wody i 200 g mąki pszennej chlebowej. Dzień przed pieczeniem chleba przygotowujemy rozczyn, przykrywamy go folią i stawiamy w ciepłym miejscu.

Do ciasta chlebowego potrzebujemy z kolei mąki pszennej chlebowej, żytniej, a także rodzynek, karmelowego piwa, masła, melasy, cukru muscovado, świeżo startej skórki z pomarańczy, mielonego kardamonu i imbiru oraz goździków. Z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące. Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie składamy ciasto kilka razy, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy dwa bochenki. Układamy chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczemy chleb najpierw w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dodatkowe 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy.

Zapiekanka ziemniaczana
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości