Jak zrobić kebaby z patelni? Sprawdzony przepis na turecki przysmak
Kebab z mięsa mielonego, czyli kebab na patyku to popularny turecki przysmak. Takie kebaby możemy przyrządzić na patelni, grillu lub w piekarniku. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny, możemy jednak użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Kebab z patelni - składniki
Składniki
Przepis
Kebab z patelni - krok po kroku
Przepis
1. Kajzerki (mogą być czerstwe) włożyć do miski, zalać letnią wodą (można do wody dodać trochę mleka), a kiedy będą miękkie, odcisnąć i rozgnieść widelcem.
Przepis
2. Połączyć z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, mięsem i jajkami, posiekaną natką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis
Kebab z patelni - jak przygotować mięso?
Przepis
3. Masę mięsną dokładnie wyrobić, formować z niej kulki, nadziewać na długie wykałaczki lub patyczki, spłaszczyć, aby łatwiej było je smażyć.
Przepis
4. Na patelni silnie rozgrzać olej, usmażyć kebaby ze wszystkich stron.
Przepis
Kebab z patelni - jak podawać?
Przepis
5. Włożyć do przekrojonej bułki lub podawać z ryżem i warzywnymi sałatkami.