WAŻNE
TERAZ

WP ujawnia: Horała spotykał się z prezesem Dawtony tuż przed sprzedażą działki

Smalec wieprzowy i smalec gęsi. Czy są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety?

Jesień oraz zima to pory roku, kiedy nieco zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Trzeba się rozgrzać oraz wzmocnić odporność! W naszym menu znajduje się więcej kiszonek oraz tłustych potraw. Dzisiaj chciałabym skupić się na smalcu wieprzowym oraz gęsim. Jakie są mity, a jakie fakty? Przekonajmy się, jak jest naprawdę.

Ewa WachowiczWarto od czasu do czasu sięgnąć po smalec
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Smalec gęsi. Przepyszny i bardzo zdrowy

Bardzo często tłuszcze, w tym smalec, kojarzą nam się z czymś szkodliwym. Nie jest to jednak do końca prawda. Przykładowo, te "zdrowe tłuszcze" powodują lepsze wchłanianie się witamin. Jednym z bardziej wartościowych jest gęsi. Można wytopić go samemu, ale też zebrać (zlać) z podpieczonej gęsiny. Tę właśnie najczęściej przygotowujemy w listopadzie. Tak otrzymany smalec może być używany do smażenia, ale nie tylko. Warto dodać też do niego gruszkę, bo wzbogaci smak. Poniżej znajdziecie przepis.

Smalec gęsi z gruszką

Składniki:

  • 500 ml smalcu gęsiego
  • 1 gruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Podczas pieczenia gęsi wytapia się sporo tłuszczu, który warto wykorzystać. Można użyć go do smażenia lub na jego bazie przygotować smarowidło do chleba.
  2. Gruszkę i czosnek upiec (najlepiej przy okazji pieczenia gęsi).
  3. Zmiksować z gęsim smalcem - tłuszcz powinien mieć temperaturę pokojową. Schłodzić w lodówce.

Właściwości gęsiego smalcu

Na czym smażyć - zdecydowanie polecam smalec gęsi

Przyjrzyjmy się teraz właściwościom, jakie posiada smalec gęsi. Ma on bardzo delikatną konsystencję, a po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. Wszystko to przez obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystne działanie na nasze zdrowie. Produkt ten ma wpływ między innymi na: obniżanie ciśnienia krwi, reguluje pracę układu nerwowego, a nawet przyczynia się do tego, że nasza skóra jest nawilżona i pięknie się prezentuje. Gęsi tłuszcz zawiera też witaminy i składniki mineralne. Jeszcze przed wieloma laty, był stosowany przy leczeniu przeziębień i dolegliwości związanych z drogami oddechowymi.

Kochani, pamiętajcie również, że to właśnie smalec gęsi jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia, jakie możecie użyć, ponieważ nie traci właściwości nawet w wysokich temperaturach.

Smalec
© Archiwum prywatne

Smalec wieprzowy. Obalamy mity!

Niektórzy już na samą myśl o smalcu wieprzowym mają gęsią skórkę. Niepotrzebnie! Na wstępie muszę zaznaczyć, że do cennych składników, jakie w nim znajdziemy należą: witamina D oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Główne składniki smalcu to: tłuszcze, zwłaszcza nasycone, ale posiada on też te nienasycone, a wartość tych nienasyconych może dochodzić do 40 proc.! Kolejna dobra wiadomość: smalec zawiera niewielkie ilości cholesterolu.

Jeśli chodzi o pozyskiwanie, to produkt ten najczęściej wytapiany jest ze słoniny wieprzowej. Jeśli jemy go bezpośrednio (pajda chleba ze smalcem zimą, któż jej nie uwielbia?), to często dodajemy: cebulkę, skwarki i całość solimy.

Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych smarowideł, czyli smalec wieprzowy z jabłkami. W mojej rodzinie zna i uwielbia go chyba każda osoba. Nie bez powodu.

Składniki:

  • 1 kg słoniny (waga bez skóry)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 cebule
  • 4 jabłka

Do podani :

  • chleb wiejski
  • ogórki kiszone
smalec
© Archiwum prywatne

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie, roztopić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  2. Wrzucić drobno pokrojone cebule i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu (przez ok. 20 minut).
  3. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć do słoiczków lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
  4. Podawać z grubą pajdą chleba oraz ogórkiem kiszonym.

Moi drodzy, oczywiście jeśli chodzi o konsumpcję smalcu, należy zachować zdrowy rozsądek. Nie uważam, że każdy jesienny poranek należy rozpoczynać pajdą chleba ze smalcem. Warto mieć jednak na uwadze, że wszystko złe, co mówi się o tym przysmaku, nie jest do końca prawdą. Zachęcam was więc do racjonalnego wdrażania takich produktów do swojej diety. Jest to istotne zwłaszcza teraz, kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej i bardzo łatwo o przeziębienie.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki