Jakiego twarogu użyć do wielkanocnej paschy? Błąd może cię sporo kosztować

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków pojawia się na wielkanocnych stołach. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Trzeba tylko uważać na jedno, bo inaczej wszelkie starania na nic.

Pascha to tradycyjny deser wielkanocnyPascha to tradycyjny deser wielkanocny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który wywodzi się z kuchni wschodniej. Ma mnóstwo wielbicieli, do których zalicza się także Robert Makłowicz. Jest jednym z nielicznych deserów, który praktycznie je się tylko raz w roku. Ma znaczenie symboliczne. Tradycyjny kształt paschy, czyli ścięta piramida, nawiązuje do grobu Chrystusa. Z kolei główny składnik, czyli twaróg odzwierciedla pojednanie człowieka z siłami natury. Kiedyś przygotowywano go w domu z mleka i śmietany, zawsze z największą starannością, by pascha była idealnie kremowa. Możesz do tego wrócić lub wybrać odpowiedni twaróg w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Jaki twaróg nadaje się na paschę?

Bez dobrego twarogu, nie ma mowy, by pascha się udała. Często tu właśnie popełniamy błąd i sięgamy po twaróg z wiaderka. Rzeczywiście, użycie tego produktu bardzo ułatwia przygotowania. Nadaje się on do wielu serników, jednak do paschy znacznie lepiej sprawdzi się ser trzykrotnie mielony. Ten z wiaderka jest zbyt wilgotny na paschę przez to nie trzyma ona formy, jej konsystencja jest zbyt rzadka. Idealny jest taki, który będzie suchy i tłusty. Dlatego lepiej postawić na samodzielne zmielenie twarogu. To więcej pracy, ale efekt jest tego warty. Pascha będzie kremowa, aksamitna wręcz rozpływająca się w ustach.

Tradycyjna pascha krok po kroku

Obawiasz się, że nie kupisz dobrego twarogu na paschę? Możesz go przygotować samodzielnie. Oto przepis krok po kroku na wielkanocny deser.

Wielkanocna pascha

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepl. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy masa stężeje, wyłóż ją na talerz i udekoruj.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem