Jak zrobić domowy smalec?

Pajda świeżego chleba ze smalcem i ogórek kiszony to przekąska, za którą Polacy przepadają. Dobrej jakości smalec możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, ale nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowany smalec. Nie jest to skomplikowane, a efekt zazwyczaj bywa znakomity.

Chleb ze smalcemChleb ze smalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horazy
Magda Bukowska

Nie ma ścisłych przepisów na zrobienie smalcu. Jedni używają wyłącznie słoniny, drudzy dokładają również inne rodzaje mięsa – podgardle, boczek, wieprzowe skórki. Jedno jest pewne – smalec zrobimy z jak najbardziej tłustych kawałków wieprzowiny.

Dodatki do smalcu również mogą być rozmaite. Świetnie pasuje cebula, ale także jabłka mogą być jego świetnym uzupełnieniem. No i, oczywiście, przyprawy – pieprz oraz majeranek są tu podstawą.

Zacznijmy więc przygotowywać nasz smalec. Potrzebujemy: kilogram słoniny, kawałek świeżego boczku, dużą cebulę, 150 gramów mielonej szynki, jabłko, suszony majeranek, świeżo mielony pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości gęsiego smalcu

Słoninę i boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Potrzebujemy do tego ostrego noża. Przekładamy pokrojone mięso do garnka z grubym dnem i zaczynamy podgrzewać na małym gazie. Słonina zacznie się topić, ale nie smażyć. Gotujemy wszystko, mieszając dokładnie. Po kilkunastu minutach zaczną pojawiać się skwarki.

Dokładamy mielone mięso, bardzo dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso lekko się zrumieni.

Czas na kolejne czynności: cebulę i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z tłuszczem i mięsem. Smażymy, aż cebula się zarumieni. Wyłączamy gaz, odstawiamy garnek. Gdy smalec lekko ostygnie, doprawiamy go majerankiem i pieprzem. Możemy również od razu go posolić, ale lepiej zostawić to na później.

Lekko ciepły smalec przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamknięte mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Smalec możemy również "uszlachetnić", dodając pokrojony w kostkę boczek wędzony lub inne gatunki wędlin. Dodajemy je pod koniec smażenia smalcu, by nie stały się twarde.

Tak przygotowany smalec możemy używać nie tylko jako smarowidło na pieczywo, ale również jako tłuszcz do smażenia różnych potraw, czy jako dodatek do zup, na przykład do grochówki. Idealnie pasują do niego ogórki małosolne lub kiszone, a jeśli posmarujemy smalcem pajdę ciemnego chleba na zakwasie, odczujemy prawdziwe niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji