Trwa ładowanie...

Smalec wieprzowy i smalec gęsi. Czy są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety?

Jesień oraz zima to pory roku, kiedy nieco zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Trzeba się rozgrzać oraz wzmocnić odporność! W naszym menu znajduje się więcej kiszonek oraz tłustych potraw. Dzisiaj chciałabym skupić się na smalcu wieprzowym oraz gęsim. Jakie są mity, a jakie fakty? Przekonajmy się, jak jest naprawdę.

Warto od czasu do czasu sięgnąć po smalecWarto od czasu do czasu sięgnąć po smalecŹródło: Archiwum prywatne
dwb9l7j
dwb9l7j

Smalec gęsi. Przepyszny i bardzo zdrowy

Bardzo często tłuszcze, w tym smalec, kojarzą nam się z czymś szkodliwym. Nie jest to jednak do końca prawda. Przykładowo, te "zdrowe tłuszcze" powodują lepsze wchłanianie się witamin. Jednym z bardziej wartościowych jest gęsi. Można wytopić go samemu, ale też zebrać (zlać) z podpieczonej gęsiny. Tę właśnie najczęściej przygotowujemy w listopadzie. Tak otrzymany smalec może być używany do smażenia, ale nie tylko. Warto dodać też do niego gruszkę, bo wzbogaci smak. Poniżej znajdziecie przepis.

Smalec gęsi z gruszką

Składniki:

  • 500 ml smalcu gęsiego
  • 1 gruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
dwb9l7j

Przygotowanie:

  1. Podczas pieczenia gęsi wytapia się sporo tłuszczu, który warto wykorzystać. Można użyć go do smażenia lub na jego bazie przygotować smarowidło do chleba.
  2. Gruszkę i czosnek upiec (najlepiej przy okazji pieczenia gęsi).
  3. Zmiksować z gęsim smalcem - tłuszcz powinien mieć temperaturę pokojową. Schłodzić w lodówce.

Właściwości gęsiego smalcu

Na czym smażyć - zdecydowanie polecam smalec gęsi

Przyjrzyjmy się teraz właściwościom, jakie posiada smalec gęsi. Ma on bardzo delikatną konsystencję, a po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. Wszystko to przez obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystne działanie na nasze zdrowie. Produkt ten ma wpływ między innymi na: obniżanie ciśnienia krwi, reguluje pracę układu nerwowego, a nawet przyczynia się do tego, że nasza skóra jest nawilżona i pięknie się prezentuje. Gęsi tłuszcz zawiera też witaminy i składniki mineralne. Jeszcze przed wieloma laty, był stosowany przy leczeniu przeziębień i dolegliwości związanych z drogami oddechowymi.

dwb9l7j

Kochani, pamiętajcie również, że to właśnie smalec gęsi jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia, jakie możecie użyć, ponieważ nie traci właściwości nawet w wysokich temperaturach.

Smalec Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Smalec wieprzowy. Obalamy mity!

Niektórzy już na samą myśl o smalcu wieprzowym mają gęsią skórkę. Niepotrzebnie! Na wstępie muszę zaznaczyć, że do cennych składników, jakie w nim znajdziemy należą: witamina D oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Główne składniki smalcu to: tłuszcze, zwłaszcza nasycone, ale posiada on też te nienasycone, a wartość tych nienasyconych może dochodzić do 40 proc.! Kolejna dobra wiadomość: smalec zawiera niewielkie ilości cholesterolu.

dwb9l7j

Jeśli chodzi o pozyskiwanie, to produkt ten najczęściej wytapiany jest ze słoniny wieprzowej. Jeśli jemy go bezpośrednio (pajda chleba ze smalcem zimą, któż jej nie uwielbia?), to często dodajemy: cebulkę, skwarki i całość solimy.

Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych smarowideł, czyli smalec wieprzowy z jabłkami. W mojej rodzinie zna i uwielbia go chyba każda osoba. Nie bez powodu.

Składniki:

  • 1 kg słoniny (waga bez skóry)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 cebule
  • 4 jabłka
dwb9l7j

Do podani :

  • chleb wiejski
  • ogórki kiszone
smalec Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie, roztopić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  2. Wrzucić drobno pokrojone cebule i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu (przez ok. 20 minut).
  3. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć do słoiczków lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
  4. Podawać z grubą pajdą chleba oraz ogórkiem kiszonym.
dwb9l7j

Moi drodzy, oczywiście jeśli chodzi o konsumpcję smalcu, należy zachować zdrowy rozsądek. Nie uważam, że każdy jesienny poranek należy rozpoczynać pajdą chleba ze smalcem. Warto mieć jednak na uwadze, że wszystko złe, co mówi się o tym przysmaku, nie jest do końca prawdą. Zachęcam was więc do racjonalnego wdrażania takich produktów do swojej diety. Jest to istotne zwłaszcza teraz, kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej i bardzo łatwo o przeziębienie.

Zobacz też:

dwb9l7j
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dwb9l7j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwb9l7j
Więcej tematów