Jak zrobić mrożoną herbatę? Orzeźwiający napój na cieplejsze dni

W sklepach nie brakuje produktów typu "mrożona herbata", ale znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Wówczas będziemy mieć pewność co do składu napoju. Produkty, które są dostępne na sklepowych półkach często już na drugiej pozycji, zaraz po wodzie, zawierają cukier. Do tego sztuczne aromaty i barwniki.

Domowa mrożona herbata
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki). Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super napojem dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm.

Jak zrobić domową ice tea? Można przygotować ciepłą herbatę i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe.

Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą "cold brew". Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.

Obraz
© Getty Images

Mrożona herbata z cytryną - przepis

Składniki:

  • 4 saszetki czarnej herbaty,
  • 3 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. Gorącą wodą zaleć herbatę i zaparzaj przez 7 minut.
2. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
3. Poczekaj aż przestygnie i podawaj z lodem.

Mrożona herbata z truskawkami i bazylią - przepis

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 8 saszetek czarnej herbaty,
  • 250 ml wody,
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kg truskawek.

Przygotowanie:
1. Herbatę zalej gorącą wodą i zaparzaj 5 minut.
2. W oddzielnym garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 3/4 szklanki cukru i dobrze wymieszaj.
3. Ściągnij z ognia, dodaj bazylię i zaparzaj pod przykryciem około 10 minut.
4. Następnie wyjmij bazylię i dodaj pokrojone truskawki.
5. Po wystygnięciu wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.

Herbata z imbirem – właściwości

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯