Jedzenie czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Ludzie stosowali czosnek do leczenia chorób od tysięcy lat. Jednak to, w jaki sposób przynosi korzyści naszemu organizmowi, wprawiło badaczy w wielkie zakłopotanie.
Z ostatnich badań opublikowanych przez naukowców z University of Nottingham wynika, że czosnek może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Naukowcy nie byli w stanie określić, która metoda przygotowania czosnku jest najbardziej skuteczna. Czosnek wytwarza różne związki siarki czy to posiekany, sfermentowany, czy sprasowany na olej.
Ich zdaniem, te związki siarki mogą oddziaływać pozytywnie na "gazowe cząsteczki sygnałowe", takie jak tlenek azotu i siarkowodór, które są naturalnie wytwarzane w ludzkim ciele. Ich zmienione poziomy można wykryć u osób cierpiących na wiele chorób, w tym nowotwory, ponieważ mają ogromny wpływ na komunikację komórkową i utrzymanie równowagi w ciele.
"Te cząsteczki dają roślinom przewagę ekologiczną, gdy te rosną. Tak się składa, że są one również aktywne biologicznie w komórkach i tkankach ssaków, ale nie wiemy, w jaki sposób są metabolizowane u ludzi." - powiedział dr Peter Rose, biochemik z Uniwersytetu w Nottingham i główny autor badań.
Podczas gdy optymalna technika przygotowywania czosnku wciąż jest przedmiotem dyskusji, naukowcy zgodzili się, że jest on jednym z kilku gatunków roślin, które mają silne zdolności regeneracyjne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl