Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Jak zrobić kebaby z patelni? Sprawdzony przepis na turecki przysmak

Przepis

Kebab z mięsa mielonego, czyli kebab na patyku to popularny turecki przysmak. Takie kebaby możemy przyrządzić na patelni, grillu lub w piekarniku. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny, możemy jednak użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego.

2.8
(25 głosów)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Kalorie:

23

Na ile osób:

8

Jak zrobić kebaby z patelni? Sprawdzony przepis na turecki przysmak
Składniki

Kebab z patelni - składniki

  • 80 dag mielonego mieszanego mięsa
  • 2 jajka
  • 2 małe kajzerki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przepis

Kebab z patelni - krok po kroku

1. Kajzerki (mogą być czerstwe) włożyć do miski, zalać letnią wodą (można do wody dodać trochę mleka), a kiedy będą miękkie, odcisnąć i rozgnieść widelcem.

2. Połączyć z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, mięsem i jajkami, posiekaną natką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kebab z patelni - jak przygotować mięso?

3. Masę mięsną dokładnie wyrobić, formować z niej kulki, nadziewać na długie wykałaczki lub patyczki, spłaszczyć, aby łatwiej było je smażyć.

4. Na patelni silnie rozgrzać olej, usmażyć kebaby ze wszystkich stron.

Kebab z patelni - jak podawać?

5. Włożyć do przekrojonej bułki lub podawać z ryżem i warzywnymi sałatkami.

Przepis dodał użytkownik Mareczek_b

Jak zrobić kebaby z patelni? Sprawdzony przepis na turecki przysmak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
15
Share
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski