Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzony przepis na sezonowy przysmak
Ogórki małosolne to jeden z tych sezonowych przysmaków, na które czekamy z największym utęsknieniem. Są bardziej chrupiące i nieco delikatniejsze niż kiszone. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?
Ogórki małosolne - jak zrobić?
Ogórki małosolne to w rzeczywistości nie do końca ukiszone ogórki. Są twarde i surowe w środku. Ich przygotowanie nie jest trudne, powinniśmy jednak pamiętać, by wybrać ogórki ze sprawdzonego źródła. Nie polecamy kupować warzyw w supermarkecie. Na przetwory najlepsze będą ogórki szklarniowe, bez nawozów i środków grzybobójczych. Wybieramy jędrne, świeże okazy bez przebarwień o długości ok. 10 cm.
Najlepsze naczynie do kiszenia ogórków to dębowa beczka lub kamionkowy garnek. Mało kto ma jednak pod ręką beczkę, dlatego z powodzeniem możemy wykorzystać również duży szklany słoik czy plastikowe wiaderko (oczywiście z atestem). Unikamy aluminiowych, teflonowych, emaliowanych i nierdzewnych garnków.
Ogórki małosolne a kiszone
Ogórki małosolne są gotowe po 2-3 dniach. Nie chcecie czekać? Wystarczy odciąć ogórkom końcówki i ponakłuwać warzywa widelcem. Niektóre panie domu nacinają ogórki lub po prostu kroją je w plasterki.
Zobacz też: Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych
Ogórki małosolne po ok. 6-8 dniach staną się ogórkami kiszonymi. Jeśli chcesz, by pozostały jędrne i chrupiące, wstaw naczynia do lodówki. Proces fermentacji zatrzymasz również, jeśli poddasz je pasteryzacji.
Ogórki małosolne - przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
- 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej,
- główka czosnku,
- korzeń chrzanu (3 cm wystarczy),
- pęczek kopru,
- opcjonalnie listki czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki.
2. Na dnie słoika ułóż koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i ewentualnie dwa listki z krzaka czarnej porzeczki. Ułóż ogórki dość ciasno w słoju.
3. Sól rozpuść w gorącej wodzie i zalej nią ogórki, tak, by wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią.
4. Połóż na wierzchu talerzyk, by ogórki nie wypłynęły na powierzchnię. Będą gotowe po dwóch dniach.
Ogórki małosolne na sucho w worku - przepis
Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- korzeń chrzanu
- kilka gałązek kopru
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- dodatkowo: torba na mrożonki o pojemności 3-4 l
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby.
2. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki.
3. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca.
4. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl