Jedzenie, które skutecznie hamuje apetyt
Niepohamowany apetyt to przede wszystkim zmora osób na diecie. W walce o wymarzoną figurę często błędnie ograniczamy jadłospis do minimum. Tymczasem wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i włączyć do codziennego menu produkty spożywcze, które zasycą nas na dłużej i sprawią, że rzadziej sięgać będziemy po niezdrowe przekąski między posiłkami.
Koniec z wilczym głodem
Niepohamowany apetyt to przede wszystkim zmora osób na diecie. W walce o wymarzoną figurę często błędnie ograniczamy jadłospis do minimum. Tymczasem wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i włączyć do codziennego menu produkty spożywcze, które zasycą nas na dłużej i sprawią, że rzadziej sięgać będziemy po niezdrowe przekąski między posiłkami.
Doskonałym i smacznym przykładem są jabłka. Dzięki zawartym w nich pektynom, już po zjedzeniu jednego, na dłużej możemy cieszyć się uczuciem pełnego żołądka. Dodatkowo pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, "wymiatają" niestrawione resztki pokarmów i neutralizują florę bakteryjną. Jabłka skutecznie regulują poziom glukozy i dodają energii. Dla najlepszego efektu należy po zjedzeniu tych owoców odczekać kwadrans, aby organizm "zdał sobie sprawę", że jest już najedzony.
Jajka
Jajko na śniadanie to doskonały pomysł, jak zapewnić sobie energię na cały poranek. Pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości, a jednocześnie dostarczają szereg witamin (A, D, E, K i B12), a także inne cenne składniki, jak kwas foliowy, żelazo, potas, siarkę, fosfory cynku, pełnowartościowe białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Warto sięgać również po chudy twaróg. Znajdziemy w nim m.in. tryptofan, odpowiedzialny za syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jak zapewniają dietetycy, regularne spożywanie tego nabiału uspokaja i zapewnia mocny sen.
Imbir
Chętnie sięgamy po niego w okresach osłabionej odporności, a także doprawiamy nim dania z kuchni azjatyckiej. Dla osób, które są na diecie odchudzającej najważniejszą substancją w składzie imbiru jest gingerol. Ma bowiem właściwości rozgrzewające, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i hamuje apetyt.
Płatki owsiane, len i siemię lniane
Płatki owsiane na śniadanie to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie. Są bogate w błonnik, dzięki czemu absorbują wodę i pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości.
Podobnie działają również len i siemię lniane. Oprócz sporej dawki błonnika zawierają kwasy omega-3 i białko, a więc składniki, które dają uczucie sytości. Warto używać ich jako smaczny dodatek do potraw, a najlepszy efekt uzyskamy jedząc zmielone ziarna.
Warzywne soki
Szklanka soku warzywnego to jedna z najlepszych metod na szybkie oszukanie głodu. Sok pomidorowy, marchwiowy, buraczany zawierają dużo błonnika, który szybko zaspokaja głód. Badania mówią też, że osoby pijące warzywne drinki przed posiłkiem, jedzą dziennie 135 kcal mniej. Sokoterapia to również niezwykle popularny sposób na usuwanie toksyn z organizmu. Należy zwracać uwagę, by soki były pozbawione cukru i zawierały niewiele kalorii. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowywanie takich napojów samodzielnie.
Migdały
To doskonała przekąska na "mały głód". Migdały są bogatym źródłem przeciwutleniaczy - w tym witaminy E, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników - witaminy B2, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, cynku oraz magnezu. Z wielu badań wynika, że migdały zwiększają poczucie sytości i pomagają w kontrolowaniu wagi. Nie można jednak z nimi przesadzać - garść to ok. 12 sztuk i 274 kcal.
Fasola
Produkt ten jest doskonałym źródłem błonnika i białka - to one sprawiają, że dłużej nie towarzyszy nam uczucie głodu. Szczególnie bogate w te składniki są biała i czerwona fasola. Osoby, które walczą z nadwagą nie powinny jednak spożywać jej z tłustymi mięsami czy kalorycznymi sosami.
Gorzka czekolada
Smakołyk ten zawiera sporą dawką kwasu stearynowego, dzięki któremu skutecznie spowalnia trawienie. Po zjedzeniu małej porcji czekolady dłużej czujemy się syci. Należy oczywiście zachować umiar - wystarczą dwie kostki dziennie - i należy upewnić się, że produkt zawiera przynajmniej 70 proc. kakao.
Zielona herbata
Picie zielonej herbaty pomaga powstrzymać się przed bezmyślnym sięganiem po niezdrowe przekąski między posiłkami. Napój przyspiesza też spalanie tłuszczu, czyli termogenezę.
Łosoś
Ryba ta zawiera przede wszystkim cenne białko i zdrowe tłuszcze omega-3. Regularnie spożywając łososia sprawiamy, że w naszym organizmie wzrasta poziom leptyny, czyli hormonu, który hamuje uczucie głodu. Dla lepszego efektu odchudzania należy przyrządzać go w piekarniku w specjalnym rękawie lub w folii na grillu, z maksymalnym ograniczeniem dodatkowych tłuszczów.
Woda
Woda potrafi skutecznie zmniejszyć apetyt. Udowodniono, że wypicie dwóch szklanek przed posiłkiem pozwoli nam zjeść aż o 90 kcal mniej. Odpowiednia woda mineralna dostarcza nam przy tym ważnych składników odżywczych i wypełnia żołądek. Po większe ilości wody powinny sięgać osoby, mające kłopoty z pracą jelit, ponieważ płyny nawadniają pokarm podczas jego wędrówki wzdłuż przewodu pokarmowego. Dziennie powinniśmy wypijać ok. 2 litry.
mp/WP Kuchnia