Trwa ładowanie...

Jak zrobić mrożoną herbatę? Orzeźwiający napój na cieplejsze dni

W sklepach nie brakuje produktów typu "mrożona herbata", ale znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Wówczas będziemy mieć pewność co do składu napoju. Produkty, które są dostępne na sklepowych półkach często już na drugiej pozycji, zaraz po wodzie, zawierają cukier. Do tego sztuczne aromaty i barwniki.

Jak zrobić mrożoną herbatę? Orzeźwiający napój na cieplejsze dniŹródło: Getty Images
d1bjxpi
d1bjxpi

Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki). Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super napojem dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm.

Jak zrobić domową ice tea? Można przygotować ciepłą herbatę i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe.

Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą "cold brew". Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Mrożona herbata z cytryną - przepis

Składniki:

  • 4 saszetki czarnej herbaty,
  • 3 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. Gorącą wodą zaleć herbatę i zaparzaj przez 7 minut.
2. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
3. Poczekaj aż przestygnie i podawaj z lodem.

Mrożona herbata z truskawkami i bazylią - przepis

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 8 saszetek czarnej herbaty,
  • 250 ml wody,
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kg truskawek.

Przygotowanie:
1. Herbatę zalej gorącą wodą i zaparzaj 5 minut.
2. W oddzielnym garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 3/4 szklanki cukru i dobrze wymieszaj.
3. Ściągnij z ognia, dodaj bazylię i zaparzaj pod przykryciem około 10 minut.
4. Następnie wyjmij bazylię i dodaj pokrojone truskawki.
5. Po wystygnięciu wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.

Herbata z imbirem – właściwości

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj