Jakie produkty świetnie nadają się do zamrożenia?
Masz dużą zamrażarkę? Pora zacząć myśleć o niej jak o koncie oszczędnościowym. Takim, dzięki któremu możesz zaoszczędzić pieniądze na produktach spożywczych. Koniec ze spleśniałym serem i winem, które zamieniło się w ocet.
Zaoszczędzisz pieniądze
Masz dużą zamrażarkę? Pora zacząć myśleć o niej jak o koncie oszczędnościowym, dzięki któremu zaoszczędzisz pieniądze na produktach spożywczych. Koniec ze spleśniałym serem i winem, które zamieniło się w ocet.
Jeśli pijąc wino poczujesz, że zaczyna cię lekko kołysać, może warto powiedzieć sobie stop i zamrozić to, co zostało w butelce. Wino co prawda nie zachowa swoich właściwości smakowych, ale doskonale będzie nadawało się jako dodatek do potraw. Najlepiej przechowywać je jak kostki lodu, żeby móc szybko dodać je do sosów i duszonych mięs.
MD(na podst.huffingtonpost.com)/mmch/kuchnia.wp.pl
Koncentrat pomidorowy
Używając koncentratu pomidorowego, potrzebujemy zazwyczaj dwóch lub trzech łyżek. Reszta pozostająca w słoiku idzie w zapomnienie, żeby po pewnym czasie wylądować w śmietniku wraz z pleśnią, która osadziła się na powierzchni. Tymczasem pozostały koncentrat możemy zamrozić, dzięki czemu będziemy mogli skorzystać z niego za miesiąc lub dwa.
Świeże zioła
Świeże zioła należą do równie często wyrzucanych produktów. Jeśli nie zamierzasz zużyć całego pęczka pietruszki czy koperku przez najbliższe dni, lepiej wrzuć go do zamrażarki. Raz zamrożone mogą być przechowywane przez pół roku. Co prawda nie będą nadawały się do udekorowania sałatki, ale w czasie gotowania zachowają swój aromat.
Jaja
Jajek w całości lepiej nie wkładać do zamrażarki, bo popękają skorupki. Możesz je jednak wbić do szczelnie zamykanego worka lub pojemnika na żywność i zamrozić. W ten sposób mogą być przechowywane około pół roku. Jeśli zamierzasz je użyć, po prostu przełóż jajka do lodówki.
Orzechy
Ze względu na dużą zawartość tłuszczów, orzechy szybko jełczeją. Gdy je zamrozisz, dłużej zachowają swoją świeżość. Orzechy mogą być przechowywane w zamrażarce przez sześć miesięcy. Jeśli zdecydujesz się je zjeść, po prostu pozostaw je w temperaturze pokojowej. Do pieczenia możesz je dodać bezpośrednio z zamrażarki.
Pieczywo
Pieczywo zachowuje świeżość najwyżej przez kilka dni. Ale w zamrażarce możemy przechowywać je przez dwa, trzy miesiące. Podobnie jak orzechy, rozmrażaj je w temperaturze pokojowej. Ta zasada oczywiście nie dotyczy sytuacji, kiedy przygotowujesz tost.
Imbir
Korzeń imbiru zazwyczaj traci swoją jędrność, marszczy się i mięknie. Zanim go zamrozisz, dla wygody pokrój go w plasterki. Dzięki temu będziesz mógł dowolnie porcjować przyprawę.
Mleko
Jeśli wyjeżdżasz na wakacje, a w lodówce stoi otwarte mleko, też możesz je zwyczajnie zamrozić. Jego tekstura nieco się zmieni (mleko stanie się lekko ziarniste), ale w ten sposób przechowasz je aż przez trzy miesiące. Rozmrażaj w lodówce, a przed użyciem wstrząśnij.
Cytrusy
Jeśli nie chcesz zamrażać połówki cytryny, pomarańczy czy grejpfruta, możesz po prostu wycisnąć z nich sok i zamrozić pojemniku do lodu. Co możesz potem z nimi zrobić? Na przykład podkręcić smak mrożonej herbaty.
Sery
Miękkie i półmiękkie sery takie jak mozzarella, parmezan czy cheddar mogą być zamrażane. Ich tekstura się zmieni - staną się bardziej kruche, przez co średnio będą nadawały się do kanapek. Ale nadal wzbogacą smak sosów i sałatek.
Masło
Masz zapasy masła, a nie zamierzasz piec ciasta w najbliższym czasie? Lepiej wrzucić je do zamrażalnika. Zamrożone masło w mig odzyskuje swoją właściwą konsystencję. W ten sposób nie przeterminuje się i w każdej chwili będziesz mógł po nie sięgnąć.
MD(na podst.huffingtonpost.com)/mmch/kuchnia.wp.pl