Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzony przepis na sezonowy przysmak

Ogórki małosolne to jeden z tych sezonowych przysmaków, na które czekamy z największym utęsknieniem. Są bardziej chrupiące i nieco delikatniejsze niż kiszone. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?

Przepis na ogórki małosolne nie jest trudny
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Ogórki małosolne - jak zrobić?

Ogórki małosolne to w rzeczywistości nie do końca ukiszone ogórki. Są twarde i surowe w środku. Ich przygotowanie nie jest trudne, powinniśmy jednak pamiętać, by wybrać ogórki ze sprawdzonego źródła. Nie polecamy kupować warzyw w supermarkecie. Na przetwory najlepsze będą ogórki szklarniowe, bez nawozów i środków grzybobójczych. Wybieramy jędrne, świeże okazy bez przebarwień o długości ok. 10 cm.

Najlepsze naczynie do kiszenia ogórków to dębowa beczka lub kamionkowy garnek. Mało kto ma jednak pod ręką beczkę, dlatego z powodzeniem możemy wykorzystać również duży szklany słoik czy plastikowe wiaderko (oczywiście z atestem). Unikamy aluminiowych, teflonowych, emaliowanych i nierdzewnych garnków.

Ogórki małosolne a kiszone

Ogórki małosolne są gotowe po 2-3 dniach. Nie chcecie czekać? Wystarczy odciąć ogórkom końcówki i ponakłuwać warzywa widelcem. Niektóre panie domu nacinają ogórki lub po prostu kroją je w plasterki.

Zobacz też: Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Ogórki małosolne po ok. 6-8 dniach staną się ogórkami kiszonymi. Jeśli chcesz, by pozostały jędrne i chrupiące, wstaw naczynia do lodówki. Proces fermentacji zatrzymasz również, jeśli poddasz je pasteryzacji.

Ogórki małosolne - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzanu (3 cm wystarczy),
  • pęczek kopru,
  • opcjonalnie listki czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki.

2. Na dnie słoika ułóż koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i ewentualnie dwa listki z krzaka czarnej porzeczki. Ułóż ogórki dość ciasno w słoju.

3. Sól rozpuść w gorącej wodzie i zalej nią ogórki, tak, by wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią.

4. Połóż na wierzchu talerzyk, by ogórki nie wypłynęły na powierzchnię. Będą gotowe po dwóch dniach.

Ogórki małosolne na sucho w worku - przepis

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • korzeń chrzanu
  • kilka gałązek kopru
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: torba na mrożonki o pojemności 3-4 l

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby.

2. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki.

3. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca.

4. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary