Trwa ładowanie...
d3i0gsc

Pasteryzacja w piekarniku. Sposób na domowe przetwory

Pasteryzacja chroni żywność przed szybkim psuciem. Polega na podgrzaniu produktów w temperaturze między 60 a 100 stopni C. Dzięki temu przetwory pozbawiane są drobnoustrojów i enzymów, które powodują ich pleśnienie. Taki sposób przetwarzania żywności pozwala również zachować naturalny smak i wszystkie wartości odżywcze.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Istnieją dwie metody pasteryzacji
Istnieją dwie metody pasteryzacji (Getty Images)
d3i0gsc

Pasteryzacja słoików piekarniku

Słoiki ustawiamy na blaszce wyłożonej ściereczką lub gazą. Co najważniejsze, szklane naczynia nie mogą się ze sobą stykać. Zimne słoiki wkładamy do zimnego piekarnika. Idealna temperatura do pasteryzacji to 120-130 stopni C.

Wyższa temperatura pasteryzacji w piekarniku wynika z faktu, iż słoiki nagrzewają się wolniej otoczone ciepłym powietrzem, niż te bezpośrednio zanurzone w gorącej wodzie. Taka temperatura pozwala osiągnąć tę właściwą wewnątrz słoika. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury przez piekarnik. Ostudzone przetwory w słoikach twist-off ustaw do góry dnem, by sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte.

d3i0gsc

Takie przetwory możesz zrobić teraz na zimę. Pomysły zdradza Janek Paszkowski

Pasteryzacja słoików na mokro

To nic innego jak gotowanie słoików z przetworami w garnku. W tym celu dobrze jest wykorzystać specjalny garnek do pasteryzacji, o szerokim dnie i specjalnej wkładce, która zapobiega stykaniu się szklanych naczyń z dnem. Dzięki temu zapobiegniemy nadmiernemu nagrzaniu się słoików, a tym samym ich popękaniu.

d3i0gsc

Można też użyć zwykłego garnka, a na dnie wyłożyć bawełnianą ściereczkę. Słoiki należy ustawić tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Woda powinna być w podobnej temperaturze do temperatury słoików. Zimne słoiki wkładamy do zimnej wody.

 Getty Images
(Getty Images)

Pasteryzacja w zmywarce

Pomysł, który może wydawać się nieco szalony, ale jak najbardziej sprawdzony. Najlepiej ustawić program na 70 stopni C. Najważniejsze, aby nie dodawać, żadnych detergentów, bo nie chodzi nam o mycie słoików. Słoiki ustawiamy do góry dnem i włączamy program myjący. Przetwory wyjmujemy, dopiero gdy słoiki zupełnie ostygną. Jest to szybka metoda pasteryzacji, ponieważ w zmywarce zmieścimy więcej słoików niż w garnku.

d3i0gsc

Pasteryzacja - dlaczego odwracamy słoiki do góry dnem?

Chodzi o szczelne zamknięcie słoika. Kiedy do czystego, wyparzonego słoika przelejemy wrzący płyn, przetwór, sok czy zupę i zakręcimy go czystym oraz nieuszkodzonym wieczkiem, należy postawić słoik do góry dnem i poczekać do wystygnięcia. Dzięki temu zawartość słoika będzie bezpieczna i tak zabezpieczoną możemy przechować w spiżarni. Jeśli po odwróceniu słoika wyleci z niego płyn – trzeba zmienić nakrętkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3i0gsc

Podziel się opinią

Share
d3i0gsc
d3i0gsc
Więcej tematów