Trwa ładowanie...

Jakiego twarogu użyć do wielkanocnej paschy? Błąd może cię sporo kosztować

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków pojawia się na wielkanocnych stołach. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Trzeba tylko uważać na jedno, bo inaczej wszelkie starania na nic.

Pascha to tradycyjny deser wielkanocnyPascha to tradycyjny deser wielkanocnyŹródło: Adobe Stock
d480lac
d480lac

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który wywodzi się z kuchni wschodniej. Ma mnóstwo wielbicieli, do których zalicza się także Robert Makłowicz. Jest jednym z nielicznych deserów, który praktycznie je się tylko raz w roku. Ma znaczenie symboliczne. Tradycyjny kształt paschy, czyli ścięta piramida, nawiązuje do grobu Chrystusa. Z kolei główny składnik, czyli twaróg odzwierciedla pojednanie człowieka z siłami natury. Kiedyś przygotowywano go w domu z mleka i śmietany, zawsze z największą starannością, by pascha była idealnie kremowa. Możesz do tego wrócić lub wybrać odpowiedni twaróg w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Jaki twaróg nadaje się na paschę?

Bez dobrego twarogu, nie ma mowy, by pascha się udała. Często tu właśnie popełniamy błąd i sięgamy po twaróg z wiaderka. Rzeczywiście, użycie tego produktu bardzo ułatwia przygotowania. Nadaje się on do wielu serników, jednak do paschy znacznie lepiej sprawdzi się ser trzykrotnie mielony. Ten z wiaderka jest zbyt wilgotny na paschę przez to nie trzyma ona formy, jej konsystencja jest zbyt rzadka. Idealny jest taki, który będzie suchy i tłusty. Dlatego lepiej postawić na samodzielne zmielenie twarogu. To więcej pracy, ale efekt jest tego warty. Pascha będzie kremowa, aksamitna wręcz rozpływająca się w ustach.

d480lac

Tradycyjna pascha krok po kroku

Obawiasz się, że nie kupisz dobrego twarogu na paschę? Możesz go przygotować samodzielnie. Oto przepis krok po kroku na wielkanocny deser.

Wielkanocna pascha

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepl. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy masa stężeje, wyłóż ją na talerz i udekoruj.
d480lac
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d480lac
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj