Trwa ładowanie...
d35ptwa
16-11-2020 12:03

Śniadaniowa sałatka z makreli

Przepis

Makrela w postaci wędzonej to bodaj najpopularniejsza w Polsce ryba. Ma wielu amatorów i dobrze – makrela zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę A. W połączeniu z charakternymi korniszonami, jajkiem i majonezem jest pyszną propozycją na szybką pastę na chleb.

d35ptwa
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 nieduża tuszka wędzonej makreli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 korniszony
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz czarny
Przepis
  • Makrelę należy obrać ze skóry i starannie oddzielić mięso ryby od ości.
  • Szalotkę i korniszony posiekać w drobną kostkę, jajka pokroić na większe kawałki.
  • Mięso makreli rozdrobnić palcami i przełożyć do miski. Dodać jajka, korniszony i szalotkę.
  • Następnie w osobnej miseczce wymieszać składniki sosu: sok z ogórków, majonez i musztardę, dodać dużą ilość grubo mielonego pieprzu.
  • Sos dodać do składników sałatki wraz z posiekanym drobno koperkiem i wymieszać ostrożnie.

Taka sałatka nadaje się świetnie jako pasta na chleb posmarowany grubo masłem. Można ją oczywiście jeść też widelcem jak klasyczną sałatkę, a nawet posmarować sałatką z makreli tortille czy nafaszerować jajka ugotowane na twardo.
Nieco odmienny i bardziej wyrafinowany smak zyska, gdy dodamy do sałatki z makreli awokado pokrojone w kostkę lub garść kwaśnych kaparów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Śniadaniowa sałatka z makreli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
Więcej tematów
d35ptwa