Trwa ładowanie...

Jak zrobić pyszny domowy smalec?

Smalec może być nie tylko zwykłym tłuszczem do smażenia, ale również wyjątkowym smarowidłem na kanapki. Jeśli przyrządzimy go samodzielnie z dodatkiem mięsa, cebuli czy jabłek, nabierze on niepowtarzalnego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować smalec, którym będzie można pochwalić się przed znajomymi i rodziną? Mamy nawet kilka pomysłów.

Domowy smalecDomowy smalecŹródło: Adobe Stock, fot: matka_Wariatka
d2e9btw
d2e9btw

Domowy smalec z cebulką i skwarkami

Składniki:

  • 1 kg wieprzowej słoniny bez skóry,
  • 4 cebule,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Słoninę kroimy w drobną kostkę lub przekręcamy przez maszynkę z dużymi oczkami. Rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem. Wrzucamy na nią słoninę i smażymy na niewielkim ogniu, by powoli się wytapiała. Proces powinien trwać ok. 15 minut.
  2. W tym czasie zawartość patelni co jakiś czas mieszamy, aby skwarki równomiernie się rumieniły.
  3. Cebulę siekamy i wrzucamy do tłuszczu. Doprawiamy solą i smażymy kolejne 15 minut.
  4. Gdy skwarki mają już ciemnozłoty kolor, wyłączamy palnik, a smalec pozostawiamy do przestygnięcia. Płynny tłuszcz przelewamy do słoików wraz ze skwarkami i przesmażoną cebulką. Schładzamy.
d2e9btw

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości gęsiego smalcu

Smalec z mięsem, cebulką i jabłkiem

Składniki:

  • 600 g wieprzowej słoniny bez skóry,
  • 150 g mielonego chudszego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka),
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • suszony majeranek.

Przygotowanie:

  1. Słoninę kroimy w kostkę i przekładamy do garnka postawionego na niewielkim ogniu.
  2. Cebulę i jabłko bez skórki kroimy w drobną kostkę. Gdy skwarki zaczną robić się lekko złote, do słoniny dodajemy mięso i boczek. Smażymy do czasu, aż wszystko zrumieni się.
  3. Wtedy dodajemy jabłko, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy przyprawy i zdejmujemy z ognia, by smalec przestygł.
  4. Przelewamy do słoików albo innych dowolnych pojemników.
d2e9btw

Smalec Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g słoniny wieprzowej bez skóry,
  • 500 g wieprzowego podgardla,
  • kilka kromek podsuszonego chleba razowego,
  • 1 paczka sezamków,
  • suszone morele,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • kiełbasa chorizo,
  • mielona słodka papryka,
  • świeży rozmaryn.

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej całą słoninę marynujemy w przeciśniętym przez praskę czosnku, pokrojonej cebuli oraz posiekanym świeżym rozmarynie.
  2. Kolejnego dnia słoninę kroimy w grubą kostkę. Podgardle mielimy przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Wszystko wkładamy do garnka i ustawiamy na niewielkim ogniu, by przez ok. 3 godziny powoli się wytapiało.
  3. Po tym okresie z tłuszczu wyjmujemy skwarki i dodajemy do nich drobno pokrojone morele oraz paprykę. Z kolei do smalcu wrzucamy pokrojone w ćwiartki cebule. Smalec zestawiamy z ognia.
  4. Z chleba razowego robimy grzanki. Mieszamy je ze skwarkami wymieszanymi z morelami i papryką. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo oraz pokruszone sezamki – można je potłuc w moździerzu.
  5. Gdy smalec zacznie tężeć, dodajemy do niego wszystkie dodatki. Mieszamy i odstawiamy do pełnego stężenia.
d2e9btw

Domowy smalec z cebulką czy mięsem można zrobić w mniejszej ilości i zjeść go w ciągu 2-3 tygodni. Jeśli jednak chcemy przedłużyć jego termin przydatności do spożycia, możemy go zawekować – najlepiej trzykrotnie, czyli przeprowadzić proces tyndylizacji. Wtedy możemy być pewni, że smarowidło nie zepsuje się nawet przez kolejnych kilka miesięcy.

Domowy smalec świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym albo pomidorem. Właściwie nic więcej nie potrzeba do tego, by przyjąć niezapowiedzianych gości. Każdy z pewnością będzie zachwycony tego rodzaju przekąską.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2e9btw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e9btw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj