Jak zrobić pyszny domowy smalec?

Smalec może być nie tylko zwykłym tłuszczem do smażenia, ale również wyjątkowym smarowidłem na kanapki. Jeśli przyrządzimy go samodzielnie z dodatkiem mięsa, cebuli czy jabłek, nabierze on niepowtarzalnego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować smalec, którym będzie można pochwalić się przed znajomymi i rodziną? Mamy nawet kilka pomysłów.

Domowy smalecDomowy smalec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

Domowy smalec z cebulką i skwarkami

Składniki:

  • 1 kg wieprzowej słoniny bez skóry,
  • 4 cebule,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Słoninę kroimy w drobną kostkę lub przekręcamy przez maszynkę z dużymi oczkami. Rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem. Wrzucamy na nią słoninę i smażymy na niewielkim ogniu, by powoli się wytapiała. Proces powinien trwać ok. 15 minut.
  2. W tym czasie zawartość patelni co jakiś czas mieszamy, aby skwarki równomiernie się rumieniły.
  3. Cebulę siekamy i wrzucamy do tłuszczu. Doprawiamy solą i smażymy kolejne 15 minut.
  4. Gdy skwarki mają już ciemnozłoty kolor, wyłączamy palnik, a smalec pozostawiamy do przestygnięcia. Płynny tłuszcz przelewamy do słoików wraz ze skwarkami i przesmażoną cebulką. Schładzamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości gęsiego smalcu

Smalec z mięsem, cebulką i jabłkiem

Składniki:

  • 600 g wieprzowej słoniny bez skóry,
  • 150 g mielonego chudszego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka),
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • suszony majeranek.

Przygotowanie:

  1. Słoninę kroimy w kostkę i przekładamy do garnka postawionego na niewielkim ogniu.
  2. Cebulę i jabłko bez skórki kroimy w drobną kostkę. Gdy skwarki zaczną robić się lekko złote, do słoniny dodajemy mięso i boczek. Smażymy do czasu, aż wszystko zrumieni się.
  3. Wtedy dodajemy jabłko, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy przyprawy i zdejmujemy z ognia, by smalec przestygł.
  4. Przelewamy do słoików albo innych dowolnych pojemników.

Smalec Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g słoniny wieprzowej bez skóry,
  • 500 g wieprzowego podgardla,
  • kilka kromek podsuszonego chleba razowego,
  • 1 paczka sezamków,
  • suszone morele,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • kiełbasa chorizo,
  • mielona słodka papryka,
  • świeży rozmaryn.

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej całą słoninę marynujemy w przeciśniętym przez praskę czosnku, pokrojonej cebuli oraz posiekanym świeżym rozmarynie.
  2. Kolejnego dnia słoninę kroimy w grubą kostkę. Podgardle mielimy przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Wszystko wkładamy do garnka i ustawiamy na niewielkim ogniu, by przez ok. 3 godziny powoli się wytapiało.
  3. Po tym okresie z tłuszczu wyjmujemy skwarki i dodajemy do nich drobno pokrojone morele oraz paprykę. Z kolei do smalcu wrzucamy pokrojone w ćwiartki cebule. Smalec zestawiamy z ognia.
  4. Z chleba razowego robimy grzanki. Mieszamy je ze skwarkami wymieszanymi z morelami i papryką. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo oraz pokruszone sezamki – można je potłuc w moździerzu.
  5. Gdy smalec zacznie tężeć, dodajemy do niego wszystkie dodatki. Mieszamy i odstawiamy do pełnego stężenia.

Domowy smalec z cebulką czy mięsem można zrobić w mniejszej ilości i zjeść go w ciągu 2-3 tygodni. Jeśli jednak chcemy przedłużyć jego termin przydatności do spożycia, możemy go zawekować – najlepiej trzykrotnie, czyli przeprowadzić proces tyndylizacji. Wtedy możemy być pewni, że smarowidło nie zepsuje się nawet przez kolejnych kilka miesięcy.

Domowy smalec świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym albo pomidorem. Właściwie nic więcej nie potrzeba do tego, by przyjąć niezapowiedzianych gości. Każdy z pewnością będzie zachwycony tego rodzaju przekąską.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany