Jedzenie mięsa może sprzyjać rakowi prostaty

Jedzenie mięsa i nabiału może zwiększać zagrożenie rakiem prostaty.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

- Jedzenie mięsa i nabiału może zwiększać zagrożenie rakiem prostaty - informuje pismo "Annals of Internal Medicine".

Jak wykazał zespół dr Andrew Roddama z uniwersytetu w Oxfordzie, dieta obfitująca w mięso i produkty mleczne podnosi nawet o 15 procent poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1), który pobudza wzrost komórek, a także wpływa na rozwój dzieci i młodzieży. Zespół badaczy przeanalizował wyniki 12 badań, dotyczących niemal 9000 mężczyzn.

Mężczyźni z wysokim poziomem IGF-1 we krwi byli o 40 procent bardziej zagrożeni rakiem prostaty w porównaniu z osobami mającymi niski poziom tej substancji. U osób dorosłych IGF-1 reguluje wzrost i obumieranie komórek, ale może także chronić przed obumarciem komórki, których cykl życiowy dobiegł końca - co sprzyja rozwojowi nowotworów i ich przerzutów.

(PAP)

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja