Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzony przepis na sezonowy przysmak

Ogórki małosolne to jeden z tych sezonowych przysmaków, na które czekamy z największym utęsknieniem. Są bardziej chrupiące i nieco delikatniejsze niż kiszone. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?

Przepis na ogórki małosolne nie jest trudny
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta
202

Ogórki małosolne - jak zrobić?

Ogórki małosolne to w rzeczywistości nie do końca ukiszone ogórki. Są twarde i surowe w środku. Ich przygotowanie nie jest trudne, powinniśmy jednak pamiętać, by wybrać ogórki ze sprawdzonego źródła. Nie polecamy kupować warzyw w supermarkecie. Na przetwory najlepsze będą ogórki szklarniowe, bez nawozów i środków grzybobójczych. Wybieramy jędrne, świeże okazy bez przebarwień o długości ok. 10 cm.

Najlepsze naczynie do kiszenia ogórków to dębowa beczka lub kamionkowy garnek. Mało kto ma jednak pod ręką beczkę, dlatego z powodzeniem możemy wykorzystać również duży szklany słoik czy plastikowe wiaderko (oczywiście z atestem). Unikamy aluminiowych, teflonowych, emaliowanych i nierdzewnych garnków.

Ogórki małosolne a kiszone

Ogórki małosolne są gotowe po 2-3 dniach. Nie chcecie czekać? Wystarczy odciąć ogórkom końcówki i ponakłuwać warzywa widelcem. Niektóre panie domu nacinają ogórki lub po prostu kroją je w plasterki.

Zobacz też: Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Ogórki małosolne po ok. 6-8 dniach staną się ogórkami kiszonymi. Jeśli chcesz, by pozostały jędrne i chrupiące, wstaw naczynia do lodówki. Proces fermentacji zatrzymasz również, jeśli poddasz je pasteryzacji.

Ogórki małosolne - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzanu (3 cm wystarczy),
  • pęczek kopru,
  • opcjonalnie listki czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki.

2. Na dnie słoika ułóż koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i ewentualnie dwa listki z krzaka czarnej porzeczki. Ułóż ogórki dość ciasno w słoju.

3. Sól rozpuść w gorącej wodzie i zalej nią ogórki, tak, by wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią.

4. Połóż na wierzchu talerzyk, by ogórki nie wypłynęły na powierzchnię. Będą gotowe po dwóch dniach.

Ogórki małosolne na sucho w worku - przepis

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • korzeń chrzanu
  • kilka gałązek kopru
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: torba na mrożonki o pojemności 3-4 l

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby.

2. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki.

3. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca.

4. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek