Trwa ładowanie...

Jak zrobić mrożoną herbatę? Orzeźwiający napój na cieplejsze dni

W sklepach nie brakuje produktów typu "mrożona herbata", ale znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Wówczas będziemy mieć pewność co do składu napoju. Produkty, które są dostępne na sklepowych półkach często już na drugiej pozycji, zaraz po wodzie, zawierają cukier. Do tego sztuczne aromaty i barwniki.
Share
Domowa mrożona herbata
Domowa mrożona herbataŹródło: Getty Images
d34tc3k

Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki). Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super napojem dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm.

Jak zrobić domową ice tea? Można przygotować ciepłą herbatę i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe.

d34tc3k

Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą "cold brew". Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.

  Getty Images
Źródło: Getty Images

Mrożona herbata z cytryną - przepis

Składniki:

  • 4 saszetki czarnej herbaty,
  • 3 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. Gorącą wodą zaleć herbatę i zaparzaj przez 7 minut.
2. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
3. Poczekaj aż przestygnie i podawaj z lodem.

d34tc3k

Mrożona herbata z truskawkami i bazylią - przepis

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 8 saszetek czarnej herbaty,
  • 250 ml wody,
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kg truskawek.

Przygotowanie:
1. Herbatę zalej gorącą wodą i zaparzaj 5 minut.
2. W oddzielnym garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 3/4 szklanki cukru i dobrze wymieszaj.
3. Ściągnij z ognia, dodaj bazylię i zaparzaj pod przykryciem około 10 minut.
4. Następnie wyjmij bazylię i dodaj pokrojone truskawki.
5. Po wystygnięciu wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.

Herbata z imbirem – właściwości

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d34tc3k

Podziel się opinią

Share
d34tc3k
d34tc3k
Więcej tematów