Smalec wieprzowy i smalec gęsi. Czy są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety?
Jesień oraz zima to pory roku, kiedy nieco zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Trzeba się rozgrzać oraz wzmocnić odporność! W naszym menu znajduje się więcej kiszonek oraz tłustych potraw. Dzisiaj chciałabym skupić się na smalcu wieprzowym oraz gęsim. Jakie są mity, a jakie fakty? Przekonajmy się, jak jest naprawdę.
Smalec gęsi. Przepyszny i bardzo zdrowy
Bardzo często tłuszcze, w tym smalec, kojarzą nam się z czymś szkodliwym. Nie jest to jednak do końca prawda. Przykładowo, te "zdrowe tłuszcze" powodują lepsze wchłanianie się witamin. Jednym z bardziej wartościowych jest gęsi. Można wytopić go samemu, ale też zebrać (zlać) z podpieczonej gęsiny. Tę właśnie najczęściej przygotowujemy w listopadzie. Tak otrzymany smalec może być używany do smażenia, ale nie tylko. Warto dodać też do niego gruszkę, bo wzbogaci smak. Poniżej znajdziecie przepis.
Smalec gęsi z gruszką
Składniki:
- 500 ml smalcu gęsiego
- 1 gruszka
- 4 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
- Podczas pieczenia gęsi wytapia się sporo tłuszczu, który warto wykorzystać. Można użyć go do smażenia lub na jego bazie przygotować smarowidło do chleba.
- Gruszkę i czosnek upiec (najlepiej przy okazji pieczenia gęsi).
- Zmiksować z gęsim smalcem - tłuszcz powinien mieć temperaturę pokojową. Schłodzić w lodówce.
Właściwości gęsiego smalcu
Na czym smażyć - zdecydowanie polecam smalec gęsi
Przyjrzyjmy się teraz właściwościom, jakie posiada smalec gęsi. Ma on bardzo delikatną konsystencję, a po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. Wszystko to przez obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystne działanie na nasze zdrowie. Produkt ten ma wpływ między innymi na: obniżanie ciśnienia krwi, reguluje pracę układu nerwowego, a nawet przyczynia się do tego, że nasza skóra jest nawilżona i pięknie się prezentuje. Gęsi tłuszcz zawiera też witaminy i składniki mineralne. Jeszcze przed wieloma laty, był stosowany przy leczeniu przeziębień i dolegliwości związanych z drogami oddechowymi.
Kochani, pamiętajcie również, że to właśnie smalec gęsi jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia, jakie możecie użyć, ponieważ nie traci właściwości nawet w wysokich temperaturach.
Smalec wieprzowy. Obalamy mity!
Niektórzy już na samą myśl o smalcu wieprzowym mają gęsią skórkę. Niepotrzebnie! Na wstępie muszę zaznaczyć, że do cennych składników, jakie w nim znajdziemy należą: witamina D oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Główne składniki smalcu to: tłuszcze, zwłaszcza nasycone, ale posiada on też te nienasycone, a wartość tych nienasyconych może dochodzić do 40 proc.! Kolejna dobra wiadomość: smalec zawiera niewielkie ilości cholesterolu.
Jeśli chodzi o pozyskiwanie, to produkt ten najczęściej wytapiany jest ze słoniny wieprzowej. Jeśli jemy go bezpośrednio (pajda chleba ze smalcem zimą, któż jej nie uwielbia?), to często dodajemy: cebulkę, skwarki i całość solimy.
Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych smarowideł, czyli smalec wieprzowy z jabłkami. W mojej rodzinie zna i uwielbia go chyba każda osoba. Nie bez powodu.
Składniki:
- 1 kg słoniny (waga bez skóry)
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 4 cebule
- 4 jabłka
Do podani :
- chleb wiejski
- ogórki kiszone
Przygotowanie
- Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie, roztopić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
- Wrzucić drobno pokrojone cebule i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu (przez ok. 20 minut).
- Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć do słoiczków lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
- Podawać z grubą pajdą chleba oraz ogórkiem kiszonym.
Moi drodzy, oczywiście jeśli chodzi o konsumpcję smalcu, należy zachować zdrowy rozsądek. Nie uważam, że każdy jesienny poranek należy rozpoczynać pajdą chleba ze smalcem. Warto mieć jednak na uwadze, że wszystko złe, co mówi się o tym przysmaku, nie jest do końca prawdą. Zachęcam was więc do racjonalnego wdrażania takich produktów do swojej diety. Jest to istotne zwłaszcza teraz, kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej i bardzo łatwo o przeziębienie.
Zobacz też: