Jedz ziemniaki. Naukowcy odkryli ich niezwykłe właściwości zdrowotne

Przez lata uważano, że ziemniaki pozbawione są właściwości odżywczych. Tuczą, zapychają, są pustymi kaloriami. Najnowsze badania obalają jednak ten mit. Okazuje się, że jedzenie ziemniaków pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Nowe badania potwierdzają, że ziemniaki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan

Ziemniaki - dlaczego warto je jeść?

Badacze są przekonani, że jedząc tylko ziemniaki przez resztę życia, możemy pozostać zdrowi. "Jeśli miałbyś przeżyć resztę życia, jedząc tylko jedną rzecz i być zdrowym, mogłyby nią być właśnie ziemniaki. Nie ma zbyt wielu produktów, o których można podobnie powiedzieć" - twierdzą.

W 60-stronicowym raporcie naukowcy dowiedli, że spożywanie tej, niedocenianej do tej pory, rośliny może ustrzec przed poważnymi chorobami. Jedzenie ziemniaków zmniejsza ryzyko zawału serca, a nawet chroni przed demencją - tak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez profesora Dereka Stewarta z Instytutu Jamesa Huttona w Szkocji.

Zdrowe ziemniaki

Badania epidemiologiczne na ogromnych populacjach miały ocenić wpływ ziemniaków na choroby układu krążenia. U osób, które zastąpiły w swojej diecie mięso warzywami i ziemniakami, zauważono zmniejszenie ryzyka zawału serca. Inne testy wykazały poprawę funkcji poznawczych u osób starszych, które jadły ziemniaki. Spadek funkcji poznawczych może prowadzić do demencji.

Obraz
© Pixabay

Dr Mark Taylor w dokumencie "Ziemniak - podstawa w żywieniu człowieka i jego korzyści dla zdrowia" podaje, że ziemniaki powinny zostać ponownie ocenione jako źródło substancji odżywczych i korzystnych właściwości. - Ziemniaki są często uważane za mniejsze źródło witamin i minerałów w porównaniu z innymi produktami takimi jak owoce, mięso i warzywa liściaste. To błędne przekonanie - wyjaśnia dr Taylor.

Udowodniono, że te rośliny kryją w sobie wiele witamin oraz makro i mikroelementów, za które wiele osób płaci słone pieniądze, kupując suplementy. - Ziemniaki są źródłem witaminy C, witaminy B6, witaminy B9. Odpowiadają również za zatrzymanie spirali mnóstwa chorób zwyrodnieniowych - czytamy w raporcie. Minerały zawarte w ziemniakach nie tracą swoich właściwości nawet pod wpływem gotowania, smażenia czy pieczenia.

Obraz
© Pixabay

Naukowcy ostrzegają jednak, że ludzie powinni unikać spożywania zbyt dużych ilości frytek, bo z uwagi na sposób ich przyrządzania (smażone na oleju!), mogą prowadzić do otyłości.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja