Jak zrobić kebaby z patelni? Sprawdzony przepis na turecki przysmak
Kebab z mięsa mielonego, czyli kebab na patyku to popularny turecki przysmak. Takie kebaby możemy przyrządzić na patelni, grillu lub w piekarniku. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny, możemy jednak użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego.
Czas przygotowania: | |
Kalorie: | 23 |
Na ile osób: | 8 |
Kebab z patelni - składniki
Kebab z patelni - krok po kroku
1. Kajzerki (mogą być czerstwe) włożyć do miski, zalać letnią wodą (można do wody dodać trochę mleka), a kiedy będą miękkie, odcisnąć i rozgnieść widelcem.
2. Połączyć z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, mięsem i jajkami, posiekaną natką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kebab z patelni - jak przygotować mięso?
3. Masę mięsną dokładnie wyrobić, formować z niej kulki, nadziewać na długie wykałaczki lub patyczki, spłaszczyć, aby łatwiej było je smażyć.
4. Na patelni silnie rozgrzać olej, usmażyć kebaby ze wszystkich stron.
Kebab z patelni - jak podawać?
5. Włożyć do przekrojonej bułki lub podawać z ryżem i warzywnymi sałatkami.
Przepis dodał użytkownik Mareczek_b
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze