Jak zrobić domowy smalec?

Pajda świeżego chleba ze smalcem i ogórek kiszony to przekąska, za którą Polacy przepadają. Dobrej jakości smalec możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, ale nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowany smalec. Nie jest to skomplikowane, a efekt zazwyczaj bywa znakomity.

Chleb ze smalcemChleb ze smalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horazy
Magda Bukowska

Nie ma ścisłych przepisów na zrobienie smalcu. Jedni używają wyłącznie słoniny, drudzy dokładają również inne rodzaje mięsa – podgardle, boczek, wieprzowe skórki. Jedno jest pewne – smalec zrobimy z jak najbardziej tłustych kawałków wieprzowiny.

Dodatki do smalcu również mogą być rozmaite. Świetnie pasuje cebula, ale także jabłka mogą być jego świetnym uzupełnieniem. No i, oczywiście, przyprawy – pieprz oraz majeranek są tu podstawą.

Zacznijmy więc przygotowywać nasz smalec. Potrzebujemy: kilogram słoniny, kawałek świeżego boczku, dużą cebulę, 150 gramów mielonej szynki, jabłko, suszony majeranek, świeżo mielony pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości gęsiego smalcu

Słoninę i boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Potrzebujemy do tego ostrego noża. Przekładamy pokrojone mięso do garnka z grubym dnem i zaczynamy podgrzewać na małym gazie. Słonina zacznie się topić, ale nie smażyć. Gotujemy wszystko, mieszając dokładnie. Po kilkunastu minutach zaczną pojawiać się skwarki.

Dokładamy mielone mięso, bardzo dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso lekko się zrumieni.

Czas na kolejne czynności: cebulę i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z tłuszczem i mięsem. Smażymy, aż cebula się zarumieni. Wyłączamy gaz, odstawiamy garnek. Gdy smalec lekko ostygnie, doprawiamy go majerankiem i pieprzem. Możemy również od razu go posolić, ale lepiej zostawić to na później.

Lekko ciepły smalec przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamknięte mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Smalec możemy również "uszlachetnić", dodając pokrojony w kostkę boczek wędzony lub inne gatunki wędlin. Dodajemy je pod koniec smażenia smalcu, by nie stały się twarde.

Tak przygotowany smalec możemy używać nie tylko jako smarowidło na pieczywo, ale również jako tłuszcz do smażenia różnych potraw, czy jako dodatek do zup, na przykład do grochówki. Idealnie pasują do niego ogórki małosolne lub kiszone, a jeśli posmarujemy smalcem pajdę ciemnego chleba na zakwasie, odczujemy prawdziwe niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥