Jak zrobić domowy smalec?

Pajda świeżego chleba ze smalcem i ogórek kiszony to przekąska, za którą Polacy przepadają. Dobrej jakości smalec możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, ale nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowany smalec. Nie jest to skomplikowane, a efekt zazwyczaj bywa znakomity.

Chleb ze smalcemChleb ze smalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horazy
Magda Bukowska
6

Nie ma ścisłych przepisów na zrobienie smalcu. Jedni używają wyłącznie słoniny, drudzy dokładają również inne rodzaje mięsa – podgardle, boczek, wieprzowe skórki. Jedno jest pewne – smalec zrobimy z jak najbardziej tłustych kawałków wieprzowiny.

Dodatki do smalcu również mogą być rozmaite. Świetnie pasuje cebula, ale także jabłka mogą być jego świetnym uzupełnieniem. No i, oczywiście, przyprawy – pieprz oraz majeranek są tu podstawą.

Zacznijmy więc przygotowywać nasz smalec. Potrzebujemy: kilogram słoniny, kawałek świeżego boczku, dużą cebulę, 150 gramów mielonej szynki, jabłko, suszony majeranek, świeżo mielony pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości gęsiego smalcu

Słoninę i boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Potrzebujemy do tego ostrego noża. Przekładamy pokrojone mięso do garnka z grubym dnem i zaczynamy podgrzewać na małym gazie. Słonina zacznie się topić, ale nie smażyć. Gotujemy wszystko, mieszając dokładnie. Po kilkunastu minutach zaczną pojawiać się skwarki.

Dokładamy mielone mięso, bardzo dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso lekko się zrumieni.

Czas na kolejne czynności: cebulę i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z tłuszczem i mięsem. Smażymy, aż cebula się zarumieni. Wyłączamy gaz, odstawiamy garnek. Gdy smalec lekko ostygnie, doprawiamy go majerankiem i pieprzem. Możemy również od razu go posolić, ale lepiej zostawić to na później.

Lekko ciepły smalec przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamknięte mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Smalec możemy również "uszlachetnić", dodając pokrojony w kostkę boczek wędzony lub inne gatunki wędlin. Dodajemy je pod koniec smażenia smalcu, by nie stały się twarde.

Tak przygotowany smalec możemy używać nie tylko jako smarowidło na pieczywo, ale również jako tłuszcz do smażenia różnych potraw, czy jako dodatek do zup, na przykład do grochówki. Idealnie pasują do niego ogórki małosolne lub kiszone, a jeśli posmarujemy smalcem pajdę ciemnego chleba na zakwasie, odczujemy prawdziwe niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie