Jakiego twarogu użyć do wielkanocnej paschy? Błąd może cię sporo kosztować

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków pojawia się na wielkanocnych stołach. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Trzeba tylko uważać na jedno, bo inaczej wszelkie starania na nic.

Pascha to tradycyjny deser wielkanocnyPascha to tradycyjny deser wielkanocny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który wywodzi się z kuchni wschodniej. Ma mnóstwo wielbicieli, do których zalicza się także Robert Makłowicz. Jest jednym z nielicznych deserów, który praktycznie je się tylko raz w roku. Ma znaczenie symboliczne. Tradycyjny kształt paschy, czyli ścięta piramida, nawiązuje do grobu Chrystusa. Z kolei główny składnik, czyli twaróg odzwierciedla pojednanie człowieka z siłami natury. Kiedyś przygotowywano go w domu z mleka i śmietany, zawsze z największą starannością, by pascha była idealnie kremowa. Możesz do tego wrócić lub wybrać odpowiedni twaróg w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Jaki twaróg nadaje się na paschę?

Bez dobrego twarogu, nie ma mowy, by pascha się udała. Często tu właśnie popełniamy błąd i sięgamy po twaróg z wiaderka. Rzeczywiście, użycie tego produktu bardzo ułatwia przygotowania. Nadaje się on do wielu serników, jednak do paschy znacznie lepiej sprawdzi się ser trzykrotnie mielony. Ten z wiaderka jest zbyt wilgotny na paschę przez to nie trzyma ona formy, jej konsystencja jest zbyt rzadka. Idealny jest taki, który będzie suchy i tłusty. Dlatego lepiej postawić na samodzielne zmielenie twarogu. To więcej pracy, ale efekt jest tego warty. Pascha będzie kremowa, aksamitna wręcz rozpływająca się w ustach.

Tradycyjna pascha krok po kroku

Obawiasz się, że nie kupisz dobrego twarogu na paschę? Możesz go przygotować samodzielnie. Oto przepis krok po kroku na wielkanocny deser.

Wielkanocna pascha

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepl. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy masa stężeje, wyłóż ją na talerz i udekoruj.

Wybrane dla Ciebie

Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit