Śniadaniowa sałatka z makreli

Makrela w postaci wędzonej to bodaj najpopularniejsza w Polsce ryba. Ma wielu amatorów i dobrze – makrela zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę A. W połączeniu z charakternymi korniszonami, jajkiem i majonezem jest pyszną propozycją na szybką pastę na chleb.

Sałatka z makreliSałatka z makreli
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 nieduża tuszka wędzonej makreli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 korniszony
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz czarny

Przepis

  • Makrelę należy obrać ze skóry i starannie oddzielić mięso ryby od ości.
  • Szalotkę i korniszony posiekać w drobną kostkę, jajka pokroić na większe kawałki.
  • Mięso makreli rozdrobnić palcami i przełożyć do miski. Dodać jajka, korniszony i szalotkę.
  • Następnie w osobnej miseczce wymieszać składniki sosu: sok z ogórków, majonez i musztardę, dodać dużą ilość grubo mielonego pieprzu.
  • Sos dodać do składników sałatki wraz z posiekanym drobno koperkiem i wymieszać ostrożnie.

Przepis

Taka sałatka nadaje się świetnie jako pasta na chleb posmarowany grubo masłem. Można ją oczywiście jeść też widelcem jak klasyczną sałatkę, a nawet posmarować sałatką z makreli tortille czy nafaszerować jajka ugotowane na twardo.
Nieco odmienny i bardziej wyrafinowany smak zyska, gdy dodamy do sałatki z makreli awokado pokrojone w kostkę lub garść kwaśnych kaparów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce