Jedzenie czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Ludzie stosowali czosnek do leczenia chorób od tysięcy lat. Jednak to, w jaki sposób przynosi korzyści naszemu organizmowi, wprawiło badaczy w wielkie zakłopotanie.

Jedzenie czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel
45

Z ostatnich badań opublikowanych przez naukowców z University of Nottingham wynika, że czosnek może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Naukowcy nie byli w stanie określić, która metoda przygotowania czosnku jest najbardziej skuteczna. Czosnek wytwarza różne związki siarki czy to posiekany, sfermentowany, czy sprasowany na olej.

Ich zdaniem, te związki siarki mogą oddziaływać pozytywnie na "gazowe cząsteczki sygnałowe", takie jak tlenek azotu i siarkowodór, które są naturalnie wytwarzane w ludzkim ciele. Ich zmienione poziomy można wykryć u osób cierpiących na wiele chorób, w tym nowotwory, ponieważ mają ogromny wpływ na komunikację komórkową i utrzymanie równowagi w ciele.

"Te cząsteczki dają roślinom przewagę ekologiczną, gdy te rosną. Tak się składa, że są one również aktywne biologicznie w komórkach i tkankach ssaków, ale nie wiemy, w jaki sposób są metabolizowane u ludzi." - powiedział dr Peter Rose, biochemik z Uniwersytetu w Nottingham i główny autor badań.

Podczas gdy optymalna technika przygotowywania czosnku wciąż jest przedmiotem dyskusji, naukowcy zgodzili się, że jest on jednym z kilku gatunków roślin, które mają silne zdolności regeneracyjne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć