Jak zrobić domowy smalec?

Pajda świeżego chleba ze smalcem i ogórek kiszony to przekąska, za którą Polacy przepadają. Dobrej jakości smalec możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, ale nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowany smalec. Nie jest to skomplikowane, a efekt zazwyczaj bywa znakomity.

Chleb ze smalcemChleb ze smalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horazy
Magda Bukowska

Nie ma ścisłych przepisów na zrobienie smalcu. Jedni używają wyłącznie słoniny, drudzy dokładają również inne rodzaje mięsa – podgardle, boczek, wieprzowe skórki. Jedno jest pewne – smalec zrobimy z jak najbardziej tłustych kawałków wieprzowiny.

Dodatki do smalcu również mogą być rozmaite. Świetnie pasuje cebula, ale także jabłka mogą być jego świetnym uzupełnieniem. No i, oczywiście, przyprawy – pieprz oraz majeranek są tu podstawą.

Zacznijmy więc przygotowywać nasz smalec. Potrzebujemy: kilogram słoniny, kawałek świeżego boczku, dużą cebulę, 150 gramów mielonej szynki, jabłko, suszony majeranek, świeżo mielony pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości gęsiego smalcu

Słoninę i boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Potrzebujemy do tego ostrego noża. Przekładamy pokrojone mięso do garnka z grubym dnem i zaczynamy podgrzewać na małym gazie. Słonina zacznie się topić, ale nie smażyć. Gotujemy wszystko, mieszając dokładnie. Po kilkunastu minutach zaczną pojawiać się skwarki.

Dokładamy mielone mięso, bardzo dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso lekko się zrumieni.

Czas na kolejne czynności: cebulę i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z tłuszczem i mięsem. Smażymy, aż cebula się zarumieni. Wyłączamy gaz, odstawiamy garnek. Gdy smalec lekko ostygnie, doprawiamy go majerankiem i pieprzem. Możemy również od razu go posolić, ale lepiej zostawić to na później.

Lekko ciepły smalec przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamknięte mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Smalec możemy również "uszlachetnić", dodając pokrojony w kostkę boczek wędzony lub inne gatunki wędlin. Dodajemy je pod koniec smażenia smalcu, by nie stały się twarde.

Tak przygotowany smalec możemy używać nie tylko jako smarowidło na pieczywo, ale również jako tłuszcz do smażenia różnych potraw, czy jako dodatek do zup, na przykład do grochówki. Idealnie pasują do niego ogórki małosolne lub kiszone, a jeśli posmarujemy smalcem pajdę ciemnego chleba na zakwasie, odczujemy prawdziwe niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach