Jedz ziemniaki. Naukowcy odkryli ich niezwykłe właściwości zdrowotne
Przez lata uważano, że ziemniaki pozbawione są właściwości odżywczych. Tuczą, zapychają, są pustymi kaloriami. Najnowsze badania obalają jednak ten mit. Okazuje się, że jedzenie ziemniaków pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Ziemniaki - dlaczego warto je jeść?
Badacze są przekonani, że jedząc tylko ziemniaki przez resztę życia, możemy pozostać zdrowi. "Jeśli miałbyś przeżyć resztę życia, jedząc tylko jedną rzecz i być zdrowym, mogłyby nią być właśnie ziemniaki. Nie ma zbyt wielu produktów, o których można podobnie powiedzieć" - twierdzą.
W 60-stronicowym raporcie naukowcy dowiedli, że spożywanie tej, niedocenianej do tej pory, rośliny może ustrzec przed poważnymi chorobami. Jedzenie ziemniaków zmniejsza ryzyko zawału serca, a nawet chroni przed demencją - tak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez profesora Dereka Stewarta z Instytutu Jamesa Huttona w Szkocji.
Zdrowe ziemniaki
Badania epidemiologiczne na ogromnych populacjach miały ocenić wpływ ziemniaków na choroby układu krążenia. U osób, które zastąpiły w swojej diecie mięso warzywami i ziemniakami, zauważono zmniejszenie ryzyka zawału serca. Inne testy wykazały poprawę funkcji poznawczych u osób starszych, które jadły ziemniaki. Spadek funkcji poznawczych może prowadzić do demencji.
Dr Mark Taylor w dokumencie "Ziemniak - podstawa w żywieniu człowieka i jego korzyści dla zdrowia" podaje, że ziemniaki powinny zostać ponownie ocenione jako źródło substancji odżywczych i korzystnych właściwości. - Ziemniaki są często uważane za mniejsze źródło witamin i minerałów w porównaniu z innymi produktami takimi jak owoce, mięso i warzywa liściaste. To błędne przekonanie - wyjaśnia dr Taylor.
Udowodniono, że te rośliny kryją w sobie wiele witamin oraz makro i mikroelementów, za które wiele osób płaci słone pieniądze, kupując suplementy. - Ziemniaki są źródłem witaminy C, witaminy B6, witaminy B9. Odpowiadają również za zatrzymanie spirali mnóstwa chorób zwyrodnieniowych - czytamy w raporcie. Minerały zawarte w ziemniakach nie tracą swoich właściwości nawet pod wpływem gotowania, smażenia czy pieczenia.
Naukowcy ostrzegają jednak, że ludzie powinni unikać spożywania zbyt dużych ilości frytek, bo z uwagi na sposób ich przyrządzania (smażone na oleju!), mogą prowadzić do otyłości.